Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 1996

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Erik Solheim (SV): Jeg skal få stille følgende spørsmål:

Hvordan vurderer forsvarsministeren det tette forholdet mellom norsk våpenindustri og ledende offiserer?

Statsråd Jørgen Kosmo: Det er i dag et nært samarbeid mellom Forsvaret og norsk forsvarsindustri. Dette er ønskelig for å kunne ivareta Forsvarets operative og beredskapsmessige behov, og det er viktig av rent næringspolitiske grunner. Stortinget har ved flere anledninger blitt orientert om samarbeidet mellom Forsvaret og norsk forsvarsindustri, senest for knapt ett år siden ved behandling av St.prp.nr.48 (1994-1995), hvor departementet presenterte en næringspolitisk strategi som forutsetter et nært samarbeid mellom Forsvarsdepartementet, Forsvaret og industrien. Strategien fikk bred tilslutning i Stortinget.

Det eksisterer naturligvis en fare for at samarbeidet mellom Forsvaret og leverandører kan bli for tett. For å forebygge dette er det i bestemmelsesverket for anskaffelser til Forsvaret bl.a. tatt inn bestemmelser om at anskaffelsesfunksjonen skal være delt i to: den fagtekniske og innkjøpsfunksjonen. Sistnevnte er organisatorisk skilt fra fagteknisk side og behandler anbud og tilbud, gjennomfører forhandlinger og har rett til å velge leverandør.

I tillegg er det utarbeidet etiske retningslinjer for de anskaffende organer i Forsvaret som gir regler for bl.a. habilitet, varsomhet og utelukkelse. Når Forsvarets regelverk og de etiske retningslinjene følges, kan jeg ikke se at et nært samarbeid mellom Forsvaret og forsvarsindustrien representerer noe problem. Det vil imidlertid hele tiden være behov for at den enkelte medarbeider benytter et godt skjønn i forhold til det eksisterende regelverk og de etiske retningslinjene.

Forsvaret kan ikke, i likhet med andre offentlige og private innkjøpsorganer, sikre seg 100 % mot at personell kan bryte eller forsøker å bryte det eksisterende regelverk. For å kunne kontrollere at dette ikke skjer, blir det for alle Forsvarets større anskaffelser grundig redegjort for valg av leverandør og andre forhold knyttet til anskaffelsesprosessen i form av en registreringsprotokoll. Denne kan kontrolleres i ettertid.

Forhold knyttet til de etiske retningslinjer og karantenebestemmelser for statlige etater ble på initiativ fra Nærings- og energidepartementet grundig vurdert i 1995. På bakgrunn av denne undersøkelsen ble det både i Forsvarsdepartementet og Administrasjonsdepartementet konkludert med at eksisterende regelverk på en tilfredsstillende måte ivaretar krav til redelighet i forbindelse med Forsvarets anskaffelser.

Vi kan derfor ikke se at det er inntruffet hendelser i løpet av tiden som er gått siden dette, som gjør det nødvendig å endre denne konklusjonen.

Erik Solheim (SV): Vi er her inne på problemstillinger som etter mitt skjønn er langt viktigere enn en og annen jakttur. Det som er dokumentert, som jeg tror svært få var klar over, er at en stri strøm av norske offiserer som går av med pensjon, går rett over i våpenindustrien. Det er åpenbart et problem. Dersom en privat bedrift hadde vært i en lignende situasjon, at svært mange av dens ansatte gikk over til motsatt side av forhandlingsbordet, ville det vært en nærmest umulig situasjon. Det er klart at folk som går over, tar med seg en omfattende kunnskap - på godt, som forsvarsministeren nevner - om Forsvarets behov, men selvfølgelig også kunnskap om alle de økonomiske og andre interessante spørsmål i forbindelse med et kjøp som gjør at man kommer i en spesiell stilling. Og forsvarsindustrien er spesiell på den måten at det ofte er få anbydere, det er ofte svært store beløp involvert, og det må da være en avgjørende oppgave for forsvarsministeren og Stortinget å påse at det ikke kan hefte noen som helst tvil ved at skattebetalernes penger brukes på den aller mest fornuftige måte.

Jeg vil spørre forsvarsministeren om han ikke ser forskjellen mellom Forsvaret på dette området og resten av statstjenesten, og om han ikke vil vurdere karanteneregler for å komme dette problemet til livs.

Statsråd Jørgen Kosmo: Det er klart det er problematisk. En ting er at folk går av med pensjon - da synes egentlig jeg at de skal ha en viss frihet til selv å velge hvordan de vil bruke sin aktive del av pensjonsalderen. Et annet problem, som jeg personlig synes er mye vanskeligere å håndtere, er at folk slutter i løpet av sin yrkeskarriere og går over i industri som kan påregnes å selge produkter til Forsvaret i ettertid.

For å forhindre at dette blir et problem, har vi laget et regelverk som i og for seg ganske greit i detalj beskriver hvordan Forsvarets ansatte og Forsvarets folk som har ansvar for innkjøp, skal håndtere en slik situasjon. Dette har i og for seg med en grad av karantene, for det aksepteres ikke at man på andre siden av bordet møter en tidligere forsvarsansatt. Da skal man normalt utelukke at det føres forhandlinger. Man kan si at i det etiske regelverket som alle forsyningskommandoene har, er det tatt hensyn til denne problemstillingen. Og jeg synes den fungerer utmerket i dag.

Erik Solheim (SV): Jeg er glad for at forsvarsministeren i sitt andre svar etter min mening gikk klart lenger i å innrømme at dette er et betydelig problem enn han gjorde i det første ferdigskrevne svaret. Selvsagt er det et stort problem, enten folk går av med pensjon, som jo ofte er i relativt ung alder i Forsvaret sammenlignet med andre deler av samfunnet, eller i yrkesaktiv alder går over på den andre siden av forhandlingsbordet. Det er innlysende at problemet eksisterer uansett om de sitter ved forhandlingsbordet eller ikke. I det øyeblikk man er rådgiver for den part som forhandler med Forsvaret, har man selvfølgelig kunnskap som det kan være store problemer med å ha tatt med seg.

Jeg skjønner det slik at forsvarsministeren ikke vil vurdere en egen karanteneordning. Jeg vil da be om å få mer klarhet i på hvilken måte statsråden vil sørge for at den registrering som foregår av dette, vil foregå i full offentlighet, slik at det iallfall er en total offentlighet om disse prosessene, og slik at presse og medier - og dermed også Stortinget - kan få full klarhet i hva som foregår. Jeg tror det NRK avslørte i forrige uke, kom svært overraskende på svært mange i denne sal.

Statsråd Jørgen Kosmo: Det er ingenting av dette som er krydret med noen slags hemmeligholdelse eller gradering. Dette skjer i et åpent samfunn, i full offentlighet, det er noe hvem som helst, om de ønsker det, kan gå inn og studere.

La meg tilføye at hadde NRK vært villig til å bruke to minutter av sitt program til å forklare litt om regelverket for materiellanskaffelser i Forsvaret, ville saken da programmet ble presentert, blitt stilt i et helt annet lys. Men det unngikk journalisten behendig, for det passet ikke. Oppslaget ville da ikke fått den karakter som det nå fikk.

: