Stortinget - Møte onsdag den 29. januar 1997
Spørsmål 9
Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få stille finansministeren følgende spørsmål:
Forsikring av liv og helse, bolig og eiendeler tilgodeser i dag grunnleggende og allmenne sosiale behov.
Vil statsråden vurdere lovgivningsinngrep for å hindre at norske forsikringsselskap forskjellsbehandler funksjonshemmede på en måte som reelt utelukker store grupper av funksjonshemmede fra å tegne forsikring?
Statsråd Jens Stoltenberg: Stortinget behandlet 20. mai 1994 en interpellasjon fra representanten Skogholt til finansministeren om hva som kunne gjøres for å sikre at forsikringer av velferdsmessig betydning tilbys alle funksjonshemmede og andre store søkergrupper som representerer en forsikringsmessig risiko. Debatten viste stort engasjement fra flere partiers representanter i dette vanskelige spørsmålet. Det framkom også at spørsmålet ikke kan ses isolert fra forsikringsmessige prinsipper og selskapenes konkurranseflate, og at det også må ses i lys av den dekning som er innebygd i folketrygdens ordninger.
Daværende finansminister Sigbjørn Johnsen gjorde i debatten rede for den kontakten som departementet hadde med forsikringsnæringen om disse spørsmålene gjennom kontaktordningen for forsikring. Dette ble utdypet i nasjonalbudsjettet og i salderingsproposisjonen for 1995. I sistnevnte dokument er det redegjort for den prosessen som ble igangsatt gjennom Norges Forsikringsforbund i forhold til spørsmålet om forsikringstilbudet for grupper med særlig risikovurdering. Det framgikk at man på forsikringssiden hadde iverksatt flere tiltak, bl.a. justering av rammene for Nevnden for helsebedømmelse og kartleggingav medisinske og andre forhold for funksjonshemmede og kronisk syke. Det var videre gjengitt et brev til departementet fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Handikapforbund, hvor det bl.a. ble uttalt at disse var positive til det endringsarbeidet som var igangsatt.
Jeg er nylig blitt informert om utviklingen i dialogen mellom forsikringsnæringen og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Jeg har også merket meg et oppslag i Arbeiderbladet 11. desember i fjor som omtaler et møte mellom Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og forsikringsselskapet Gjensidige om forsikringsordninger for fellesorganisasjonens medlemmer.
Departementet har sett det som sin rolle å bidra til en konstruktiv dialog mellom partene om disse spørsmålene, og har så langt vært tilfreds med den samarbeidsvilje som er utvist. Jeg har det syn at det innenfor rammene av forsvarlige forsikringsmessige prinsipper vil være rom for bedre tilbud til de nevnte risikogrupper. Det er neppe hensiktsmessig med en myndighetsinngripen gjennom lov i den prosessen som nå foregår. Det er samtidig viktig at dialogen fortsetter. Derfor vil jeg og Finansdepartementet følge med i prosessen og orientere Stortinget om de resultater som blir oppnådd.
Einar Olav Skogholt (A): Jeg vil få takke statsråden for svaret. Jeg er enig i at det neppe er hensiktsmessig med en myndighetsinngripen gjennom lov i den prosessen som nå foregår. Jeg håper dialogen mellom Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og forsikringsselskapene snarlig vil bære frukter. Det er snart gått tre år siden Stortinget drøftet denne saken i en interpellasjonsdebatt. Svært mange funksjonshemmede har i enda lengre tid forsøkt å få tegnet gjeldsforsikring uten å nå fram. At forsikringsvirksomhet drives av private selskap og ikke av staten utelukker ikke et sosialt velferdsmessig syn på virksomheten, i hvert fall ikke når realiteten er at en rekke forsikringer er nødvendig for vanlige menneskers trygghet og velferd.
Jeg merket meg at statsråden i sitt svar sa at departementet vil følge med i prosessen og orientere Stortinget om de resultater som blir oppnådd. Jeg håper Finansdepartementet kan bidra til en snarlig avklaring på dette viktige spørsmålet og vurdere tiltak, f.eks. lovgivningsinngripen, hvis dialogen mellom forsikringsnæringen og FFO ikke fører fram.
Statsråd Jens Stoltenberg: Spørsmålet som representanten Skogholt reiser, er både viktig og angår mange mennesker. Derfor er det gledelig å se at det nå er bevegelse i den dialogen som foregår mellom de funksjonshemmedes organisasjoner og forsikringsbransjen, og de signalene og meldingene vi har fått, er at det er en framdrift som gjør at partene håper det skal være mulig å komme fram til en felles forståelse og enighet omå bedre de ordninger som finnes. Det innebærer også at vi håper det skal være mulig å komme fram til enighet uten at det blir aktuelt å ta opp spørsmålet om lovinngripen. Uansett vil vi orientere Stortinget om resultatene av denne dialogen.
Presidenten: Spørsmål 10 er allerede besvart.