Stortinget - Møte onsdag den 24. januar 1996
Spørsmål 3
Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:
Rattsø-utvalgets innstilling foreligger ennå ikke trykt som en offentlig utredning (NOU), samtidig som høringsfristen er så tidlig som 15. mars 1996. Hver kommune vil heller ikke få tilsendt mer enn to eksemplarer av utvalgets innstilling.
Mener statsråden det er viktigere å orientere media i hovedstaden enn dem som blir berørt ute i kommunene av de foreslåtte nedskjæringene?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: På vegne av kommunal- og arbeidsministeren vil jeg gi følgende svar på spørsmålet:
Inntektssystemutvalgets første utredning ble lagt fram torsdag 11. januar. Samme dag ble det på vanlig måte innkalt til en pressekonferanse, med svært godt oppmøte fra både lokale, regionale og riksdekkende media. Et pressesammendrag ble samtidig sendt ut. På denne måten ble utvalgets forslag raskt og effektivt kjent over hele landet i løpet av torsdag og fredag.
De samme dagene ble vel 1.000 eksemplarer av utredningen kopiert opp og sendt bl.a. til alle kommuner og fylkeskommuner.
Utredningen er ikke et rettighetsbeskyttet dokument. Det er derfor full anledning for den som har behov for det, til å kopiere opp et ubegrenset antall eksemplarer av hele eller deler av utredningen, og jeg antar at tilgangen til kopieringsmaskiner ikke er dårligere ute i Kommune-Norge enn i departementet. Jeg kan derfor ikke se noen problemer på grunn av mangel på informasjon om utvalgets forslag. Utredningen vil for øvrig etter planen foreligge som vanlig trykt NOU fredag 9. februar.
Problemstillinger knyttet til høringsopplegget vil jeg komme tilbake til i svaret på spørsmålet fra representanten Giil.
Tor Nymo (Sp): Jeg takker for svaret. I en så viktig sak for alle deler av landet, må det ikke stå på tilgjengelig informasjon til dem dette berører.
Avisene ute i Distrikts-Norge er viktige organer når det gjelder å formidle saklig informasjon. Men de er også avhengig av faktaopplysninger. Henvendelser jeg har fått, viser at lokalavisene klager over problem med å skaffe seg Rattsø-utvalgets innstilling. Den pressebriefingen statsråden hadde, var i praksis forbeholdt riksavisene. De små avisene har ikke ressurser til å reise til hovedstaden for å la seg informere. Heldigvis har vi en svært oppegående og oppsøkende lokalpresse i mitt fylke, Troms, som - jf. EU-kampen - ikke lar seg avfeie av ferdigtygd informasjon fra regjeringskontorene, i hvert fall ikke når det gjelder en sak av denne dimensjon, der Rattsø-utvalgets innstilling oppfattes som en trussel mot bosettingen i Distrikts-Norge.
Har statsråden forståelse for at dette kan oppfattes som et problem?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Ja, jeg vet ikke hva jeg skal si til det siste spørsmålet, om jeg har forståelse for at dette kan oppfattes som et problem. Skal jeg være helt ærlig, må jeg nesten si at de journalister som ikke er i stand til å få tak i det som står i Rattsø-utvalgets innstilling, ikke er helt på høyde med den jobben de skal gjøre. Men nå vil NOU-en komme ut den 9. februar.
Og selv om jeg har fulgt denne saken fra litt forskjellig hold, har jeg inntrykk av at det da de riksdekkende mediene brakte ut Rattsø-utvalgets hovedkonklusjoner rundt omkring, ikke var så veldig mange som hadde problemer med å forstå hva dette utvalgets arbeid egentlig dreide seg om. Så jeg må nok si at jeg har vanskelig for å forstå at det her foreligger noe stort problem.
Tor Nymo (Sp): Jeg takker for svaret. Jeg forstår at statsråden har problemer med å oppfatte at det egentlig er et stort problem å skaffe seg informasjon om det som stod i innstillingen.
Nå er det sånn at ingen kan være uenig i at en debatt om denne innstillingen, som til de grader angår enkeltmennesker og lokalsamfunn i hele landet, må basere seg på fakta og ikke på tilfeldige utdrag av innstillingen - mer eller mindre vinklet. Debatten må og skal skje på grunnlag av hva som faktisk står i innstillingen, og ikke, som mange spekulerer i, på grunnlag av hva man tror står i den.
Forstår statsråden at en saksbehandling som den det her legges opp til når det gjelder å få ut relevant informasjon, og saksbehandlingstiden, bidrar til å svekke tilliten til departementet og til Regjeringen og fokuserer på motivene for å gjennomføre forslagene i innstillingen, som av mange oppfattes - med god grunn - som en krigserklæring mot Distrikts-Norge?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg vil komme tilbake til noen av de problemstillingene som representanten nå reiste, i mitt svar på neste spørsmål. Men når det gjelder påstanden om krigserklæring mot distriktene, hvilket overhodet ikke har vært hensikten, har man jo skaffet seg en ganske effektiv heiagjeng, som bl.a. er sterkt representert her i huset. Det er noe som hører med til « gamet », for å si det sånn, at man ønsker å forstørre denne problematikken til et problem som jeg ikke tror står i forhold til den beskrivelsen som spørreren nå gir uttrykk for.