Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 24. april 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Paul Chaffey (SV): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:

Siden februar 1996 har to millioner palestinere vært innestengt på Vestbredden og Gaza som en følge av Hamas' bombeaksjoner. Over 50.000 arbeidere er stengt ute fra sine jobber i Israel, palestinske landbruksprodukter råtner og byggevirksomhet og handel har stoppet opp. Med økende økonomiske problemer stiger mistilliten mot fredsprosessen blant palestinerne.

Vil norske myndigheter legge press på Israel for å få åpnet de palestinske områdene?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Hamasí og Jihads bombeaksjoner i månedene februar og mars forårsaket et alvorlig tilbakeslag i fredsprosessen i Midtøsten. Grensestengingen medførte akutt krise i alle deler av den palestinske økonomien og en arbeidsledighet på hele 60-70 %

Den palestinske økonomien er helt avhengig av Israel både med hensyn til varer og arbeidsplasser. Det har vært et overordnet mål for den betydelige norske og internasjonale bistanden til palestinerne siden 1993 å utvikle den palestinske økonomien med oppbygging av kompetanse, infrastruktur og produksjonskapasitet. Norge har arbeidet for størst mulig grenseåpning og normalisering av de økonomiske forbindelsene mellom israelerne og palestinerne. Dette er en avgjørende del av fredsprosessen.

Israel har et legitimt behov for å sikre seg mot flere terroraksjoner. Norge har en rekke ganger tatt opp følgene av grensestengingen for den palestinske økonomien og fredsprosessen med de israelske myndigheter. Senest ble det gjort overfor Israels viseutenriksminister i forrige uke og under krisemøtet for giverlandsgruppen, som Norge ledet, og i FN tidligere denne måned. Som følge av den internasjonale bekymringen, har Israel nå innført betydelige grenselettelser, og vi håper det snart blir enda flere.

Paul Chaffey (SV): Jeg takker utenriksministeren for svaret, som tyder på at kanskje, om enn noe langsomt, beveger det seg i riktig retning. Men jeg føler at vi her står overfor noe av det samme problemet som i forrige spørsmål om Libanon, at reaksjonen fra Israel overhodet ikke står i forhold til det det reageres mot, og at reaksjonene i tillegg rammer helt andre enn dem som man eventuelt skal reagere mot.

Problemet er hvis man fra Norges side behandler det som om det skulle være to likeverdige parter i denne fredsprosessen. Faktum er at det her er en part som sitter med all makt over grenser, over militære styrker og over hele arbeidsmarkedet. Jeg vil spørre utenriksministeren om det ikke nå er på tide å si klarere fra at i dette forholdet er det ikke to likeverdige parter, men det er én part som i øyeblikket er i ferd med å ødelegge fredsprosessen med de handlingene den gjennomfører.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Representanten Chaffey har selvfølgelig rett i at Oslo-avtalen ikke er en avtale mellom to likeverdige parter. Det er en avtale mellom okkupanten og de okkuperte. Når verdenssamfunnet, partene og palestinerne likevel stiller opp på avtalens premisser, er det fordi den leder fram mot større selvstendighet, fred og sosial og økonomisk rettferdighet i de palestinske områdene. Det har ikke skjedd noe gjennom de siste uker og måneder som får meg til å sette spørsmålstegn ved de israelske myndigheters hensikter i så måte. Tvert imot, sist uke så vi hvordan det fant sted et meget konstruktivt møte mellom statsminister Peres og formann Arafat. Det sammen med lettelsene i grensestengingene, at arbeidsmarkedet igjen åpnes, at forsyningene kommer inn, og at vi igjen står overfor ønsket om norsk medvirkning i Hebron, som er et av de mest kritiske steder på Vestbredden, er en illustrasjon på at partene fortsatt er interessert i å føre dette viktige arbeidet videre.

Paul Chaffey (SV): Jeg må si at jeg ikke er like sikker som jeg synes utenriksministeren nå var på at den viljen helt utvetydig er til stede på israelsk side. Det som har skjedd de siste ukene og månedene, som utenriksministeren har vært inne på, er ikke at prosessen entydig har gått videre. Det er tvert imot at Israel gjennom sine handlinger og gjennom stengingen av de palestinske områdene har satt hele fredsprosessen i fare. Mitt spørsmål er om man nå ikke er bekymret for at en fortsatt utvikling der de palestinske områdene er stengt, der landbruksprodukter ikke kommer på markedet, og der palestinere ikke kommer på jobb i Israel, relativt raskt kan gjøre at hele denne fredsprosessen går over ende.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Jo da, det er en fare for det. Men når vi ser på hva som har skjedd gjennom de siste dager og et par uker, har det altså vært en utvikling i motsatt retning, som jeg ikke er helt sikker på om representanten har fått med seg. Det skyldes et sterkt og vedvarende press, ikke bare fra Norge, men fra det internasjonale giversamfunnet, fordi det i det lange løp ikke går an å putte masse midler inn i et stort svart hull som består av en palestinsk økonomi som ikke får livsrom for å utvikle seg. Dette vet jeg kloke israelere også skjønner, og derfor er lettelser på gang. Men samtidig må vi erkjenne at i det øyeblikk en ny busslast med sivile israelske uskyldige går i lufta gjennom terrorangrep fra palestinske områder, vil det også være en betydelig utfordring for den videre fredsprosess mellom palestinerne og israelerne. Derfor har vi også gitt uttrykk for forståelse for den aller første grensestenging, men så med en kraftig henstilling om å åpne så fort som overhodet mulig. Det er det som nå er i ferd med å skje.

: