Stortinget - Møte onsdag den 29. oktober 1997
Spørsmål 12
Vidar Kleppe (Frp): Jeg ser meg helt nødt til å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:
Mener samferdselsministeren at den utførte kvalitetsundersøkelsen for ny E18-parsell i Kristiansand, av både kostnadsoverslaget og de tekniske løsninger, gjør det forsvarlig allerede fra 1. desember 1997 å igangsette bompengeinnkrevingen som blant annet skal finansiere sprengningen av tre kilometer europavei i Baneheia, kloss innpå Stampene og de foreløpig ikke kartlagte kildene og deres vannveier i det sprekkfulle og porøse fjellet, før resultatene av de planlagte grunnundersøkelsene av fjellet foreligger?
Statsråd Odd Einar Dørum: I samarbeid med anerkjente firmaer utførte Statens vegvesen allerede i 1993 omfattende hydrogeologiske undersøkelser av de aktuelle områder i Baneheia. Som grunnlag for de hydrogeologiske vurderingene er det bl.a boret tre testbrønner, gjort et stort antall kjemiske vannanalyser, utført dykkerundersøkelser i tredje Stampe og foretatt geologisk kartlegging med henblikk på vannveiene i fjellet.
I forbindelse med reguleringsplanarbeidet er det senere gjort geofysisk kartlegging av løsmasser og fjell i bunnen av første og andre Stampe. Med utgangspunkt i de foreslåtte tunneltraseer er det gjennomført detaljert geologisk kartlegging av fjelloverflaten. Dette ble ansett som tilstrekkelig grunnlag for de anbefalinger som ligger i den reguleringsplan som Kristiansand bystyre godkjente den 24. september i år.
Kostnadsoverslaget er kvalitetskontrollert av Vegdirektoratet. Overslaget skal omfatte de mulige ekstrakostnader som måtte ligge i å bygge tunnelene på en slik måte at de ikke skader Stampene.
I henhold til St.prp.nr.69 (1996-1997) og inngått bompengeavtale mellom Kristiansand kommune og Vegdirektoratet, vil bompengeordningen bli satt i verk 1. desember 1997.
Anleggsarbeidene vil starte opp med bygging av ny bru over Otra i slutten av inneværende år. Det tas sikte på at tunnelarbeidene vil starte om ca ett år. Før tunnelsprengningen starter, skal Vegvesenet detaljplanlegge prosjektet videre. Dette vil bl.a innebære at det utføres kjerneboringer og lekkasjemålinger i fjellet ved Stampene. Jeg forutsetter at alle miljøkonsekvenser blir nøye vurdert og kvalitetssikret. I denne sammenheng forutsetter jeg også at erfaringene fra Romeriksporten blir tatt hensyn til.
Vidar Kleppe (Frp): Jeg synes samferdselsministeren i det viktige spørsmålet vi snakker om her, var skuffende defensiv. Men jeg har jo et håp om at samferdselsministeren vil følge dette arbeidet nøye opp i og med at prøveboringene og de detaljerte geologiske grunnundersøkelsene kan oppdage forhold som en hittil ikke har kjent til. Og når Bjørn Buen A/S, som har gjennomgått dette prosjektet, sier at anlegget er teknisk gjennomførbart, men at prisen er mildt sagt usikker, mener jeg det må være et moment som statsråden må følge nøye videre i denne saksbehandlingen. Og hvis en også ser på hva Thorbjørn Berntsen, den tidligere statsråden i Miljøverndepartementet, skrev den 6. oktober om denne saken, så skulle det være all grunn til at statsråden videre må følge opp saken.
Statsråd Odd Einar Dørum: Det ligger to forhold i saken. Det ene forholdet antar jeg ikke er representanten Kleppes anliggende, og det er ønsket om å ta omkamp på vedtatte prosjekter. Det andre anliggendet i saken går ut på å være sikker på at et prosjekt faktisk blir gjennomført i henhold til forsikringer og forutsetninger. Det var derfor jeg i mitt svar understreket at jeg forutsatte at man foretok en kvalitetssikring og vurderte alle miljøhensyn, og at man i den sammenheng også tok hensyn til erfaring fra Romeriksporten. Jeg kan love representanten Kleppe at det vil jeg følge med på.
Vidar Kleppe (Frp): Det første statsråden sa da han tiltrådte, var at Romeriksporten skulle være sak 1A for Regjeringen. I og med at vi i denne situasjonen snakker om Baneheia, går jeg ut fra at statsråden også kan ha denne saken til observasjon, og at han gir den et nummer som heter 1B. For de undersøkelsene som er gjort i denne saken, det arbeidet som Baneheias Venner og alle de interesserte i denne saken har gjort - også statsrådens eget parti - tilsier at her ligger det ukjente forhold, bl.a med hensyn til kilden, som ikke er kjent ennå. Og hvis det skulle oppdages ukjente forhold, hvis det skulle skje en katastrofe i hjertet av Kristiansand, Guds perle midt i byen, så synes jeg det ville være beklagelig at det var en statsråd fra partiet Venstre som var med og satte dette i gang.
Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten Kleppe og jeg har til felles at vi gjerne beskriver Kristiansand og omegn i lyriske vendinger og gjerne bidrar til det. Det hender også i det politiske liv at man ofte blir satt til å gjennomføre vedtak som man i andre deler av livet skulle sett annerledes på. Men som statsråd må jeg forholde meg til forarbeidene i saken. Og det jeg kan gjøre på det nåværende tidspunkt, er nettopp å understreke det jeg har gjort om miljøhensyn og kvalitetssikring, og at jeg vil følge med i saken. Den får ikke noe eget nummer, men den får en egen hjerteplass - spesielt etter det engasjement som representanten Kleppe viste ved kjærlighet til byen Kristiansand i dette tilfellet.