Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 1996
Spørsmål 13
Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg vil stille fylgjande spørsmål til kulturministeren:
19. april 1995 kjøpte AF all reklametida i TV2. I fyrste omgang vurderte Markedsrådet dette som brot på forbodet mot politisk reklame i fjernsyn. Etter Sivilombodsmannen si anbefaling har Markedsrådet endra meining. Mange hevdar at denne avgjersla opnar for politisk reklame i radio og fjernsyn.
Vil statsråden ta initiativet til ei presisering av lovverket når det gjeld forbodet mot politisk reklame, eller eventuelt foreslå eit absolutt forbod mot slik reklame?
Statsråd Åse Kleveland: Jeg svarte på et tilsvarende spørsmål fra representanten Kjellaug Nakkim i Stortingets spørretime 6. mars 1996. Mitt syn på saken er sånn sett fortsatt det samme.
Kulturdepartementet er i gang med å vurdere reglene for politisk reklame. Jeg kommer tilbake til spørsmålet om nærmere presisering av regelverket for denne typen ytringer, eventuelt i en proposisjon til Stortinget.
Jeg kan imidlertid forsikre representanten Sollied Øveraas om at vår holdning til forbud mot politisk reklame står fast. Det er reist tvil om hjemmelsgrunnlaget for å nedlegge forbud mot slik reklame. I det arbeid som nå er satt i gang, tar departementet sikte på å klarlegge hjemmelen. Det vil være nødvendig å foreta en avgrensning og presisering, slik at et fremtidig regelverk er klarere og mer oversiktlig enn dagens regelverk. Dette er selvfølgelig viktig både for kringkastingsselskapene og for annonsørene.
I departementets videre arbeid vil vi også nøye vurdere forholdet til det grunnlovfestede vern av ytringsfriheten og våre internasjonale forpliktelser, bl.a. Menneskerettskonvensjonen.
Eli Sollied Øveraas (Sp): Eg vil takke statsråden for svaret. Det var eit svar som eg er svært tilfreds med.
Senterpartiet meiner at dersom det vert opna for politisk reklame i fjernsyn og radio, kan dette føre til at ideologi og partiprogram må vike for t.d. marknadsknep i høve til media. Vi kan risikere å oppleve at politikarar mellom fjernsynsfilmar og sport svertar motstandarar og herleggjer seg sjølve. Ei slik utvikling ynskjer ikkje vi i Senterpartiet. Vi har same haldninga til politisk reklame i 1996 som vi hadde saman med Arbeidarpartiet, Kristeleg Folkeparti og SV i 1991, då Stortinget handsama eit Dok.nr.8-forslag frå Høgre om å endre forskriftene i kringkastingslova. Eg vil til slutt berre signalisere til statsråden at statsråden har Senterpartiet si fulle støtte i arbeidet med å presisere eller endre lovverket slik at det blir heva over all tvil at politisk reklame skal vere forbode i Noreg både i radio og fjernsyn.