Stortinget - Møte onsdag den 31. januar 1996
Spørsmål 2
Årets avlingsskader i Nord-Norge har påført landbruket i landsdelen store ekstra fôrkostnader, forskuttert av den enkelte produsent.
Når kan disse forvente utbetaling av avlingsskadeerstatning?
Statsråd Gunhild Øyangen: Mange produsenter i Nord-Norge har kommet opp i en vanskelig fôrsituasjon som følge av de store overvintrings- og drukningsskadene i 1995. Med bakgrunn i denne situasjon er det åpnet for at produsentene i tillegg til erstatning for avlingsskade også kan få utbetalt tilskudd til kjøp av stråfôr.
Fylkesmennenes landbruksavdelinger behandler og avgjør søknadene om erstatning og tilskudd, og sørger for utbetaling. De tre nordligste fylkene har fått ekstra midler til saksbehandling for å få til en rask utbetaling.
Etter de anslag jeg har fra fylkesmennenes landbruksavdelinger over hva som vil bli utbetalt totalt i erstatning for avlingsskade og tilskudd til kjøp av stråfôr for skadeåret 1995, utgjør dette 58 mill. kr. Pr. 29. januar 1996 var til sammen om lag 17 mill. kr utbetalt.
Søkere som av økonomiske grunner har behov for forskudd på erstatning og tilskudd, kan få utbetalt forskudd. En del av beløpene som er utbetalt, er utbetalt som forskudd tidlig i fjor høst.
Det er anslagsvis snaut 2.000 søknader som skal behandles, dvs. innhenting av data, kontroll av disse og beregninger. Fylkesmennenes landbruksavdelinger jobber nå for fullt med utbetaling av erstatning og tilskudd.
Svein Ludvigsen (H): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg er ikke sikker på om det er tilfredsstillende i forhold til de ønsker og behov som man har rundt om på mange av gårdene i Nord-Norge. Jeg har ved selvsyn i sommer kunnet konstatere de avlingsskadene som er. Vi registrerer nå at sommerens avlingsskader faktisk truer situasjonen vinterstid - både humør og kassakreditt - for mange bønder.
Det faktum at man har utbetalt 17 av 58 mill. kr er i og for seg ikke tilfredsstillende i forhold til det behovet som er. Man kan faktisk si at ordtaket om at « mens gresset gror, dør kua » gjør seg gjeldende her i overført betydning. Når man da vet at prisen på fôret er spesielt høy - man betaler opp i 3,50 kr pr. kg fra Sverige - er det et faktum, som jeg som tidligere banksjef i hvert fall vet, at det presser kassakreditten, og det presser kostnadene for bøndene opp. Da blir de ønsker vi har fra storting og regjering om at bøndene skal drive mer (presidenten klubber) kostnadseffektivt, motvirket ved at kapasiteten ikke er god nok hos myndighetene. Mitt spørsmål er: Når kan man påregne (presidenten klubber) at de 58 millionene som skal brukes, blir utbetalt?
Presidenten: Presidenten vil igjen minne representantene om at både tilleggsspørsmål og kommentarer skal ligge innenfor 1 minutt.
Statsråd Gunhild Øyangen: Jeg vil først understreke at jeg er enig i representanten Ludvigsens vurdering av at situasjonen er og har vært vanskelig, og vi har da også satt inn ekstra ressurser for å få fortgang i saksbehandlingen. Men det er en stor saksmengde som gjør at det er nødvendig å bruke litt tid, også for å få en forsvarlig og rettferdig saksbehandling. Dette er nå heldigvis godt i gang, og etter de siste opplysningene jeg har fått, ligger det an til at en skal være ferdig med utbetalingene for Troms i løpet av inneværende uke, dvs. innen 2. februar, for Finnmark i midten av februar og for Nordland i løpet av februar. Jeg håper at det skal være mulig å følge den tidsplan som jeg nå har skissert.
Svein Ludvigsen (H): For det første beklager jeg hvis jeg brukte mer enn 1 minutt sist, men det dreier seg jo om mange millioner og store plager, så det får da skrives på kontoen for unnskyldninger.
Jeg synes det er betryggende at statsråden nå opplyser at man i løpet av en ukes tid er ferdig i Troms, og at man i løpet av februar er ferdig med samtlige av de tre nordlige fylkene. Det synes jeg er tilfredsstillende når man først er kommet så langt på året. Jeg har altså tillit til at dette blir fulgt opp, at man er ferdig innen utgangen av februar.
Presidenten: Spørsmål 3 vil bli tatt opp senere.