Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 19. mars 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Store barskogarealer er foreslått vernet grunnet forekomst av bl.a. sjeldne lavarter.

Er det undersøkt om disse lavartene finnes i skogsområder som allerede er vernet?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Landsplanen for vern av barskog har som målsetting å sikre et representativt utvalg av både det typiske og de sjeldne/truede elementer i den norske barskognaturen.

Da Stortinget behandlet spørsmålet om utvidelse av barskogvernet i juni i fjor, ble det spesielt pekt på behovet for å bevare representative og sjeldne områder i kystnær skog og skog i lavereliggende strøk på rike marktyper. Dette gjelder selv om enkelte av de sjeldne eller truede artene som finnes her, er sikret i allerede etablerte verneområder.

Direktoratet for naturforvaltning har i løpet av de siste to-tre årene gjennomført kartlegging av forekomster med såkalt boreal regnskog. Dette er barskog som finnes langs kysten fra Nordmøre til sør i Nordland, og som på grunn av klimatiske forhold som milde vintrer, kalde somrer og stor luftfuktighet har utviklet en spesiell flora. Her finnes bl.a. forekomster med svært truede og sjeldne lavarter. Flere av disse artene er regnet som truet i internasjonal sammenheng, og Norge har et særlig ansvar for å ivareta disse forekomstene.

I tilknytning til registreringsarbeidet er også eksisterende naturreservater undersøkt. Samlet er om lag 200 lokaliteter med boreal regnskog kartlagt. Bare to lokaliteter er til nå sikret som naturreservat, nemlig Gaupdalen i Flatanger og Almdalen i Namsos.

Direktoratet for naturforvaltning har pr. i dag kommet til at om lag 100 av de kartlagte forekomstene er aktuelle å vurdere i verneplansammenheng. Det vil i løpet av sommeren bli gjennomført nærmere konfliktavklaringer og verneverdivurderinger i disse områdene. Før det i Regjeringen fattes eventuelle vedtak om vern, skal det gjennomføres både lokal og sentral høring om disse vernesakene.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg fikk vel ikke egentlig svar på mitt konkrete spørsmål, men jeg vil gjerne fastslå at vi er enige i utgangspunktet, at det er viktig å sikre biologisk mangfold. Men det er også viktig å bevare det på en slik måte at vi viderefører både miljø, kultur og næringsveier. I min egen kommune, Hemnes i Nordland, er det nå foreslått vern av store private skogområder, bl.a. fordi det er funnet huldrestry og gullprikklav. Nå er det litt interessant at vi i denne kommunen har landets eldste vernede skog, den er vernet siden 1905. Jeg har forstått det sånn at det ikke er undersøkt om disse artene finnes i denne skogen, og mener at det må være et mål å gjøre det. Jeg vil også spørre statsråden om han kan tenke seg å gå inn for flerbruksplan - planlagt og forpliktet hogst der sårbare, verneverdige områder unntas og det tas hensyn til spesielle biotoper og spillplasser o.l., i stedet for totalt vern, og at kompensasjon blir gitt årlig for å drive mindre effektivt, men mer miljømessig.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Når det gjelder de spørsmålene som nå ble nevnt, kan jeg ikke her og nå gi konkret respons. Vi vil søke å ivareta alle de interessene som er relevante i slike vernesaker, på en rimelig måte. Det vil bli gjort i den videre prosessen med den enkelte verneplan. Jeg nevnte også i mitt første svar at det kan bli aktuelt med vern av enkelte av disse sjeldne lavartene, selv om enkelte av dem allerede er sikret gjennom til nå vernede områder. Det er jo snakk om å få et mest mulig representativt utvalg av disse artene. Vi vil i den videre prosessen se på alle sider ved den saken, uten at jeg nå kan gi noe konkret respons på spørsmål om flerbruksplaner i vernesammenheng i dette konkrete tilfellet og eventuelle kompensasjonsspørsmål for mindre effektivt bruk. Det får man i tilfelle komme tilbake til senere.

Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg må si jeg er glad for at han søker å ivareta alle interesser, og jeg setter mitt håp til den uttalelsen.

Jeg vil også understreke at det er veldig viktig å få forståelse i folket for vernetanken, men da er det også viktig at det fra de styrendes side gås fram på en måte som gjør at folk føler at de er hørt og forstått og er tatt med. Jeg vil oppfordre statsråden til at det blir foretatt skikkelig kartlegging av statens skoger. Jeg vil også oppfordre til å være tilbakeholden med snauhogst. Personlig kunne jeg tenke megå forby det, men en må i hvert fall prøve å være tilbakeholden. Snauhogst ødelegger utrolig mye. Det får også innvirkning på klimaforhold, og det var jo et av argumentene for at en hadde tenkt å verne. Jeg vil også anbefale at allerede vernede områder blir kartlagt. Det er litt merkelig om en i nabolagene, der vern er foreslått, ikke engang har gått inn og sett på om disse artene fins.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Fra tid til annen hører jeg utsagn som går på at myndighetene ikke går fram på den rette måte, og at man kanskje bør være litt mer diplomatisk eller hva det måtte være, slik at folk får et positivt forhold til vernesakene. Det er jeg selvfølgelig helt enig i, men min erfaring - jeg må jo si det - er at det hele tiden er en interessekonflikt mellom bruk og vern. Av og til får jeg inntrykk av at den diplomatiske tilnærming vi fra vernemyndighetenes side skal ha til problemet, er at vi skal frafalle vernet. Da er vi snille, og da er vi diplomatiske. Så her er det en interessekonflikt, hvor vern og bruk står mot hverandre. Vi må finne avbalanserte løsninger. Men løsningene kan ikke hele tiden gå ut på at det er verneinteressene som skal vike. Det må jeg nok si er tilfellet i altfor mange konkrete saker.

: