Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 1996
Spørsmål 15
Gudmund Restad (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til handelsministeren:
I strid med Stortingets forutsetninger blir den nye sjefen for Skipskontrollens 4. distrikt plassert i Ålesund og ikke i Kristiansund. Sjøfartsdirektoratet vurderer angivelig å legge ned Skipskontrollens stasjon i Kristiansund.
Hva vil statsråden foreta seg i sakens anledning?
Statsråd Grete Knudsen: Den geografiske lokalisering av distriktsjefsstillingen for 4. distrikt ble i St.meld.nr.52 (1980-1981), med gjentagelse i St.meld.nr.53 (1984-1985), lagt til Kristiansund. Imidlertid ble det i budsjettproposisjonen for Utenriksdepartementet for 1988-1989 side 95 uttalt:
På grunn av den utvikling som finner sted i skipsfarten er det fra tid til annen behov for å foreta visse tilpasninger av Skipskontrollens organisasjon. Sjøfartsdirektoratet vil i samråd med departementet og innenfor gjeldende retningslinjer foreta slike tilpasninger.
Videre vil jeg henvise til at sjøfarts- og fiskerikomiteen i Innst.S.nr.26 (1990-1991) uttaler:
Komiteen har merket seg at det nå er besluttet å nedlegge skipskontrollstasjonen i Porsgrunn, og å legge distriktssjefstillingen i Skipskontrollens 4. distrikt til Ålesund.
Med bakgrunn i dette mener jeg at Sjøfartsdirektoratet og departementet må stå rimelig fritt til å foreta nødvendige tilpasninger av Skipskontrollens organisasjon, slik at denne best kan tjene brukerens interesser.
Distriktsjefsstillingen er ikke en stilling som kommer i tillegg til den øvrige bemanning ved den aktuelle stasjonen. Distriktssjefen er samtidig stasjonssjef ved den stasjonen som distriktsjefsstillingen er lokalisert til. Lokaliseringen av distriktsjefsstillingen får derfor ikke betydning for antallet tjenestemenn ved stasjonen. Dersom distriktsjefsstillingen legges til en liten stasjon, vil de administrative tilleggsoppgaver som følge av distriktsjefsstillingen mer enn ved en stor stasjon gå ut over stasjonens kapasitet til å utføre besiktigelser og derved betjene næringen og brukerne.
Skipskontrollstasjonen i Ålesund er landets største og betjener Norges største skipsverftskonsentrasjon. Det arbeider ti personer ved stasjonen i Ålesund og fire personer ved stasjonen i Kristiansund. Sjøfartsdirektoratet har derfor kommet til at den beste løsning for effektiv drift av skipskontrollen i distriktet er å legge distriktsjefsstillingen til Ålesund, og dette er også den løsning som best tjener brukernes interesser. Jeg er enig i direktoratets faglige avgjørelse.
Sjøfartsdirektoratet har ingen planer om nedleggelse av stasjonen i Kristiansund. Bemanningen ved stasjonen har som en følge av langvarige sykemeldinger og permisjoner vært redusert den senere tid. Det arbeides nå med å ansette nye inspektører for snarlig tiltredelse. Det er enighet med stasjonsledelsen om at en passende bemanning i Kristiansund framover vil være fire inspektører inkludert stasjonssjefen, mot seks stillinger tidligere.
Sjøfartsdirektoratet må utnytte de tilgjengelige ressurser på mest mulig effektiv måte og må til enhver tid tilpasse bemanningen ved de enkelte stasjoner etter arbeidsmengden, noe også Stortinget har sluttet seg til. Oppdragsmengden ved stasjonen i Kristiansund har vært klart mindre over en del år, men det er ingen ting som tyder på en ytterligere nedgang.
Gudmund Restad (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.
Plasseringen av sjefene for de seks skipskontrolldistriktene ble fastlagt i forbindelse med omorganiseringen av Skipskontrollen i 1982, som for så vidt også statsråden var inne på. Men hun nevnte ikke at et års tid senere foreslo departementet å flytte sjefene for de to nordligste distriktene, fra Harstad og Hammerfest, til henholdsvis Bodø og Tromsø. Forslagene fikk ikke Stortingets tilslutning, men Stortinget bestemte av eget initiativ at sjefen for 5. distrikt skulle flyttes fra Harstad til Svolvær. Stortinget har aldri vurdert flytting av sjefsstillingen for 4. distrikt. Einar Kvalvåg, som var stasjonssjef i Ålesund, ble ved omorganiseringen sjef for 4. distrikt, og han fikk dispensasjon til å fortsette i Ålesund. Men dette endret selvsagt ikke Stortingets forutsetning om at sjefsstillingen var plassert i Kristiansund. Derfor burde det også være en selvfølge at stillingen ble utlyst med plassering i Kristiansund da Kvalvåg gikk av med pensjon. Det er uakseptabelt at direktoratet eller departementet tar seg til rette i strid med Stortingets forutsetninger og bestemmer at sjefen for 4. distrikt skal plasseres i Ålesund.
Jeg vil derfor spørre: Vil statsråden sørge for at Stortingets forutsetninger omgående blir etterlevd, og at sjefen plasseres i Kristiansund, eller i alle fall at spørsmålet blir forelagt Stortinget som egen sak?
Statsråd Grete Knudsen: Jeg viser til at Stortinget er blitt informert om at organisering av Skipskontrollen må avpasses etter som behovene endres. Det har ikke Stortinget hatt noen merknader til. Det er Sjøfartsdirektoratets selvsagte jobb å bruke de ressursene som er tilgjengelig, til beste for brukerne. De har på et faglig grunnlag anbefalt at ordningen er knyttet til Ålesund. Jeg støtter denne faglige vurderingen. Jeg synes også at om den enkelte stortingsrepresentant skulle kunne påvirke avgjørelsen når en etter en faglig vurdering har kommet frem til hvor Sjøfartsdirektoratets kontroll skal gjennomføres, bør det i tilfelle komme som et initiativ fra Stortinget som sådant til Regjeringen. Jeg støtter fullt ut den faglige vurderingen som her er foretatt.
Gudmund Restad (Sp): Jeg takker igjen for svaret.
Jeg aksepterer at departementet kan ha en annen faglig vurdering av plasseringen av distriktssjefen nå enn det som ble lagt til grunn i 1982, men aksepterer ikke at departementet bare kan ta seg til rette i strid med Stortingets forutsetninger. Jeg viser til det som skjedde da man forsøkte å flytte sjefsstillingene for 5. og 6. distrikt. Det ble også forsøkt gjort ved et forslag i en budsjettproposisjon, slik det nå henvises til for 4. distrikt. Men Stortinget aksepterte ikke å behandle saken så lettvint og bad om en egen sak. Den ble forelagt Stortinget, men Stortinget motsatte seg departementets forslag, så det ble ingen flytting slik departementet hadde ønsket. Derfor mener jeg at det minimum man må kreve også her, er at departementet tar seg bryderiet med å forelegge spørsmålet om plasseringen av sjefsstillingen for 4. distrikt for Stortinget til endelig avgjørelse. Det forutsetter jeg man kan få bekreftelse på.
Ellers er jeg godt fornøyd med at det ikke foreligger planer om å legge ned stasjonen i Kristiansund, og går ut fra at det kan bekreftes at den vil bli opprettholdt.
Statsråd Grete Knudsen: Jeg må igjen vise til at Stortinget er blitt informert om eventuelle omdisponeringer fordi en ny tid og nye behov krever det. Det har Stortinget ikke hatt noen merknad til.
For øvrig er jeg glad for at Restad støtter opp om at bemanningen ved Kristiansund er redusert fordi behovene har tilsagt det. Den største stasjonen er i Ålesund. Derfor har de fått kontroll- og sjefsstillingen. Stortinget vil bli informert på vanlig måte gjennom årsmeldingen som kommer fra Sjøfartsdirektoratet.