Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Eva R Finstad (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Som svar på mitt spørsmål 16. mars 1994 om den tekniske stand ved piper i norske hus og leiligheter sa statsråden at han tok sikte på å legge frem et lovforslag for Stortinget i vårsesjonen.

Hvor står saken etter 2 år?

Statsråd Gunnar Berge: Regjeringen la fram odelstingsproposisjon om endringer i plan- og bygningsloven 25. mars 1994, faktisk en uke etter spørretimespørsmålet som det henvises til. Stortinget behandlet imidlertid ikke saken før våren etter, og endringene er vedtatt ved lov av 5. mai 1995 nr 20.

Bakgrunnen for denne proposisjonen var at det var avdekket for mange feil på byggverk, herunder også piper. Målet med endringene var derfor å skape større profesjonalitet i byggebransjen, og samtidig beskytte forbrukerne bedre. De nye reglene skal gi bedre kvalitet på det som bygges.

Stortinget bad imidlertid Regjeringen fremme et nytt lovforslag til utfylling av to forskriftshjemler i loven - som dog ble vedtatt som foreslått av Regjeringen. Det gjelder Kommunal- og arbeidsdepartementets adgang til å gi regler om godkjenningskriterier for ansvarlige i byggeprosessen, og adgang til å gi regler om pålegg til å utbedre eldre bygg opp til dagens gjeldende tekniske krav. Slik proposisjon vil bli framlagt med det aller første.

Samtidig med lovarbeidet har Regjeringen det siste året arbeidet med forskrifter til de nye lovbestemmelsene, og det tas sikte på at regelverket skal tre i kraft fra 1. januar 1997. Dette forutsetter stortingsbehandling av tilleggsproposisjonen i denne vårsesjonen.

For øvrig kan jeg nevne at byggeforskriften setter tekniske krav til utførelse av piper og ildsteder. Den tekniske forskriften er under revisjon og har vært ute på høring. Jeg er imidlertid av den oppfatning at det ikke er kravene i regelverket som er for dårlig, men etterlevelsen av disse. Kravene til det enkelte tiltak må derfor ses i sammenheng med kontrollen av det som bygges.

Kontrollen av byggverk etter dagens regelverk er altfor varierende og tilfeldig. Skjulte feil og mangler blir ofte ikke oppdaget ved dagens kontrollordning. Kontrollen blir nå lagt til aktørene sjøl for nettopp å styrke kontrollen gjennom hele planleggings- og byggeprosessen, og ikke bare ved det ferdige byggverk. Myndighetenes rolle blir å påse at kontrollen blir utført.

Jeg er av den oppfatning at de nye reglene vil bedre kvaliteten på det som bygges ved at aktørene må bli mer profesjonelle, og at eventuelle mangler og feil lettere vil kunne bli avdekket før boliger og andre byggverk tas i bruk.

Eva R Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg registrerer det som er gjort siden jeg stilte spørsmålet sist, og jeg ser at statsråden har oppdaget at det er nødvendig å utrette en del på denne sektoren. Den stand som mange piper befinner seg i, kan forårsake brann og ulykke. Jeg tror det er riktig som statsråden sier, at det er etterlevelsen av kravene som må styrkes. Det er tusenvis av piper som er bygd opp, og som skulle være i forsvarlig stand, men som man har oppdaget er farlige og som til og med er nektet brukt. Hvis det blir en brann, og man oppdager at pipene ikke var i forsvarlig stand, kan utbetaling av assuransen blir deretter. Nå sier statsråden at det nye regelverket vil komme 1. januar 1997, og mitt spørsmål er da: Kunne Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern, som har ansvar for feiervesenet, muligens få fortgang i det kontrollverket som skal utføres i kommunene, ved å skjerpe sine krav, slik at man ikke må vente helt til 1. januar 1997? Hva mener kommunalministeren om det?

Statsråd Gunnar Berge: Når det gjelder sjølve lovendringene og det tilhørende forskriftsverk, kan jeg ikke se at det mulig å gi det en raskere framdrift enn det jeg nå har redegjort for, med iverksettelse 1. januar 1997. Men vi har jo et kontrollsystem og et kontrollverk i dag, og det har vært betydelig offentlig oppmerksomhet om og interesse for disse sakene, så jeg håper at de som skal utføre kontrollen, merker seg dette. De behøver ikke sitte og vente på Kommunal- og arbeidsdepartementet eller andre instanser for å skjerpe kontrollen. Jeg vil kanskje tro at også vi som departement ved hjelp av underliggende etater kan få fram informasjon og henstillinger om at man starter dette arbeidet umiddelbart, uten å vente på ytterligere forskriftsendringer. Det er selvfølgelig adgang til å styrke kontrollen, også med det regelverk som vi har i dag.

Eva R Finstad (H): Det er en god del oppmerksomhet rundt dette spørsmålet. Det er tatt opp både i forbrukermagasinet Refleks, i Forbrukerrapporten og også i avisen til Statens bygningstekniske etat, hvor det sies:

Rapporter fra feiervesenets kontroll viser at det kan være monteringsfeil på 50 % av alle installasjoner!

Mitt tilleggsspørsmål gjelder produksjon av frittstående ildsteder, for undersøkelser foretatt av SINTEF viser at disse er direkte farlige, fordi pipene ikke er bygd til å ta den temperaturen som disse ovnene kommer opp i. Et forhold som jeg tror kommunalministeren skal være oppmerksom på, er at de kravene som stilles til de ildstedene som skal eksporteres, er langt høyere enn de som stilles til tilsvarende ildsteder som selges på det norske markedet. Derfor tror jeg kravene til produksjon av disse bør skjerpes.

Statsråd Gunnar Berge: Det er vel for meg som for de fleste av min generasjon at noe av det første vi lærte oss å håndtere, var denne type utstyr, altså vanlig vedovn. På tross av det har min tekniske innsikt visse begrensninger, men jeg skal ta med meg de synspunktene som representanten Eva R Finstad nå har gitt uttrykk for, tilbake til mitt fagorgan, og be dem se nærmere på dette.

: