Stortinget - Møte onsdag den 4. desember 1996
Spørsmål 1
Anne Enger Lahnstein (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til utenriksministeren:
Hvordan vil Regjeringen arbeide fram mot og under WTOs ministerkonferanse i desember med å styrke miljøhensyn som går på tvers av krav om frihandel?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Det er viktig med best mulig samsvar mellom miljøpolitikken og handelspolitikken, slik at de gjensidig forsterker hverandre i retning av en bærekraftig utvikling. Regjeringen har gått inn for at miljøkonsekvensene vurderes i forbindelse med videre liberalisering av handelen, bl.a. - for å nevne en viktig problemstilling - at WTO ser nærmere på miljøsidene ved subsidier og handelshindre i energisektoren.
For Norge er forholdet mellom handel og miljø et prioritert tema innenfor WTO, og vi har arbeidet aktivt for at miljøhensyn integreres i WTOs regelverk. Men jeg må si at dette har til nå møtt liten velvilje hos en rekke land. Mange utviklingsland har satt miljø opp mot sine krav om økt markedsadgang. De frykter også at eventuelle nye kjøreregler på dette feltet vil kunne benyttes som påskudd for såkalt grønn proteksjonisme.
Det er nødvendig at arbeidsmetodene til en regelgivende internasjonal organisasjon som WTO tar hensyn til disse motsetningene, som jo er reelle nok, slik det iallfall føles og oppleves av mange. Først må problemstillingene analyseres, så diskuterer en seg fram til et forhandlingsgrunnlag, og først deretter kan det innledes formelle forhandlinger om endring av selve regelverket. Det sier seg selv at dette er en krevende prosess når WTO nå har 125 medlemsstater.
Siden målet om en bærekraftig utvikling er nedfelt i WTOs formålsparagraf, har WTO et eget ansvar for å ivareta miljøhensyn. På ministerkonferansen i neste uke legges det fram en første omfattende rapport fra WTOs komite for handel og miljø. Rapporten viser hvor sammensatte og krevende problemstillingene innen handel og miljø i WTO er. Komiteen tar til orde for at det trengs ytterligere utredninger og drøftinger av en rekke temaer. Vi støtter at WTOs komite for handel og miljø fortsetter sitt arbeid, slik komiteen selv foreslår i sin rapport. Dette arbeidet er nødvendig ikke minst for å få til en bedre dialog med u-landene med sikte på å nå fram til en felles forståelse av problemstillingene og det videre arbeidet med disse.
Oddbjørg Ausdal Starrfelt hadde her tatt over presidentplassen.
Anne Enger Lahnstein (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Dette er jo et område hvor det er stor debatt, fordi man ser at den økende globalisering av økonomien og frihandelen fører til problemer både når det gjelder miljøet, når det gjelder faglige rettigheter, og når det gjelder matvaresikkerhet. Det er mange som har erkjent dette, og vi har jo en økende opinion knyttet til spørsmålet om frihandel, i hele verden. Det var vel også bakgrunnen for at nettopp komiteen for handel og miljø, CTE, ble opprettet og det ble satt i gang et arbeid, som også statsråden nevnte, som gikk på rapportering av disse forhold.
Det er kjent at de nordiske landene hadde et fellesmøte 7. desember i fjor om oppfølgingsmøtet til WTO nå i Singapore, og hvor man oppfordret Norge til å fremføre fellesnordiske synspunkter fordi de andre er bundet opp av EU. På hvilken måte vil Norge ivareta dette hensyn?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Representanten har rett i at det er et stort og viktig felt, og det lar seg knapt gjøre å svare fyllestgjørende på spørsmålet. Men WTO er jo et område hvor EU samordner sin politikk. Jeg vil kort si at vi opplever det ikke slik at det er store motsetninger internt i EU om disse spørsmålene. Det kan selvsagt tenkes at våre nordiske naboer føler behov for å koordinere seg mer med EU enn med oss fra tid til annen, men på dette feltet er det stort sett slik at de miljøbevisste nasjonene i EU er på offensiven. Motsetningene opplever vi først og fremst mellom de vestlige land som er opptatt av dette, og de mange u-land som ser dette som et angrep på seg og et forsøk på å stenge deres produkter ute. Der ligger hovedmotsetningen. Men vi holder selvsagt ved like et nært samarbeid med våre nordiske naboland og med EU-landene, også umiddelbart forut for WTO-konferansen i Singapore.
Anne Enger Lahnstein (Sp): Jeg er selvfølgelig kjent med at u-landene fremstiller våre krav om miljøstandarder som et fordekt proteksjonistisk tiltak. Samtidig må det være opplagt for enhver at i et system med økende globalisering av økonomien vil miljøet og faglige rettigheter tape. Dette er egentlig også et demokratisk problem i hele verdenssamfunnet, fordi man nå overfører så mye makt til WTO, hvor da de økonomiske interesser selvfølgelig står bak, og regjeringer. Og jeg har et spørsmål knyttet til en demokratisk forankring av det som skjer i WTO, for mitt inntrykk er at i u-landene er det også delte meninger. Det er lederskapet, eliten, i u-landene som kjører dette systemet fram, og vi ser at de fattigste taper der. Jeg vil si at vi har problemer i vårt eget land også fordi man ikke har funnet en form for en demokratisk forankring av det som skjer i WTO.
På hvilken måte vil statsråden møte behovet for en demokratisk og folkelig kontroll med et system som WTO? Det er et stort spørsmål, men jeg tillater meg å stille det.
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Ja, det åpenbare svaret er vel at det er det vi driver med her. Når representanten med full rett stiller et spørsmål om dette i Stortinget, er det fordi dette er en sak med betydelig offentlig interesse. Handelsministeren har gjort det tidligere, og jeg og andre legger nå selvsagt vekt på handelspolitiske problemstillinger i våre redegjørelser i Stortinget, og vi fremmer meldinger og annet som gir utgangspunkt for avklarende behandling i Stortinget om disse spørsmålene. Så det må være svaret på det.
For øvrig vil jeg føye til at når jeg reagerer noe på utgangspunktet for spørsmålet, er det fordi jeg egentlig aldri har vært for frihandel i den mening som jeg forstår representanten legger til grunn, nemlig fritt fram for all handel uten regelverk. Det er jo den stikk motsatte trend vi ser. Vi reiser jo krav sammen med likesinnede om stadig bedre regelverk på alle bauer og kanter, når det gjelder miljø, sosiale rettigheter og alt det andre som knytter seg til et sivilisert syn på handel og økonomi. « Frihandel » er derfor lite dekkende. Det er et regelverkstyrt handelssystem vi ønsker.