Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. mai 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Ole Johs Brunæs (H): Jeg skal få lov å stille finansministeren følgende spørsmål:

Ifølge Tønsberg Blad 14. februar 1996 unnlater en rekke offentlige kontorer å journalføre inn- og utgående post, og et av disse er skattefogden i Vestfold.

Finner finansministeren det er i overensstemmelse med offentlighetsloven av 19. juni 1970 at skattefogdene ikke journalfører inn- og utgående post?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Offentlighetsloven innførte ingen plikt til å føre journal eller register over saksdokumenter der en ikke hadde ført slik journal før loven trådte i kraft. Dette går fram av rundskriv av 9. juni 1971 fra Justisdepartementet til samtlige departementer. Slik plikt vil imidlertid kunne bli aktuell når lov nr. 126 av 4. desember 1992 om arkiv trer i kraft.

Den alt overveiende del av skattefogdenes saker registreres i egne fagsystemer. Dette gjelder innfordring av skatter og avgifter, utligning av arveavgift samt lønns- og regnskapssaker. Innholdet i skatte- og avgiftssakene er for øvrig taushetsbelagt, og følgelig unntatt offentlighet i henhold til offentlighetslovens § 5a, 1. ledd. Lønns- og regnskapssaker omfatter i det vesentlige lønnsanvisninger, regnskapsbilag og posteringslister. Dette er lite egnet for journalføring, og det er heller ikke praksis for dette andre steder i staten.

Den resterende del av skattefogdens saksmasse som ikke er registrert i egne fagsystemer, er svært liten. De færreste skattefogder har sett behov for å ha en egen journal over dette. Dette vil bli vurdert på ny når det er truffet vedtak om ikrafttredelse av lov nr. 126 av 4.12.1992 om arkiv.

Ole Johs. Brunæs (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Det som er det faktiske forhold her, er at offentlighetsloven er gjort gjeldende, og den fungerer. Jeg kan ikke se at det da er opp til den enkelte skattefogd om loven skal følges eller ikke. Jeg syns det er noe lettvint, alle de unntak statsråden her kommer med, og at det på en måte er det viktigste. Det viktigste må være at dokumenter er tilgjengelige - det gjelder selvfølgelig de dokumenter som ikke er unntatt på grunn av forhold statsråden var inne på.

Det hevdes videre fra ligningssjefen i Tønsberg at man har vanskeligheter med offentlighetsloven på grunn av edb-løsninger. Fra direktoratet sies det at man sliter med å finne gode løsninger på disse forholdene. Er det det som er årsaken, eller er årsaken det som finansministeren her nevnte? Jeg vil gjerne at man kommer til bunns i det, og vil be statsråden si noe om disse problemene som ligningsetaten i Tønsberg kommune hevder er der.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Det dreier seg etter mitt syn om to forhold. Det ene gjelder de saker som skattefogden og andre ligningsmyndigheter og skattemyndigheter har, som berører forhold mellom skattemyndighetene og enkeltpersoner og enkeltbedrifter. Dette er taushetsbelagte opplysninger, og det er naturlig at dette ikke er offentlig ut fra bl.a. hensynet til den enkelte skattyters rettssikkerhet.

Så er det også slik, som representanten Brunæs var inne på, at det ved skattefogdkontorene og ellers i skatteetaten kan være ordinær inn- og utgående post som ikke knytter seg opp mot den type saker, og jeg syns ikke at det vil være unaturlig om denne journalføres på vanlig måte og offentliggjøres i den grad dette er mulig. Men som sagt, dette spørsmålet vil vi vurdere når arkivloven trer i kraft, og jeg vil vurdere det med et åpent sinn i lys av det jeg nå sa.

Presidenten:Vi går så til spørsmålene nr. 20 og 18.

: