Stortinget - Møte onsdag den 19. november 1997
Spørsmål 5
Dag Danielsen (Frp): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:
Iraks diktator Saddam Hussein » - og her er det faktisk en endring fra da jeg stilte spørsmålet, for nå har han kastet ut USAs inspektører i FNs spesialkommisjon UNSCOM - « viser ved sitt forsøk på å nekte USAs inspektører i FNs spesialkommisjon UNSCOM, som blant annet skal overvåke at Irak i tråd med vedtak i FN ikke skal produsere kjemiske eller biologiske våpen, at han fortsatt ikke aksepterer grunnleggende spilleregler for internasjonal samhandling.
Hva vil Regjeringen gjøre for å sikre støtte for USAs linje om at det iverksettes sanksjoner mot Hussein i tråd med tidligere FN-vedtak?
Utenriksminister Knut Vollebæk: Det må være et ufravikelig krav at vedtak i FNs sikkerhetsråd skal etterleves. På norsk side tar vi sterk avstand fra Iraks manglende vilje til å samarbeide med FNs spesialkommisjon for Irak - UNSCOM - og dermed til å følge Sikkerhetsrådets pålegg.
På gårsdagens møte i Den vesteuropeiske union i Erfurt vedtok jeg sammen med mine kolleger en erklæring der vi understreket at Irak betingelsesløst må etterleve alle Sikkerhetsrådets resolusjoner. Vi gav også full støtte til spesialkommisjonens arbeid.
UNSCOMs arbeid har vist seg atskillig mer omfattende og tidkrevende enn det man trodde da spesialkommisjonen ble opprettet, ikke minst på grunn av Iraks manglende vilje til samarbeid. Jeg vil gjerne få benytte anledningen til å gi UNSCOM honnør for det betydelige arbeid kommisjonen har nedlagt. UNSCOMs virke er et viktig bidrag til å minske farene for ytterligere destabilisering i hele regionen. Nabolandene, og verden for øvrig, må kunne være trygge på at Irak ikke bryter med Sikkerhetsrådets vedtak. UNSCOM må få utføre sitt mandat uhindret.
Sikkerhetsrådet har svart på Iraks manglende samarbeidsvilje ved å vedta ytterligere sanksjoner i form av reiserestriksjoner for sivile og militære irakiske tjenestemenn som har lagt hindringer for UNSCOMs arbeid. Samtidig gav rådet uttrykk for at det vil ta de videre skritt som måtte være nødvendige for å sikre irakisk etterlevelse av tidligere vedtak, dersom Irak ikke omgjør sin beslutning om å hindre amerikansk deltakelse i UNSCOM.
Sikkerhetsrådet har tatt til orde for at konflikten må søkes løst gjennom dialog og fredelige midler. Dette står også USA bak, og det er en linje vi fra norsk side støtter fullt ut. Vi beklager sterkt at Irak avviste det forsøk FNs generalsekretær gjorde for å bidra til en løsning av konflikten ved å sende en delegasjon til Bagdad. Vi håper og tror at Irak vil innse at landet har mest å tjene på å rette seg etter de vedtak som er gjort i Sikkerhetsrådet, og la UNSCOM fortsette sitt arbeid i henhold til kommisjonens mandat uten hindringer.
Etter den irakiske visestatsminister Tariq Aziz' besøk i Moskva synes det nå å være skapt et grunnlag for et møte i Genève mellom utenriksministrene fra de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd for å drøfte situasjonen videre.
Dag Danielsen (Frp): Jeg vil få lov til å takke utenriksministeren for et meget positivt svar.
Jeg vil få lov til å bemerke at jeg syns det er veldig positivt at man viser at man vil følge opp når det gjelder verdispørsmål og menneskerettigheter, og samtidig lojalt vil støtte opp om USA som en av våre fremste allierte, og at man er med på å skape en internasjonal opinion mot den type tvilsom bandittvirksomhet som utøves fra Iraks side.
Men jeg vil gjerne spørre utenriksministeren om hva man vil gjøre utad - for dette er et spørsmål også om å bygge opinionen mot denne type virksomhet - for å gjøre Norges holdning kjent for all verden.
Utenriksminister Knut Vollebæk: Jeg tror ikke det er den minste tvil om Norges holdning i denne saken. Som jeg nevnte i mitt første svar til representanten Danielsen, ble dette behandlet på møte i Den vesteuropeiske union i går hvor de aller fleste vesteuropeiske utenriksministre var til stede. Denne saken ble drøftet, og det ble fattet et vedtak, og utenriksminister Klaus Kinkel uttalte seg til verdenspressen om Irak på vegne av alle de tilstedeværende utenriksministre. I tillegg til det har vi veldig klart støttet opp om Sikkerhetsrådets resolusjoner, slik at utenverdenen kjenner det norske synet. Det er ingen tvil om at vi tar avstand fra Iraks handlemåte og støtter FNs arbeid.