Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 7. februar 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Unn Aarrestad (Sp): Nettopp på bakgrunn av at dette spørsmålet opprinneleg var stilt til handelsministeren, fekk det denne ordlyden, og eg tillèt meg nå å stilla fylgjande spørsmål til kulturministeren:

Noreg har 25.000 aktive fiskarar som er avhengige av sikre og regelmessige værmeldingar. NRK skuldar på at dei har for lite tid til opplesing av slike meldingar.

Vil statsråden, som mellom anna har ansvar for tryggleiken på havet, medverka til betre værmeldingar i NRK for å tryggja fiskeflåten og menneskeliv på havet?

Statsråd Åse Kleveland: De som ferdes i havområdene, har i dag tilgang til tre typer værvarsel. To former for værmeldinger står NRK for, og en sendes av kystradiostasjonene.

Jeg har i samsvar med vanlig praksis innhentet opplysninger fra NRK om deres sendinger. NRK P1 sender for det første spesielle værvarsler for fiskebankene to ganger pr. dag. Disse sendingene går også ut på mellombølgen. Dermed nås fiskere lenger til havs i dekningsområdet for mellombølgesenderne på Kvitsøy, Vigra og Bodø.

I tillegg til spesialvarslet for fiskebankene sendes vanlige værmeldinger på P1 tre ganger daglig. Fiskere kan altså motta fem værvarslingssendinger fra NRK hver dag. Dagens siste værmelding på NRK sendes kl. 21.50-22.00, før nyhetene kl. 22.00. Det er meteorologene som selv prioriterer hvordan denne tiden skal nyttes. I perioder med mange varsler kan disse ti minuttene bli i knappeste laget, og meteorologene må presse inn mye stoff på kort tid. Værmeldingen avbrytes av nyhetene kl. 22, selv om meteorologene ikke har rukket å lese hele værmeldingen. Det er kun for denne værmeldingen at problemer med knapphet på tid av og til oppstår. NRK P1 er oppmerksom på dette problemet, og er nå i dialog med Meteorologisk institutt om hvordan det skal løses. NRK vil undersøke hvordan aktive fiskere ute på feltet mottar opplysninger om været. NRK vil her kartlegge lyttemønsteret for de gruppene som P1 sender spesialstoff for.

For å gi et fullstendig bilde av værvarslingstilbudet for fiskerne vil jeg også nevne kystradiostasjonene, som drives av Telenor. Kystradiostastasjonene sender værvarslinger på VHF-sendere og mellombølgen med jevne mellomrom hele døgnet. Kystradiostasjonen i Rogaland sender dessuten værmeldinger over kortbølgen.

I St.meld.nr.46 (1994-1995) om NRK2 redegjorde Kulturdepartementet for at man nå ønsker å utvide dekningen av radiosendinger til Barentshavet og nordområdene, og at det nå kan skje både raskere og billigere enn man tidligere hadde regnet med. Derfor er NRK i disse dager, i samarbeid med Fiskeridepartementet, i ferd med å realisere dette prosjektet gjennom planlegging av en ny langbølgesender på den tidligere Decca-stasjonen på Nordkapp.

For en betydelig fiskerinasjon som Norge er det selvsagt viktig at kystbefolkningen har en tilfredsstillende værmeldingstjeneste. Meldingene må være hyppige og ha et omfattende dekningsområde. Men driften av en allmennkringkastingskanal som NRK Radio vil alltid bestå av avveininger mellom ulike lytterinteresser. Hyppigheten av dagens værvarslingstjenester gjennom NRK og kystradiostasjonene mener jeg i dag er tilfredsstillende. Men det er som nevnt i gang et arbeid i NRK for å utvide dekningsområdet, og en dialog med Meteorologisk institutt om det problem som av og til oppstår med avbrutte værmeldinger om kvelden, og jeg forutsetter at dette er problemer som kan løses.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar for svaret, og eg forstår at det nå vert arbeidd med dette. Det er viktigare for fiskarane enn for folk flest å vita kva vær dei har i vente. Dei er avhengige av at værmeldinga går ut i sin heilskap og ikkje skal verta avkorta på grunn av tidsmangel når meldingane er lange. For det er nettopp når meldingane er lange, at dei trengst mest, det seier seg sjølv. Det vert lite forstått av fiskarane at ein statsinstitusjon som NRK, med tre kanalar, har vore så lite villig til å imøtekoma ønsket om å koma med langtidsvarsel i sin heilskap. Det er ikkje kvaliteten på meldingane eg heng meg opp i, men at alt som finst av opplysningar, skal koma ut. Eg lurer då på om statsråden vil ta opp med NRK spørsmålet om å senda værmeldinga uavkorta over Kvitsøy mellombølgesendar, og då spesielt langtidsvarslet.

Statsråd Åse Kleveland: Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan svare på det konkrete spørsmålet her og nå. Jeg vil henvise til den dialogen som foregår mellom NRK og Meteorologisk institutt, hvor målsettingen er å komme fram til en ordning som er tilfredsstillende for fiskerne, og som sikrer at de opplysninger som det til enhver tid er nødvendig å gi for at de som ferdes på havet, skal kunne ferdes trygt, blir gitt. Skulle dette så ikke bli resultatet, får man komme tilbake til det i neste omgang.

Unn Aarrestad (Sp): Fiskerinæringa er nå den nest største næringa me har her i landet, med ein eksportverdi på 20 milliardar kr, og derfor svært viktig både for landet vårt og for kystdistrikta.

Eg er kjend med at m.a. Sør-Norges trålerlag og Rogaland Fiskarlag har teke værmeldinga opp med NRK utan å få heilt forståing for kor viktige dette er. Eg vil her òg syna til eit svarbrev til Sør-Norges trålerlag av 2. november 1995 frå redaksjonssjef Herman Valeur i NRK P1. Der skriv han:

10 minutter er i virkeligheten svært rikelig tid for spesialvarslene for en liten yrkesgruppe, og det er i dagens konkurransesituasjon på radiomarkedet faktisk et åpent spørsmål hvor lenge NRK kan fortsette med denne omfattende servicen.

Med bakgrunn i slikt som dette er det forståeleg at fiskarane er urolege. Det undrar også at NRK ikkje føler ansvar for næringslivet langs kysten og trygging av menneskeliv på havet. Det er derfor eg nå håpar at statsråden vil medverka til at slike signal ikkje meir vert gitt, og at værmeldingane vert gode.

Statsråd Åse Kleveland: For å være helt sikker på at ikke noen skal sitte igjen med det inntrykk at det som blir gitt av værvarsling, er 10 minutter pr. dag, har jeg lyst til å understreke at det som gis ved 22-nyhetene på kvelden av værvarsling spesielt for dem som ferdes på sjøen, kommer i tillegg til det spesialvarslet for fiskebankene som gis, og også i tillegg til det tilbud som Telenor har, og hvor dekningsområdene nå blir vesentlig utvidet.

: