Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 1996
Spørsmål 30
Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:
Ved behandlingen av siste statsbudsjett ble det bevilget ekstra midler til nye studieplasser innen medisin og psykologi. Universitetet i Bergen har nå bedt om mulighet til blant annet å utvide antallet studieplasser innen medisin med 30-40. En forutsetning er at andre sykehus i vestlandsregionen benyttes til den kliniske utdanningen, i praksis sentralsjukehusene i Rogaland og Sogn og Fjordane.
Vil statsråden bidra til en snarlig og positiv løsning?
Statsråd Reidar Sandal: Stortinget vedtok ved drøftinga av St.prp.nr.1 (1995-1996), jf. utkast til vedtak XVIII i B.innst.S.nr.12 (1995-1996), følgjande:
Stortinget ber Regjeringen for studieåret 1996-97 innenfor rammen av 40 mill. kroner opprette 75 studieplasser ved embetsstudiet i medisin, 12 studieplasser på 1. avdeling og 12 studieplasser på 2. avdeling ved embetsstudiet i psykologi og nye studieplasser på hovedfag for å løse « flaskehalser ».
Ramma for oppretting av nye studieplassar blei ved voteringa i Stortinget auka med 10 mill. kr, til totalt 50 mill. kr.
Ut frå nemnde vedtak har departementet i brev til universiteta bedt om ei utgreiing om kor mykje opptaket til medisin og psykologi kan auke ved dei ulike universiteta frå hausten 1996. Universitetet i Bergen har som svar på førespurnaden frå departementet, som representanten Frafjord Johnson påpeiker, opplyst at ein der kan auke talet på studieplassar i medisin med 30 til 40 årleg. Universitetet i Bergen har som føresetnad for ei slik utviding at sjukehus utanfor Bergen blir tekne i bruk under delar av den kliniske utdanninga i medisin. Dei andre universiteta har òg opplyst at dei kan auke opptaket til medisin, men nokre av desse studieplassane kan opprettast først frå hausten 1997.
Departementet vil vurdere dei utgreiingane som universiteta har komme med. Det er enno for tidleg å seie noko om resultatet av dette arbeidet. Mellom anna må ein få betre oversyn over dei økonomiske verknadene av ulike alternativ. Departementet er klar over at vidare planlegging for universiteta i stor grad er avhengig av tilbakemeldinga frå departementet. Vi tek derfor sikte på ei rask avklaring.
Hilde Frafjord Johnson (KrF): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg er glad for at han presiserer en rask avklaring, men det er jo alltid et vurderingsspørsmål hva som er raskt.
Statsråden viser til økonomi i sitt svar. Stortinget har bevilget de nødvendige midler til å opprette studieplassene. Det innebærer at dette hensynet er ivaretatt. Det burde derfor ikke være nødvendig å foreta videre økonomiske undersøkelser når det gjelder implikasjonene av antall studieplasser. Spørsmålet nå bør være hva som vil være det beste alternativet. Så vidt meg bekjent har man fra Oslos side tilbudt om lag 15 studieplasser, Bergen mellom 40 og 50, Tromsø har ikke mulighet før i 1997, mens en i Trondheim kan ta opptil 30. Det bør innebære at Haukeland sykehus får en del av disse studieplassene. Da er utfordringen å bidra til en så rask avklaring som overhodet mulig, fordi en fra Haukelands side har investeringer og planlegginger på gang i forhold til byggevirksomhet som gjør at en trenger en avklaring veldig snart - studieplassene skal opprettes i august 1996.
Statsråd Reidar Sandal: Eg er einig med representanten Frafjord Johnson i at det er behov for ei rask avklaring, og det lovde eg òg i hovudsvaret mitt å medverke til. Dei fire universiteta har lagt fram oversikt over kor mange plassar dei kan auke medisinstudiet med. Universitetet i Oslo nemner 15, Universitetet i Bergen 30 til 40 - som eg òg peika på. Når det gjeld Norges teknisk-naturvitenskaplege universitet, har dei sett talet til 30, men vil helst ha tidspunkt for oppstart i 1997. Når det gjeld Universitetet i Tromsø, fester ein seg der ved talet 20, men der er føresetnaden oppstart først hausten 1997. Eg vil understreke at vi i tillegg til økonomien òg må sjå til at det blir etablert ei praktikabel ordning for medisinstudiet. Vi skal sjå til at det blir gjeve eit tilbod i pakt med Stortinget sine føresetnader når vi har fått litt meir tid til å arbeide med materialet.
Hilde Frafjord Johnson (KrF): Ut fra de opplysningene vi har, både statsråden og jeg, er det Oslo og Haukeland sykehus som vil være klar til å ta i bruk nye studieplasser fra høsten 1996. Da bør også statsråden være klar til å si at han vil gå i gang med et samarbeid med Haukeland nå. Det er spørsmålet knyttet til dette med klinisk utdanning ved de andre sykehusene i vestlandsregionen jeg nå vil utfordre ministeren på. Desentralisert medisinerutdanning er en sentral målsetting i Regional helseplan vest. Resultatene fra Nord-Norge viser at et slikt opplegg bidrar til svært positive ringvirkninger for regionen. Det bidrar til at flere studenter bosetter seg i området. Der det har vært legemangel, har en fått leger. Det vil også bidra til å styrke kompetanseutvikling og nettverksbygging i regionen. Dette er ikke minst viktig i forbindelse med den flukten vi nå ser av spesialister fra det offentlige helsevesenet, som også tidligere kirke-, utdannings- og forskningsminister - nå helseminister - har fokusert sterkt på. Derfor er jeg opptatt av at statsråden sørger for at Haukelands andel blir stor nok til å rettferdiggjøre de tiltak som må settes i verk, og dermed at han sikrer klinisk utdanning av medisinstudenter ved sentralsjukehusene i Rogaland og i statsrådens eget hjemfylke, Sogn og Fjordane.
Statsråd Reidar Sandal: Eg både skjønar og respekterer at representanten Frafjord Johnson har eit oppriktig engasjement i denne saka. Eg vil sjølvsagt òg understreke at vi frå departementet si side vil gå tungt inn i denne saka med sikte på ei rask avklaring. Men det er verken ønskjeleg eller mogleg for meg å drive behandling av ei slik sak frå Stortinget sin talarstol. Avklaring frå departementet si side vil likevel komme i nær framtid.