Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 1996
Spørsmål 3
Inga Kvalbukt (Sp): Jeg har følgende spørsmål til landbruksministeren:
Norge importerer betydelige kvanta storfekjøtt fra Storbritannia til tross for at Storbritannia er hardt rammet av kugalskap.
Finner statsråden dette forsvarlig?
Statsråd Gunhild Øyangen: Kugalskap - BSE - ble første gang registrert i 1986. Scrapie, som vi også har i Norge, er en liknende sykdom på sau.
Det er satt i verk omfattende tiltak for å utrydde BSE i Storbritannia.
Når det gjelder dyr, kan sykdommen overføres via fôr som inneholder nervevev og visse organer fra syke dyr.
Det er foretatt omfattende forskning for å avdekke risikoen for å overføre BSE fra dyr til menneske. Denne forskningen viser at det ikke finnes vitenskapelig belegg for at kjøtt som stammer fra dyr med BSE eller scrapie, kan overføre sykdom til menneske.
Innførsel av storfekjøtt fra EU/EFTA-land reguleres gjennom bestemmelser gitt i forskrift om dyrehelsemessige betingelser for innførsel og utførsel av ferskt kjøtt og kjøttprodukter innenfor EØS.
Forskriften gir bestemmelser om at ferskt kjøtt og kjøttprodukter fremstilt av storfe ikke skal komme fra besetninger hvor det har forekommet BSE de siste seks år. Storfekjøtt og kjøttprodukter fremstilt av storfekjøtt fra Storbritannia og Nord-Irland, skal være utbenet, og synlig nervevev skal være fjernet. Forskriften gir også detaljerte bestemmelser om hvilke organer og vev fra storfe som det ikke er tillatt å innføre fra disse landene.
Tiltakene som er satt i verk i Storbritannia, har vist seg å være effektive i bekjempelsen av BSE.
På denne bakgrunn er det etter min vurdering forsvarlig å importere storfekjøtt fra Storbritannia, når våre bestemmelser som er omtalt tidligere, følges.
Det kan for øvrig tillegges at opplysninger fra Statistisk sentralbyrå basert på tolldeklarasjoner, viser at det ikke er blitt importert storfekjøtt fra Storbritannia i 1995 og i januar 1996.
Inga Kvalbukt (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som var akkurat som forventet.
Det finnes ikke vitenskapelig belegg for at sykdommen kan overføres til mennesker, sier statsråden. Ja, men det finnes faktisk heller ikke vitenskapelig belegg for at den ikke kan overføres til mennesker. Det finnes en nær beslektet sykdom i det menneskelige sentralnervesystem, Creutfzeldt-Jakobs, og overføring kan ikke avvises totalt. Tre tyske delstater har nektet import av britisk storfekjøtt, selv om de er forpliktet til slik import i forhold til EUs indre marked. Og miljøministeren i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland vil heller ta en rettssak for EU-domstolen enn gi etter for krav om import. Hun sier blant annet:
Forbrukernes behov for beskyttelse kan ikke ofres på alteret til Brussel-byråkratene.
Og jeg vil spørre statsråden: Hva med de norske forbrukerne? Bør ikke den tvilen som vitterlig er til stede, komme dem til gode?
Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg ble jo egentlig litt overrasket når representanten Kvalbukt sa at svaret var som forventet. Jeg lurer da på om det også innebærer at representanten Kvalbukt er kjent med at det ikke er mulig å finne opplysninger - jeg har sjekket på kryss og tvers, det kan jeg love - om at det har vært noe import av storfekjøtt fra Storbritannia til Norge. Jeg har også lyst til å si at det er heller ingen som vil bli tvunget til å importere storfekjøtt fra Storbritannia.
Ellers viser jeg til det utfyllende svaret jeg gav først.
Inga Kvalbukt (Sp): Jeg kan få opplyse statsråden om at det hender at jeg leser aviser. Jeg synes egentlig svaret hennes var ganske synonymt med en artikkel i Nationen i dag, hvor det er de samme formuleringene, og de samme ekspertene som er forespurt. Og selvsagt: Det bør ikke være overraskende. Men det som overrasket meg ved statsrådens svar, var at hun sier at det ikke har vært import av storfekjøtt. For nå var det også et oppslag i Nationen i forrige uke som viste at importen av storfekjøtt var økt veldig mye i år i forhold til i fjor, ut fra de første månedene.
Jeg har også lyst til å minne statsråden om at vi i Norge tradisjonelt har hatt en veldig god og høyverdig dyrehelse. Og hvorfor ta risikoen på å få dette farlige viruset inn i storfeflokkene når det ikke er nødvendig? Jeg kan heller ikke se at det er noe u-landsargument for å importere storfekjøtt fra Storbritannia. Jeg kan også fortelle statsråden at det i fjor ble dokumentert at en katt i Bærum døde av den nevnte sykdommen, og den var da kommet inn gjennom katte- og hundemat. Jeg kunne ha lyst til å spørre om statsråden kunne tenke seg å få stoppet importen av den maten også.
Statsråd Gunhild Øyangen: Det er riktig at det har vært importert storfekjøtt, men spørsmålet fra representanten Kvalbukt gikk faktisk på om vi har importert storfekjøtt fra Storbritannia; det er jo det spørsmålet dreier seg om. Og jeg har altså ikke på noe sett og vis klart å finne at vi har hatt noe import av storfekjøtt fra Storbritannia.
Jeg har jo merket meg at særlig Senterpartiets representanter er veldig redd for enhver form for import, for det skal jo medføre en forferdelig sykdomsrisiko. Men så er det faktiske forholdet at vi har en tilsvarende sykdom i Norge, og den sykdommen heter scrapie. Det er altså en sykdom tilsvarende den som finnes i Storbritannia, bare at den er på sau. Så her må vi se litt på hvilke problemer vi har selv, og være litt realistiske, tror jeg, i måten vi omtaler andre land på. I hvert fall må vi prøve å holde oss til de faktiske forhold når vi snakker om import av storfekjøtt - og storfekjøttimport fra Storbritannia.