Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Stortinget ga 1. juni 1995 enstemmig tilslutning til Innst.S.nr.156 (1994-1995) om at Regjeringen etablerer en fullverdig redningshelikoptertjeneste for Oslofjorden og Skagerrak. I kap. 470 på Justisdepartementets budsjett tar Regjeringen sikte på å utplassere et redningshelikopter på Rygge i løpet av 1996.

Kan statsråden bekrefte etableringen av Sea King-beredskap eller en tilsvarende sivil helikoptertjeneste på Rygge i år?

Statsråd Grete Faremo: Regjeringen har i de senere år i flere sammenhenger vurdert forbedringer i dagens redningshelikopterberedskap. Dette har resultert i at det nå er utplassert et redningshelikopter på Svalbard og ett på Vigra. Videre er to Sea King-helikoptre bestilt og vil bli levert i løpet av 1996. Formålet med disse to helikoptrene er å sikre at dagens beredskap kan opprettholdes.

Regjeringen tar sikte på en foreløpig utplassering, altså ikke en ny base, av et Sea King-redningshelikopter på Rygge i løpet av 1996. Dette vil være mulig når de to nyinnkjøpte helikoptrene er på plass i løpet av høsten.

Det er av mange grunner behov for å styrke beredskapen i Oslofjorden. Avstanden til tilgjengelige redningshelikoptre er stor. Videre har vi også hatt en betydelig økning i båt- og flytrafikken de senere år. Helikopterberedskapen i Oslofjorden forutsettes styrket permanent. Derfor har jeg nedsatt et bredt sammensatt utvalg under ledelse av fylkesmann Fostervoll for å vurdere vår framtidige helikopterberedskap generelt, basemønsteret og mulighetene for bedre samordning mellom de forskjellige statlige og private helikoptertjenester. Dersom utvalget kommer til at en annen lokalisering enn Rygge vil gi en bedre beredskap for Oslofjordregionen, kan utplasseringen til Rygge vurderes på ny i lys av dette.

Det forutsettes at utvalgets arbeid skal være avsluttet innen 1. september 1996.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det er gledelig at hun nå helt konkret sier at et av de bestilte Sea King-helikoptrene vil plasseres på Rygge i løpet av året. At den endelige plassering må vurderes i lys av Fostervoll-utvalgets arbeid, er fornuftig, slik jeg ser det.

Men Luftforsvaret har i dag store problemer med betydelig avgang av flyvere til sivile selskaper som trenger 150 nye norske flyvere i neste treårs periode. Problemene vil også kunne ramme 330-skvadronen. Ti av skvadronens flyvere som er ferdig med sin plikttjeneste, har fått jobbtilbud i sivile selskaper, men har foreløpig valgt å bli i tjenesten mot å få et årlig lønnstillegg på inntil 120.000 kr. Redningshelikopterflyverne har ikke bundet seg for noen bestemt tid, og situasjonen er labil. Fagmiljøene mener Luftforsvaret ikke vil være i stand til å opprette noen Sea King-beredskap på Rygge på grunn av flyversituasjonen. Hva er statsrådens syn her?

Statsråd Grete Faremo: Det er for så vidt en kjent problemstilling representanten Hedstrøm her tar opp. Men for mitt vedkommende må jeg bare kort si at dette ikke har resultert i noen henvendelser til oss som innebærer at dette vil kunne påvirke planene for utplassering av et redningshelikopter på Rygge senere i år.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret, og det er godt å høre at hun føler seg relativt sikker på at denne utplasseringen kan realiseres.

Jeg har også forsøkt å se i statsbudsjettet for å finne ut hvor det er bevilget midler til utplasseringen. Jeg kan ikke finne det, verken under Justis- eller Forsvarsdepartementets budsjett i St.prp.nr.1. Kan statsråden opplyse om det er satt av midler på statsbudsjettet for 1996 for redningshelikopterberedskapen for Oslofjorden?

Statsråd Grete Faremo: Det er helt klart at dette heller ikke er en oppgave som kan løses gratis. Dette organiseres etter den samme økonomiske modellen som redningstjenesten for øvrig, og er slik sett å finne i all hovedsak under Forsvarsdepartementets budsjett.

: