Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 1996
Spørsmål 17
Solveig Sollie (KrF): « Norske Avisers Landsforening (NAL) har i sine vedtekter et selvpålagt forbud mot at medlemsaviser utgir gratisaviser. Dette ønsker NAL å videreføre. Konkurransetilsynet har imidlertid avslått dispensasjonssøknaden fra NAL. Saken er klaget inn for Administrasjonsdepartementet.
Vil administrasjonsministeren vurdere de kulturpolitiske sider av saken før en avgjørelse om en dispensasjon fra konkurranselovgivningen blir tatt? »
Statsråd Nils Olav Totland: Norske Avisers Landsforening hadde fram til årsskiftet 1995-96 dispensasjon fra forbudet mot prissamarbeid i konkurranseloven.
Konkurransetilsynet har i den forbindelse foretatt en ny vurdering av konkurransereguleringene i NALs vedtekter. Konkurransetilsynet har avslått å gi fortsatt dispensasjon fra konkurranseloven. Dersom tilsynets vedtak blir stående, åpnes det for at NALs medlemmer kan utgi gratisaviser. Konkurransetilsynet begrunner avslaget med at NALs medlemsbedrifter har en dominerende stilling i mediemarkedet, og at vedtektsbestemmelsene begrenser konkurransen både i avis- og annonsemarkedet.
Representanten Solveig Sollie spør om administrasjonsministeren vil vurdere de kulturpolitiske sider av saken. Svaret på det spørsmålet er selvsagt ja! Før departementet avgjør klagen, vil Kulturdepartementet uttale seg om saken. I sin klage har også NAL framlagt kulturpolitiske argumenter. I samsvar med god forvaltningspraksis vil departementet vurdere de argumenter som klager framfører. Til slutt vil så administrasjonsministeren veie de forskjellige argumenter og hensyn opp mot hverandre og ta den endelige avgjørelse.
Solveig Sollie (KrF): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg opplever som positivt ut fra et kulturpolitisk perspektiv.
Oslo Sporveier har i samarbeid med NSB faktisk lyst ut anbud med tanke på å tildele en slags konsesjon for å distribuere en gratisavis på Sporveiens og NSBs områder. Pressens egne organisasjoner har uttalt at det er meget betenkelig at private og/eller offentlige institusjoner etablerer ordninger som ligner på konsesjonsordninger, hvor det også stilles økonomiske og innholdsmessige krav til utgiveren av publikasjonen.
I og med at det er stor enighet blant politikere og i bransjen om at vi ønsker en fri, differensiert dagspresse basert på betalt opplag, er det foruroligende at Konkurransetilsynet avslår søknaden om fornyet dispensasjon ut fra snevre konkurransehensyn på annonsemarkedet, tilsynelatende uten å vurdere de kultur- og pressepolitiske aspektene ved saken. Det er en viktig kulturpolitisk side ved dette, og jeg ser at det kan bli vanskelig hvis flere store konsern også begynner med noe slikt.
Vil statsråden lytte til rådet fra en samlet avisbransje, som går inn for fortsatt forbud mot gratisaviser?
Statsråd Nils Olav Totland: Jeg håper det gikk fram av mitt hovedsvar at vi har en bred og vanlig prosess i vår høring i denne saken, og vi vil selvsagt lytte til de råd som kommer, uten at jeg i dag kan forskuttere noen beslutning.
Jeg kjenner ikke til de eksemplene som representanten Sollie nevnte i forhold til NSB og Oslo Sporveier, men jeg mener å huske at Unge Høyre prøvde seg på en slik gratisavis i en annonselignende form for relativt kort tid tilbake, og det er et eksempel som jeg synes ikke skulle inspirere til gjentakelse, verken for Unge Høyre eller andre.
Presidenten: Spørsmål 18 er svara på tidlegare.