Stortinget - Møte onsdag den 9. april 1997
Spørsmål 4
John Alvheim (Frp): Jeg skal få stille den ærede helseminister følgende spørsmål:
TV2 meldte på sin morgensending 14. mars 1997 at Radiumhospitalet på grunn av mangel på apparatur og personale kun kan dekke 50 % av nødvendig strålebehandling for kreftpasienter.
Hva vil helseministeren gjøre med dette?
Statsråd Gudmund Hernes: Stråleterapi er en viktig del av behandlingstilbudet for kreftsyke, både når det gjelder kurativ og lindrende behandling. Norge har i dag langt dårligere kapasitet for stråleterapi enn andre vestlige land. Dette har særlig gått ut over pasienter med behov for lindrende strålebehandling.
Det er for 1997 bevilget 35 mill. kr til kreftbehandling. 10 mill. kr av dette er øremerket for å behjelpe dagens kapasitetsproblemer når det gjelder strålebehandling ved landets sykehus. Det satses på nytt og moderne utstyr samt toskifts bemanning for å øke kapasiteten. I samarbeid med og med opplæring fra Radiumhospitalet skal det bygges opp en såkalt stråleterapisatellitt ved Vest-Agder Sentralsykehus. Sentralsykehuset skal bli i stand til å gi stråleterapibehandling. Et tilsvarende prosjekt er igangsatt ved Sentralsjukehuset i Rogaland i samarbeid med Haukeland sykehus.
Ved Radiumhospitalet blir i tillegg en ny maskin installert i disse dager. Samlet vil strålebehandlingstilbudet for kreftpasienter bedres i hele landet, noe som er helt nødvendig i forhold til den økning i kreftforekomst som kan forventes de nærmeste årene.
John Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er selvfølgelig glad for de tiltak som gjøres rundt omkring i regionene, men det løser ikke Radiumhospitalets akutte problem for de pasienter dette gjelder. Og det er jo slik på Radiumhospitalet i dag at det er særlig de pasienter med langtkommen kreft som trenger lindrende smertebehandling med stråle, som blir skadelidende. De må nå nedprioriteres, og faktum er at de nær sagt er ute av behandlingsopplegget. I tillegg vet jeg at Radiumhospitalet også primært prioriterer meget sterkt pasienter med strålebehandling fordi kapasiteten er for liten, og begge deler er selvfølgelig ikke akseptabelt.
For enkelte langtkomne kreftpasienter med store skjelettsmerter er strålebehandling nesten det eneste som kan virke positivt for å unngå smerter og skape en bedre livskvalitet. Er det ikke behov for å foreslå en rimelig tilleggsbevilgning til Radiumhospitalet allerede i revidert nasjonalbudsjett?
Statsråd Gudmund Hernes: Det er klart at vi til enhver tid vurderer behovet også for den pasientgruppen som Alvheim her nevner. Slik jeg gav uttrykk for i mitt første svar, har vi også tatt sikte på å øke kapasiteten, ikke bare behandlingskapasiteten her i Oslo, men også på Sørlandet, i Kristiansand og også i Rogaland.
Ved Radiumhospitalet installeres det som sagt nå en ny maskin, og vi ønsker selvsagt en så omfattende bruk av den som mulig for å imøtekomme de behov som denne pasientgruppen har. Men jeg vil selvsagt til enhver tid vurdere dette behovet opp mot de andre behov vi har i helsesektoren, og de er mange.