Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. mars 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

Utlendinger som søker om oppholdstillatelse i Norge, slurver med oppmøtet til tvungen tuberkulosekontroll. I 1995 var det bare 500 av 1.500 utlendinger i Akershus og Oslo som ble innkalt til helseundersøkelse, som møtte opp. Tuberkulose er en svært smittsom og alvorlig sykdom, og halvparten av 250 nye tilfeller hvert år er innvandrere. Unnasluntrerne er en fare både for seg selv og omgivelsene.

Hva kan statsråden bidra med for å effektivisere tuberkulosekontrollen?

Statsråd Gudmund Hernes: Norge har i mange år gjennomført en grundig tuberkulosekontroll av utlendinger som kommer til landet. Etter gjeldende regelverk har alle utlendinger som har fått oppholdstillatelse, plikt til å gjennomgå tuberkulinprøving og om nødvendig vaksinasjon. Personer over 15 år skal også gjennomgå røntgenundersøkelse av lungene.

Politiet skal etter fremmedlovgivningen opplyse alle som er gitt oppholdstillatelse, om denne plikten til å gjennomgå tuberkulosekontroll. Politiet skal også gi helsemyndighetene melding om navnet og adressen til utlendinger som skal oppholde seg mer enn tre måneder i landet.

Landets kommuner og fylkeskommuner er på sin side etter lov om vern mot smittsomme sykdommer forpliktet til å tilby befolkningen nødvendige undersøkelses- og behandlingsmuligheter med hensyn til smittsomme sykdommer. Ifølge loven har de også plikt til å planlegge hvordan tjenestene, herunder de pliktige tuberkulosekontrollene, skal gjennomføres.

Statens helsetilsyn har gitt retningslinjer for helsetjenestetilbudet til innvandrere og asylsøkere. Her er det presisert at helsetjenesten ved asylmottak i første rekke må konsentrere seg om nettopp tuberkulosekontrollen samt annen nødvendig helsehjelp. Ved familiegjenforening, hvor den som kommer til landet, bosetter seg direkte i en kommune, er det vist til at det er viktig at den enkelte raskt får et tilbud av primærhelsetjenesten.

Sosial- og helsedepartementet har for tiden på høring et utkast til nye forskrifter om tuberkulosekontroll. Her videreføres reglene om tuberkulosekontroll av utlendinger, men med enkelte presiseringer. Det understrekes at undersøkelsene skal finne sted så raskt som mulig, og ikke i noe tilfelle senere enn tre måneder etter innreise. Utlendinger som oppholder seg i flyktning- og asylmottak, skal undersøkes innen syv dager etter ankomst. Kommunenes og fylkeskommunenes ansvar for gjennomføring utdypes, bl.a. pålegges landets kommuneleger det praktiske ansvar for gjennomføringen av kontrollene.

Tuberkulosekontrollen som gjennomføres etter dagens regler, fungerer i alminnelighet bra, men jeg er kjent med at det i forbindelse med familiegjenforening har vært enkelte problemer med å få innkalte til å møte til kontroll i Oslo og Akershus. I noen tilfeller har dette årsak i at adresser har vært feil, eller at de innkalte personer ennå ikke er kommet til landet. Manglende oppmøte har også i stor grad sammenheng med kommunikasjonsproblemer som skyldes språk og kultur.

Jeg mener derfor at dette først og fremst må håndteres ved en effektivisering av kontrollrutinene. Statens helseundersøkelser har allerede tatt initiativ overfor Utlendingsdirektoratet, Oslo politikammer og Diagnosestasjon for Oslo og Akershus for å finne praktiske løsninger for å styrke gjennomføringen. Statens helsetilsyn gjennomførte i 1995 et prøveprosjekt som viste at man med bedret informasjon kan øke forståelsen blant våre nye landsmenn for behovet for og nytten av å møte opp til kontroll. Dette tyder på at dersom kommunene legger større vekt på smittevernarbeidet og stiller ressurser til rådighet for oppsøkende tuberkulosekontrollvirksomhet, vil man enkelt og raskt kunne bedre responsen.

Jeg vil ta initiativ til at kommuner og fylkeskommuner i forbindelse med ikrafttredelsen av nye forskrifter på området blir gjort oppmerksom på sine plikter til gjennomføring av tuberkulosekontrollen. Departementet vil også videreføre arbeidet med å hjelpe de ansvarlige med å utvikle gode samarbeidsrutiner for å fremme kontrollen.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og det gleder meg at det er tatt et initiativ i regi av Statens helsetilsyn angående Oslo og Akershus, og at statsråden vil ta et initiativ overfor kommuner og fylkeskommuner i samband med de nye forskriftene.

Det er alvorlig når den obligatoriske helsekontrollen av utlendinger ikke fungerer, for tuberkulose var den store folkesykdommen i Norge i mange år. Takket være effektiv bekjempelse var den omtrent utryddet. Men nå har vi et økende antall tilfeller, særlig i overgangen mellom 1980- og 1990-årene. Og statistikken, hvor pålitelig er den når så mange ikke møter opp til denne kontrollen?

Nå ser vi også at enkelte tilfeller av farlige og multiresistente tuberkulosestammer som er vanlige i utlandet, kommer til Norge. Dette kan få dramatiske følger hvis helsemyndighetene ikke følger opp.

Hvis en effektivisering av innkallingen ikke hjelper, er statsråden enig med administrerende overlege ved Statens helseundersøkelser når han mener at man som en siste utvei må vurdere å avslå oppholds- og arbeidstillatelse for dem som ikke har gjennomgått tuberkulosekontroll?

Statsråd Gudmund Hernes: Som representanten riktig påpeker, er det slik at dette var en av de store folkesykdommene. Det er en av de sykdommene som kanskje har kostet flest menneskeliv opp gjennom menneskehetens historie. Det er en sykdom som nå blir mer utbredt ikke bare i utviklingsland, men også i industrialiserte land, ofte i kombinasjon med andre sykdommer, som f.eks. AIDS. Det er også kommet farligere stammer av denne mikroben, som gjør det vanskeligere å bekjempe den med de medikamenter vi nå har. Så en kan også her få et kappløp. Derfor ser helsemyndighetene svært alvorlig både på utviklingen internasjonalt og her hjemme hvis det skulle oppstå tilfeller som skaper fare.

Når det gjelder de prosedyrer vi vil velge, har jeg nevnt de initiativ som er tatt både overfor Helsetilsynet og overfor andre myndigheter som møter innvandrere og asylsøkere som kommer hit. Jeg tror vi skal prøve dem før vi prøver den « siste utvei ».

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

For meg er det noe underlig at utlendinger får oppholds- eller arbeidstillatelse her i landet før en helseundersøkelse er foretatt. Mener statsråden det kan være behov for en lovendring her, slik at tillatelse ikke gis før de nødvendige undersøkelser er foretatt?

Statsråd Gudmund Hernes: Nei, slik situasjonen er nå, tror jeg ikke at det er grunnlag for en slik lovendring.

Det en også bør ta innover seg, er at de aller fleste mennesker vil ønske å vite det dersom de er rammet av en sykdom som kan kureres. Det vil gjelde de aller fleste også nå som er rammet av tuberkulose. Hvis det blir oppdaget i norsk kontroll at noen lider av denne sykdommen, vil de selvsagt også øyeblikkelig få medisinsk hjelp for å bli kvitt sykdommen.

Før man skulle gå til dramatiske endringer, tror jeg nok at vi bør satse på de virkemidler som vi i øyeblikket har, og som er innskjerpet gjennom det nye regelverket.

: