Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Paul Chaffey (SV): Jeg har dette spørsmålet til handelsministeren:

Ser statsråden noen problemer ved at styrelederen for Norges Eksportråd også er agent for den amerikanske våpenfabrikken Lockheed?

Statsråd Grete Knudsen: Jeg vil vise til at Stortinget tidligere har gitt sin tilslutning til prinsippene som er lagt til grunn for den nye organisering og finansiering av det eksportfremmende apparat. Det var enighet om at Norge fortsatt trengte et nasjonalt eksportfremmende organ. Til grunn for vedtaket om å omorganisere Norges Eksportråd til en stiftelse var ønsket om å få et organ som kunne drive rådgivning og eksportfremmende virksomhet med næringslivet som en aktiv partner. Et hovedmål for omorganiseringen var at næringslivet i større grad enn tidligere gjøres ansvarlig med hensyn til både den finansielle og operative drift.

Med den nye organiseringen, som trådte i kraft ved årsskiftet, har Norges Eksportråd fått en mer selvstendig rolle i forhold til myndighetene enn tidligere. Det vil være ledelsen og styret som har ansvaret for at stiftelsen drives på en økonomisk forsvarlig måte og at de nødvendige tilpasninger foretas på grunnlag av det offentlige og næringslivets behov. Staten gir et årlig driftstilskudd, men vil ellers ikke stå som garantist for driften. På den andre siden er det en sterkere styring med bruken av offentlige midler ved at det spesifiseres hva midlene skal brukes til og stilles krav til måloppnåelse og evaluering.

Som et resultat av dette sitter det ikke lenger representanter for den offentlige forvaltning i Norges Eksportråds styre. Det ses på som svært viktig at medlemmene i Norges Eksportråds styre i hovedsak skal ha sitt daglige virke direkte i tilknytning til eksport og internasjonalisering. Således er det lagt vekt på å rekruttere styremedlemmene fra virksomheter som har en klar internasjonal profil og representerer våre største og viktigste eksportbransjer. Dette var det også enighet om i Stortinget.

Konsulentfirmaet Norscan Partners AS, som Gerhard Heiberg er partner i, opptrer som rådgivere for næringslivet når det gjelder forretningsutvikling og internasjonalisering. Norscan Partners tar således på seg ulike typer konsulentoppdrag for norske og utenlandske bedrifter. Ved utnevnelsen av Heiberg som styreleder for Norges Eksportråds styre var det nettopp hans brede erfaringsgrunnlag fra eksportarbeid og hans tilknytning til internasjonal handel og forretningsvirksomhet som ble tillagt stor vekt. Jeg kan derfor ikke se at hans deltakelse i dette firmaet skal ha negativ virkning på Heibergs stilling som styreleder for Norges Eksportråds styre.

Paul Chaffey (SV): Jeg takker statsråden for svaret, og er selvfølgelig enig i at det å ha bred erfaring og kunnskap om internasjonalisering og eksport er viktig. Nå er det ikke det som er temaet for det spørsmålet jeg stilte, men om det er fornuftig å ha en styreleder i Eksportrådet som samtidig er betalt av en utenlandsk våpenprodusent for å øke deres salg. Jeg mener det er ganske innlysende at dette er et nokså konfliktfylt område i forhold til rollen som styreleder.

Jeg går ut fra at handelsministeren vil være enig med meg i at det ikke ville gå an å være ansatt i Handelsdepartementet og samtidig jobbe for en utenlandsk våpenprodusent. Mitt oppfølgingsspørsmål er da: Hva er forskjellen når Eksportrådet har en offisiell status, er tilknyttet norske ambassader rundt omkring i verden, er finansiert med offentlige midler og har en offentlig oppnevnt styreleder?

Statsråd Grete Knudsen: Nå stiller representanten spørsmål ved alt det SV selv har vært med på i Stortinget. Det var nettopp det at det var for stor avstand mellom det Eksportrådet vi hadde, og næringslivet, som gjorde at vi la om hele greia. Det var hele Stortinget enig om, selv om enkelte gikk enda lenger fordi de syntes det var for lite penger til det.

Når det gjelder det firmaet som det her har vært snakk om, opptrer ikke firmaet som agent for den amerikanske flyfabrikanten, verken generelt eller spesielt. Firmaet skal ikke bistå når det gjelder å argumentere for valg, det er en sak mellom de aktuelle flyleverandørene. Derfor er det i denne sammenheng ingen prinsipiell forskjell mellom å bistå et firma som er involvert i militærutstyr eller andre typer leveranser. Det er heller ikke ulovlig - hvis jeg kan få lov til å legge til det - å ha en våpenindustri, enten andre steder eller i Norge, selv om man moralsk kan si at man ikke liker det. Hvis styrelederen på en eller annen måte skulle være inhabil i en sak, og det kan også gjelde andre styremedlemmer, trer de selvfølgelig ut i de aktuelle sakene. Så profesjonelle regner vi med og forutsetter vi at de er.

Paul Chaffey (SV): Dette dreier seg nok ikke om at SV har løpt bort fra alt vi har stått for tidligere. Da måtte vi nærmest bedt om at folk som får utbetalt konsulenthonorarer eller noe slikt fra utenlandske våpenprodusenter i sin alminnelighet skulle inn og jobbe i Eksportrådet.

Jeg har innbilt meg at Eksportrådet skulle være en organisasjon som med offentlig støtte skulle jobbe for norske eksportinteresser. Deler av det er også våpenindustri. Jeg går ut fra at handelsministeren er enig i at det nokså ofte vil kunne foreligge en konflikt mellom det som er norske interesser og det som er et bestemt amerikansk selskaps interesser. Hvis ikke, måtte det vært greit at man også hadde folk i handelsdepartementet som behandlet eksportlisenssøknader som var engasjert av utenlandsk våpenindustri.

Jeg har lyst til å spørre om handelsministeren nå har tenkt å utvide dette prinsippet med erfaring så langt at hun også vil tillate at ansatte i departementene arbeider for utenlandske selskaper ved siden av den jobben de gjør i departementene.

Statsråd Grete Knudsen: Jeg må gjenta at hele omorganiseringen i Eksportrådet resulterte i at vi skulle ha inn som styremedlemmer folk som jobbet med internasjonal virksomhet, som jobbet med eksportvirksomhet. Derfor ble det også en endring ved at alle de som var fra departementene, gikk ut. Det kan godt være at de styremedlemmene som er i Eksportrådet, arbeider innenfor utenlandske bransjer, men utgangspunktet var at de skulle kjenne internasjonal virksomhet. Når de arbeider ved Norges Eksportråd, er det klart at de har Norge for øye og våre muligheter for å øke verdiskapingen hjemme, det er det som ligger til grunn for hele deres arbeid. Jeg forutsetter at de er profesjonelle, og så langt har det vært en positiv holdning både til omorganiseringen og til de personene som enstemmig er blitt utnevnt, og som ingen i Stortinget har hatt noe imot.

: