Stortinget - Møte onsdag den 5. februar 1997
Spørsmål 31
Terje Riis-Johansen (Sp): Jeg vil få stille justisministeren følgende spørsmål:
Avisa Information skreiv 3. januar 1997 om et dokument fra den nederlandske regjeringa som beskriver en plan for gradvis å overføre Schengen-avtalen til EUs overnasjonale del. Notatet er framlagt både på EUs regjeringskonferanse og i Schengens eksekutivkomite 27. juni 1996.
Hvorfor har ikke Justisdepartementet informert Stortinget om dokumentet?
Statsråd Gerd-Liv Valla: EUs regjeringskonferanse, den såkalte IGC-prosessen, preges av fortløpende diskusjoner og innspill fra de ulike medlemslandene og fra EUs organer.
Det dokumentet representanten Riis-Johansen viser til, er et personlig diskusjonsdokument fra Nederlands representant i EUs regjeringskonferanse. Notatet var gjenstand for en uformell diskusjon under en middag for ministrene i Schengen-landene og de nordiske land dagen før møtet i Schengens eksekutivkomite 27. juni i fjor.
Dette nederlandske notatet må ses som ett i en lang rekke av diskusjonsmateriale og innspill fra de ulike medlemslandene, i en dynamisk prosess. Som det framgår av notatet, er det ikke enighet mellom EU-landene om hvorvidt, eller eventuelt på hvilken måte, Schengen-samarbeidet skulle knyttes nærmere til EU.
Posisjoner og holdninger innen EUs regjeringskonferanse utvikler seg fortløpende. Jeg kan derfor ikke se at det er grunn for å trekke fram ett innspill fra ett av EU-landene framfor andre i en løpende prosess. At det knytter seg interesse til det videre forholdet mellom EU og Schengen i forbindelse med EUs regjeringskonferanse, er ingen hemmelighet, og det er ikke merkelig. Dette er derfor blant de spørsmål Regjeringen vil redegjøre for i den stortingsproposisjonen om samtykke til ratifikasjon av samarbeidsavtalen med Schengen-landene som det nå arbeides med.
Terje Riis-Johansen (Sp): Hvis jeg velger å legge det gode øret til, mener jeg å høre en noe åpnere holdning i forhold til det som skjer innen EU og forholdet til Schengen enn det vi har hørt hos en del foregående justisministre. Det er jo ikke til å komme bort fra at både når det gjelder hemmelighold og spørsmålet om Schengens integrasjon i EU, har vi blandede erfaringer i Stortinget i forhold til det som er kommet fra Regjeringa. Når det gjelder hemmelighold, regner jeg med at den debatten skal være over. Men når det gjelder Schengens integrasjon i EU, må jeg konfrontere statsråden noe mer med det. Hvis en skal følge resonnementet videre, som nå tross alt - slik jeg oppfattet statsråden - går på at det faktisk er en debatt innad i EU om Schengens framtid i forhold til unionen, og det er i seg selv godt at det blir sagt, er mitt hovedproblem, hovedankepunkt og hovedspørsmål til statsråden: Vil det medføre at Regjeringen tar dette på alvor, slik at Stortinget får seg saken forelagt og kan diskutere den i etterkant av IGC? Når vi er enige om at det er en debatt i EU og i Schengen, må den eneste konklusjonen være at Stortinget venter med å avgjøre forholdet til Schengen til etter at IGC er ferdig.
Statsråd Gerd-Liv Valla: Når det gjelder åpenheten omkring disse spørsmål, er jeg veldig innstilt på at den skal være til stede. Så vidt jeg har brakt i erfaring, er det ingen grunn til å tro at Stortingets debatt skal bli en etterkantsdebatt.