Stortinget - Møte onsdag den 4. desember 1996
Spørsmål 10
Johanne Gaup (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Gjennom media er vi blitt kjent med at det i Telenor-konsernet utvikles en kultur som går ut på å hindre og vanskeliggjøre de tillitsvalgtes arbeid. Ifølge lederen i Tele- og Dataforbundet omfatter denne nye kulturen « snikoppsigelser og forbud mot tillitsverv i Telenor ».
Hva vil statsråden som generalforsamling i Telenor AS gjøre med dette?
Statsråd Sissel Rønbeck: Ifølge Telenor har det forekommet tilfeller der ansettelseskontraktene har vært uheldige med hensyn til midlertidig tilsetting. Dette skal nå være rettet opp.
Standard arbeidsavtale av september 1996 begrenser ikke de ansattes rett til å påta seg verv i politiske partier, interesseorganisasjoner, fagforeninger m.v. Noen kontrakter har imidlertid en formulering om at de ansatte ikke skal kunne ha verv uten samtykke fra arbeidsgiver. Telenor opplyser at intensjonen med denne formuleringen var at de ansatte ikke kunne ha styreverv i annen næringsvirksomhet uten samtykke fra arbeidsgiver. I samråd med de ansattes organisasjoner er formuleringen som kan ha skapt misforståelser på dette punktet, nå tatt ut.
Jeg forutsetter at de endringene jeg her har nevnt, også gjøres gjeldende for eldre kontrakter, og at det uansett er standardavtalen som legges til grunn for forholdet mellom partene.
For Telenor er det av avgjørende betydning, slik jeg ser det, å videreutvikle samarbeidet med de ansattes organisasjoner og å gi de tillitsvalgte gode arbeidsvilkår. Jeg regner med at partene ser seg tjent med å bidra aktivt til dette. Samtidig vil jeg holde meg orientert om utviklingen bl.a. på de områdene som representanten Gaup har tatt opp i spørsmålet.
Johanne Gaup (Sp): Jeg takker for svaret og synes at det er positivt at man vil følge opp de intensjonene som Stortinget hadde i forbindelse med omdanningen av Telenor til aksjeselskap.
Vi la stor vekt på at de ansattes forhold skulle løpe videre, om enn ikke som statstjenestemenn, men at de forholdene de hadde hatt som statstjenestemenn, deres arbeidsvilkår, ikke skulle forverres. Og jeg synes det er alvorlige påstander når det sies at den nye hovedavtalen som er inngått, ikke følges.
Jeg har egentlig ikke tilleggsspørsmål, men jeg forutsetter at statsråden følger opp de intensjonene som man hadde fra Stortingets side, og at den nye hovedavtalen som ble inngått, følges opp fra Telenors side.
Statsråd Sissel Rønbeck: Jeg vil bare gjenta at jeg fullt ut deler de forutsetningene som her ble nevnt, og jeg regner med at det er forutsetninger som også både styret og ledelsen i Telenor har aldeles klart for seg.
Johanne Gaup (Sp): Jeg vil bare til slutt gjøre oppmerksom på, og det er sikkert statsråden, Telenor og alle andre klar over, at arbeidsavtaler hvor de ansatte utelukkes fra å ha tillitsverv, faktisk ikke er lovlige i Norge, tror jeg, hvor man har både organisasjonsfrihet og lov til å være med og ha tillitsverv innenfor organisasjonene. Det var i hvert fall på ingen måte Stortingets hensikt under omdanningen at det skulle oppstå forhold hvor de ansatte ble tilbudt arbeidskontrakter hvor man ble utelukket fra å ha tillitsverv.
Statsråd Sissel Rønbeck: Dette er også forstått i virksomheten, og som sagt så skal det være ryddet opp i dette. Vi forutsetter vel alle at det ikke skal gjenta seg, og at det ikke skal kunne skapes noen som helst tvil på dette området.