Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 1996
Spørsmål 8
Morten Lund (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:
Stortinget har gjort vedtak om at ingen kommune skal bli slått sammen mot sin vilje. I Frei kommune er det sterk motstand mot sammenslåing med nabokommunen Kristiansund.
Hvilket mandat har fylkesmannen i Møre og Romsdal til å sette i gang en utredning av konsekvensene av sammenslutning av de to kommunene, og hvorfor er ikke folkevalgte i Frei orientert om planene om en slik utredning?
Statsråd Gunnar Berge: Jeg tror det er nødvendig å starte besvarelsen av spørsmålet fra representanten Morten Lund med å klargjøre hva som faktisk har skjedd i denne saken, for det er ikke særlig mye. Fylkesmannen har tatt et initiativ til en foreløpig administrativfaglig vurdering av ulike løsninger for administrativ struktur i det felles bolig- og arbeidsmarkedet som de to kommunene Kristiansund og Frei utgjør. Det startet opp med at fylkesmannen inviterte til et møte torsdag i forrige uke. Til møtet var begge kommunene invitert på administrativt nivå. Kommunene ble orientert på forhånd om dette møtet.
På bakgrunn av møtet ble det konkludert med å sette i gang et forprosjekt. Det var også enighet om at konklusjonene fra forprosjektet skal danne grunnlag for lokalpolitiske prosesser i de to kommunene, som sjølv må ta stilling til hvordan de vil bruke dette materialet. Selvfølgelig er det ingen innvendinger mot at arbeidet med forprosjektet skal skje i full offentlighet. Etter møtet, nærmere bestemt for to dager siden, ble det sendt en formell søknad fra fylkesmannen til departementet om støtte til finansiering. Det er derfor ikke grunnlag for å hevde at fylkesmannen har overkjørt de folkevalgte organer i de to kommunene. Eventuelle umiddelbare reaksjoner lokalt kan nok tyde på at premissene for dette arbeidet ikke har vært tilstrekkelig klargjort. Ikke så unaturlig kanskje, ettersom de fleste premissene først ble lagt på møtet i forrige uke.
Fylkesmannen ønsker i forprosjektet å få et grunnlag for å diskutere fordeler og ulemper ved både sammenslutning og interkommunalt samarbeid. Dermed vil det være mulig å drøfte hvilke muligheter kommunene har - hver for seg eller sammen - til å løse kommunale og regionale utfordringer. Fylkesmannen mener at et mål med forprosjektet er å finne ut hvorvidt grunnlaget er til stede for å sette i gang en større utredning og prosess omkring valg av framtidige løsninger.
For min del må jeg si at jeg umiddelbart slutter meg til fylkesmannens ønske om et bedre faktagrunnlag å basere diskusjonen om de to kommunene på. Etter mitt syn er fylkesmannens initiativ og hans begrunnelse og utformingen av forprosjektet ikke problematisk i forhold til Stortingets vedtak fra 1. juni i fjor. Det foreligger nemlig ikke noe forslag om tvangssammenslutning - bare et initiativ for å få mer kunnskap på bordet for en bedre diskusjon.
Morten Lund (Sp): Jeg takker for svaret. Jeg vil understreke at jeg synes forholdet mellom folkevalgt styring og embetsverket er meget problematisk. Her er det tatt et politisk initiativ i strid med Freis vilje - uten at de har fått vite det. Et enstemmig vedtak i kommunestyret i 1992 fastslår at de vil bestå som egen kommune. Det er et initiativ i strid med statsrådens brev til Frei kommune 10. mai 1994, der det sies at arbeidet med inndelingssaker vil starte - hvis Stortinget vil - etter at St.meld.nr.32 (1994-1995), er behandlet.
Selvfølgelig skal det være sånn at initiativ om arbeidsmåten ikke skal tas mens saken ligger i Stortinget . Det har vært kontakt og korrespondanse i lang tid om denne saken, og det har vært sagt at forprosjektet skal være ferdig til 1. mai i år. Ordføreren fikk ikke vite noe før tre dager før møtet, og da på en tilfeldig måte.
Kommunen sier at dette er et overgrep mot kommunen. Jeg vil kalle det for et meget alvorlig utslag av udemokratisk sinnelag. Embetsveldet er faktisk avskaffet i dette landet!
Jeg tror ikke dette bare er fylkesmannens skyld. Til Nationen sier han at statsråden har sagt at det hastet med å få gjort dette ferdig, så han rakk ikke å informere.
Mitt spørsmål til statsråden er da følgende: Hva skal utredningen brukes til, og hvorfor hastet det så veldig?
Statsråd Gunnar Berge: Det vil neppe være overraskende for representanten Morten Lund å høre at i Kristiansund stiller man seg i alle deler positiv til dette initiativet. Når det gjelder Frei kommune, er jeg kjent med at de behandlet saken på et formannskapsmøte i går kveld og har stilt seg positive til å medvirke. Det er de informasjoner jeg har fått. Det det dreier seg om, er utelukkende å skaffe fram et bedre grunnlag for å vurdere hva som bør være den framtidige kommunestruktur i dette området - en sammenslåing eventuelt, hvis det skulle være aktuelt, eller interkommunalt samarbeid. Under alle omstendigheter er dette to kommuner som har et felles arbeidsmarked og også har mange andre felles interesser. Så at det skulle være et udemokratisk sinnelag som er lagt til grunn, vil jeg på det sterkeste reservere meg mot.
Morten Lund (Sp): Jeg takker på nytt for svaret. Mangel på aktiv informasjon i en slik sak er det samme som hemmelighold, og det vil vi ikke ha i slike spørsmål som dreier seg om folkestyre. Tvert imot, Stortinget har fastslått et prinsipp om at innbyggerne selv skal bestemme i slike saker. Her legges det opp til at det skal tas initiativ fra fylkesmannen/statsråden når det gjelder hvem som skal slås sammen. Premissene for diskusjonen skal legges av et faglig organ utenfor kommunen, der kommunen så vidt får lov til å være med og delta. Fylkesmannen skriver følgende til ordføreren: Nå er tiden inne for å foreta en seriøs undersøkelse og vurdering av disse spørsmålene.
Med andre ord, Frei kommunes eget vedtak, fire år gammelt, holder ikke mål. Jeg tror de folkevalgte i slike kommuner vet hva det dreier seg om, og kommunene selv greier å finne fram de fakta som trengs. Jeg tror at alle forhold som lokalt oppfattes som viktig for slike saker, belyses i de lokale debattene, enten det skjer i forbindelse med et kommunestyrevedtak eller før en folkeavstemning. Mitt spørsmål til statsråden er følgende: Er det en slik framgangsmåte statsråden ser for seg hvis Stortinget slutter seg til Regjeringens forslag i St.meld.nr.32 (1994-1995)?
Statsråd Gunnar Berge: Hvis det blir slik at Stortinget slutter seg til Regjeringens opplegg i St.meld.nr.32 (1994-1995), vil det i høy grad bli satt i verk lokale prosesser. Det er et hovedelement i hele meldingen, så det vil nok i så fall bli atskillig flere prosesser av lignende karakter.
Så tilføyer representanten Morten Lund at det ikke er fylkesmannen eller embetsverket som skal bestemme om det skal finne sted en kommunesammenslutning i dette området. Nei, hvem har sagt det? Det er ingen som har tenkt den tanken i det hele tatt. Jeg er klar over at Morten Lund har den oppfatning at dette skal besluttes gjennom folkeavstemning, men i så fall må en jo være interessert i å ha et best mulig faktagrunnlag på bordet for innbyggerne før de tar et standpunkt.
Når det gjelder mitt syn, er det noe annerledes. Jeg mener - og jeg har ment før - at det er Stortinget som bør ha det siste ordet i slike saker, men det vil vi altså komme tilbake til og ha en debatt om senere.