Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 12. mars 1997

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I 1995 la Telenor AS ned sin opplysningssentral på Finnsnes med det resultat at et 30-talls mennesker ble fri for fast arbeid. I ettertid har det vist seg at etterspørselen etter 180-tjenester har blitt større enn forutsatt. Nå planlegger Telenor AS å opprette en ny 180-avdeling et annet sted.

Hva vil statsråden gjøre for at den nye avdelingen blir gjenopprettet på Finnsnes, slik at de mennesker som ble sagt opp for ca to år siden, kan få tilbud om nytt arbeid?

Statsråd Sissel Rønbeck: Blant annet på grunn av dårlig inntjening besluttet Telenor i februar 1995 å redusere antallet opplysningssentraler fra 18 til 11. Avdelingene som ble nedlagt, lå i Nordfjordeid, Seljord, Rørvik, Rena, Hammerfest, Bergen og Finnsnes.

Fra høsten 1996 har opplysningstjenesten igjen hatt en betydelig vekst. Den har til nå vært håndtert gjennom effektivisering og utnyttelse av kapasiteten ved de gjenværende avdelingene.

Telenor har i dag en avdeling i Narvik som bl.a. utfører noteringsoverføringer og manuell vekking. Etterspørselen etter disse tjenestene går tilbake. For å utnytte den kapasitetenog kompetansen som finnes i Narvik, har Telenor besluttet å legge opplysningstrafikk dit. Avdelingen i Narvik ville ellers stå i fare for å bli nedlagt.

Telenor har opplyst at det er lagt ned et betydelig arbeid for å tilby alternative arbeidsplasser til de ansatte som ble berørt av nedleggelsen av avdelingen i Finnsnes. Alle har fått tilbud om nytt arbeid. Noen av de overtallige har fått nytt arbeid i Telenor Mobil, mens de øvrige har fått tilbud om jobber i annen virksomhet på stedet.

Blant annet på denne bakgrunn kan jeg vanskelig se at dette er en sak som generalforsamlingen bør gripe inn i.

Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg vil takke for svaret og si at mange av dem som jobbet på Telenors avdeling på Finnsnes, ikke har fått nytt arbeid.

Jeg er skuffet over at statsråden som Telenors generalforsamling og øverste ansvarlige ikke er villig til å ta innover seg at også Telenor har et arbeidsgiveransvar for å skaffe folk arbeid når de legger ned avdelinger.

Mitt spørsmål til statsråden ut fra svaret er da: Mener ikke statsråden at det er rimelig at Telenor har et ansvar for å tilby sine tidligere ansatte på Finnsnes nytt arbeid innenfor den voksende 180-sektor som de jobbet med og kan, eller annet arbeid?

Jeg synes det er rart at statsråden kan akseptere at Telenor på en slik måte driver et spill med mennesker og i stadig større grad sentraliserer sine aktiviteter. Jeg synes det er trist at statsråden setter arbeidsplasser i Narvik opp mot arbeidsplasser på Finnsnes, som begge mangler arbeidsplasser, samtidig som man vet at Telenor øker sitt antall ansatte betydelig i sentrale områder, bl.a. Oslo.

Statsråd Sissel Rønbeck: Slik jeg vurderer det, tar Telenor sitt ansvar som arbeidsgiver i en meget krevende omstillingsfase alvorlig. Det har resultert i at man har klart å omstille bedriften slik at mange tusen ansatte har fått nytt arbeid de siste årene. Og som jeg sa i mitt første svar: Alle på Finnsnes har, fordi Telenor tar sitt ansvar her alvorlig, fått tilbud om annet arbeid. Mange er også nå i annet arbeid innenfor Telenor Mobil eller i andre jobber. Det betyr - antar jeg - at de som nå ikke er i arbeid, ikke har tatt imot det arbeidstilbudet de har fått. Men det er et langt skritt derfra og til å si at Telenor ikke tar sitt arbeidsgiveransvar alvorlig.

: