Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 1996
Spørsmål 22
Unn Aarrestad (Sp): « I St.prp.nr.1 (1995-1996) for Nærings- og energidepartementet står det: « Regjeringen legger opp til en samlet gjennomgang av strukturen og omorganiseringen av distrikts- og næringsfinansieringen i en egen proposisjon, som vil bli lagt fram for Stortinget våren 1996. » Dette fekk tilslutning i Stortinget.
Når vert denne proposisjonen lagd fram? »
Statsråd Jens Stoltenberg: Regjeringen hadde planer om en egen proposisjon slik representanten Aarrestad peker på. Som kjent ble imidlertid en avtale mellom Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, SND, og Nord-Trøndelag fylkeskommune om opprettelse av et eget SND-kontor godkjent ved kongelig resolusjon den 23. februar 1996. Der ble det også lagt opp til at eventuelle nye avtaler mellom SND og fylkeskommunene kan godkjennes innenfor nasjonale retningslinjer.
Avtalen med Nord-Trøndelag gjør det ikke nødvendig med ekstraordinære bevilgninger. Det er heller ikke nødvendig med lovendringer. Regjeringen mener derfor at det ikke lenger er hensiktsmessig å legge fram en egen proposisjon om organiseringen av SND. Regjeringen vil i løpet av våren redegjøre overfor Stortinget om avtalen med Nord-Trøndelag og videre prosedyre for eventuelt flere avtaler mellom SND og fylkeskommunene. Det er naturlig at dette presenteres enten i revidert nasjonalbudsjett for 1996 eller i regionalpolitisk redegjørelse, som kommunalministeren skal holde.
Av de øvrige områdene som skulle behandles i den planlagte proposisjonen, vil Regjeringen komme tilbake med en omtale i revidert nasjonalbudsjett 1996.
Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret, men eg må nok seia at det er ganske oppsiktsvekkjande at statsråden nå vel å gå på tvers av det Stortinget tidlegare har føresett. I dette hjelper ingen kongeleg resolusjon.
I NOU 1995:11 Statsbankene under endrede rammevilkår står det at det vil vera behov for å sjå forslag, spørsmål om regional organisering og risikofinansiering av nyutviklingsprosjekt i ein samanheng. Dette er også referert i siste framlegg til statsbudsjett. Me veit at ei arbeidsgruppe vurderte organisering av SND, avla rapport og sende denne ut på brei høyring. Det var stort engasjement i organisasjonar og alle fylkeskommunar. Det var berre svært få fylkeskommunar som gjekk inn for den modellen statsråden nok ville føretrekkja, og det var her liten tvil om at Arbeidarpartiet sentralt og lokalt var på fullstendig kollisjonskurs med kvarandre. Etter tre års prøvetid ville det vera på plass i alle fall å koma med enkelte justeringar i organiseringa av SND. Kva er den reelle bakgrunnen for at dette ikkje skjer nå?
Statsråd Jens Stoltenberg: Representanten Aarrestad tillegger meg standpunkter jeg ikke har og ikke har hatt. Hun sier at jeg foretrekker modell A. Det er ikke tilfellet. Vi har drøftet ulike modeller, og jeg tror ikke det hadde vært noen fordel å påtvinge fylkeskommunene modell A. Det er også bakgrunnen for at vi ikke fremmer en proposisjon for Stortinget, for hvis Regjeringen skal fremme en proposisjon for Stortinget, må Regjeringen ha noe å foreslå. Det vi jo legger opp til, er at man skal videreføre dagens modell, at de fylkene som ønsker det, kan beholde den modellen de har i dag. Da er det ikke noen vits å gå til Stortinget med verken lovendringer eller bevilgningsforslag. Samtidig åpner vi for at de fylkene som ønsker å forhandle fram en alternativ modell, kan gjøre det. Det får jo varm støtte fra Senterpartiet i Nord-Trøndelag, og det ville være synd å nekte Senterpartiet i Nord-Trøndelag å prøve ut den modellen de er kraftige tilhengere av. Men det krever altså ingen lovendring, ingen tilleggsbevilgning å gi mulighet til å utøve den modellen. Derfor er det ikke nødvendig å komme med en proposisjon, men vi kommer altså med en redegjørelse for Stortinget.
Unn Aarrestad (Sp): SND har i si nåverande form fått verke i ca tre år etter ei omstridd omorganisering. Alt tidleg kom det fram at Stortinget etter ei tid skulle få ein fullstendig gjennomgang av alle sider av verkeområda til SND. Dette har òg vore vanleg å gjera i Stortinget for andre statlege finansinstitusjonar og føretak, og i samband med Stortinget sin regionalpolitiske debatt den 23. mai i fjor vart Regjeringa beden om å leggja fram forslag til ei organisering som sikrar betre risikofinansiering av blant annet nyutviklingsprosjekt. Dette har ikkje Stortinget gått tilbake på. Det er berre Stortinget som kan gjera noko med dette. Til dette trengst det altså no ein brei gjennomgang og ikkje berre eit par setningar blant mykje anna i ei næringspolitisk utgreiing eller i revidert budsjett eller statsbudsjett. Når vil denne stortingsmeldinga koma?
Statsråd Jens Stoltenberg: Nå snakker vi om mange ting på én gang.
Når det gjelder SNDs ytre apparat, er det slik at Regjeringen har anbefalt og gått inn for en løsning som innebærer at man viderefører dagens modell, men utnytter den muligheten dagens lovverk gir til å ha alternative modeller i de fylkene som ønsker det. Det krever altså ingen stortingsbehandling, for der har Stortinget vedtatt de lovene som er nødvendige å vedta.
Så er det en diskusjon om Fiskarbanken og SIVA og en del andre ting som Statsbankutvalget har tatt opp. Det vil bli behandlet i revidert nasjonalbudsjett.
Når det så gjelder den totale gjennomgangen av SND i sin alminnelighet, har vi nedsatt et eget utvalg, Henriksen-utvalget, som skal gå gjennom næringspolitikken med spesiell vekt på å gå gjennom det statlige virkemiddelapparatet. Det ville være ganske meningsløst å legge opp til en separat gjennomgang av SND, som er det viktigste virkemiddelet for staten i næringspolitikken, uavhengig av den gjennomgangen som Henriksen-utvalget har lagt opp til, og som Stortinget flere ganger er orientert om.