Stortinget - Møte onsdag den 27. mars 1996
Spørsmål 7
Ragnhild Queseth Haarstad (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:
Når vil det foreligge en fullstendig oversettelse av Agenda 21 (Rio-erklæringen) på norsk?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Selve Rio-erklæringen er oversatt og foreligger som vedlegg 1 til St.meld.nr.13 (1992-1993). I forbindelse med produksjonen av denne meldingen vurderte vi også om handlingsplanen fra Rio, Agenda 21, skulle oversettes i sin helhet. Vi fant da at det ville bli uforholdsmessig kostbart og tidkrevende å oversette de 700 sidene, og valgte i stedet å gjengi hovedlinjene i meldingen sammen med en kort vurdering av innholdet og en oversikt over Norges oppfølging i St.meld.nr.13.
Komiteens innstilling om meldingen ble enstemmig vedtatt, og det ble ikke påpekt behov for å oversette større deler av Agenda 21 enn det meldingen inneholder.
Jeg kan for så vidt ikke se at det er noen grunn til å oversette hele Agenda 21 nå, når man allikevel skal ha en større gjennomgang av alle Rio-vedtakene på en spesialsesjon av FNs generalforsamling i juni neste år. Et annet poeng er at man da på det tidspunktet på mange områder, bl.a. biodiversitet, klima, ørken, skogspørsmål og hav, har utdypet, videreutviklet og supplert resultatene fra Rio gjennom arbeidet i FNs kommisjon for bærekraftig utvikling, CSD, i konvensjonene og i egne prosesser. I kommisjonene har man hatt partsmøter og forhandlinger om videre framdrift, og ordlyden i Agenda 21 er derfor ikke lenger det eneste grunnlaget for Regjeringens oppfølging av Rio-vedtakene. Regjeringen har også lagt fram to stortingsmeldinger, en om klima og en om bistand, som mer i detalj beskriver Norges oppfølging på disse sentrale områdene.
Ragnhild Queseth Haarstad (Sp): Jeg vil takke statsråden for svaret.
Det beste hadde selvfølgelig vært om vi kunne få oversettelsen i sin helhet, men det som er særlig viktig, er at vi får oversatt til norsk den delen som dreier seg om oppfølgingen av lokal Agenda 21. Det er jo slik at det ikke er alle som behersker engelsk like godt.
Oppfølgingen av lokal Agenda 21 har nå stått på dagsordenen i noen tid, og det er blitt gjort mye arbeid i forbindelse med det. Blant annet har både Nærmiljøsekretariatet og Miljøheimevernet vært inne i bildet, MIK-sekretariatet i departementet og Kommunenes Sentralforbund. Så vidt jeg har forstått, har de kommet ganske langt i dette arbeidet, og det de faktisk nå venter på, er å få et klarsignal. Jeg kunne da tenke meg å spørre om statsråden mener at arbeidet har kommet så langt at Regjeringen vil sette gjennomføringen av lokal Agenda 21 som et nytt nasjonalt satsingsområde.
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Det er riktig som representanten Queseth Haarstad nå sier, at Norge for så vidt var ganske tidlige ute i og med at vi satte i verk denne MIK-reformen, altså Miljøvern i kommunene, før Rio-møtet. Den lesten som Miljøvern i kommunene er sydd over eller smidd over, ligner veldig mye på det som ligger i Agenda 21 når det gjelder den lokale oppfølgingen.
Regjeringen har hatt til vurdering spørsmålet om å fremme en omfattende stortingsmelding om hele miljøpolitikken på nyåret, dvs. rett etter at langtidsprogrammet for neste periode blir lagt fram. Planen er at vi i den sammenheng skal ha en bred gjennomgang av hele problematikken som knytter seg til lokal Agenda 21 i den forbindelse, og vil da selvfølgelig vurdere behovet for eventuelle tilleggsoversettelser som er relevante.
Ragnhild Queseth Haarstad (Sp): Så vidt jeg har forstått, har det forberedende arbeidet for å følge opp lokal Agenda 21 kommet langt, og veldig mye arbeid er blitt gjort ikke minst av frivillige organisasjoner i samarbeid med departementet og Kommunenes Sentralforbund. Hvis mine informasjoner er riktige, ligger det nå faktisk an til at det er mulig å komme i gang med konkret, praktisk arbeid i de enkelte kommunene. Og mitt spørsmål er da, fordi jeg har fått forståelsen av at de venter på et klarsignal på en eller annen måte, om statsråden faktisk vil gi klarsignalet - sett i gang!
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, det har selvfølgelig vært gjort veldig mye godt arbeid her, og bare gjennom de bevilgningene som Stortinget også har sluttet seg til gjennom 1990-årene så langt, har vi brukt 600 mill. kr i overføringer til kommunene gjennom MIK-reformen for å bygge opp kompetanse i kommunene. Det har selvfølgelig også avstedkommet betydelig aktivitet. Det vi nå ser, er vilje, initiativ og litt forskjellige modeller for å arbeide med Agenda 21-problematikken, og det som er vår intensjon, er å få gitt en generell ramme for hva vi mener dette arbeidet bør inneholde på det lokale plan under hensyntagen til de forskjellige forutsetningene.
Og bare som en liten tilleggsopplysning har vi nå også igangsatt seks prøvekommuneprosjekter som har fått hver sin bit av lokal Agenda 21-problematikken som de skal jobbe med, og som det er meningen å trekke erfaringer fra. Så prosessen er i gang, men jeg har, som sagt, planer om å legge dette fram samlet i forbindelse med den stortingsmeldingen som jeg nevnte.
Presidenten:Vi er kommet til spørsmål 8, men presidenten kan ikke se at spørreren, Hilde Frafjord Johnson, er til stede i salen. Vi går da videre til spørsmål 9, fra representanten Kristin Halvorsen til miljøvernministeren.