Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. november 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Jorunn Ringstad (Sp): Eg skal få lov å stille fylgjande spørsmål til finansministeren:

Svenske tolltenestemenn påstår at grensekontrollen mot Noreg har vorte sterkt redusert som fylgje av svensk EU-medlemskap.

Kva er statsråden si vurdering av dette, og vil statsråden ta kontakt med svenske styresmakter om denne situasjonen?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Det er foretatt en omorganisering av det svenske tollvesen som har medført en reduksjon i bemanningen. I sammenheng med dette har det vært en offentlig diskusjon om ulike forhold knyttet til tollkontroll.

Antall utførte tolltjenester på den norsk-svenske grensen er imidlertid opprettholdt, og kontrollvirksomheten er ikke redusert. Kontrollvirksomheten på de større innpasseringsstedene, som f.eks. Göteborg og Helsingborg, er også opprettholdt.

Av svensk narkotikastatistikk framgår det at mengden av beslaglagt narkotika ikke har gått ned, men derimot vist en svak økning. Antall beslag har imidlertid gått noe ned.

Når det gjelder grensekontrollen på den norsk-svenske grensen, har kontroll ved innpassering til Norge alltid vært det norske tollvesenets spesielle ansvar, selv om vi har et veldig godt grensetollsamarbeid med Sverige.

Beslag av narkotika som norsk tollvesen har gjort i forbindelse med innpassering til Norge fra Sverige, har økt sterkt både i antall og mengde. En av årsakene er at kontrollen fra norsk tollvesens side er skjerpet. Det er i de senere år stilt ressurser til rådighet slik at bemanning, utstyr og kontrollmetoder har blitt bedre.

Det foregår en kontinuerlig dialog mellom svensk og norsk tollvesen om grensekontrollen. Derfor finner jeg det ikke nødvendig å ta spesiell kontakt med de svenske myndigheter i denne forbindelse, men selvsagt tar vi disse spørsmålene opp i den løpende dialogen vi har med svenske tollmyndigheter.

Jorunn Ringstad (Sp): Eg takkar statsråden for svaret.

Utgangspunktet for spørsmålet mitt var eit innslag på NRK Dagsrevyen 20. november i år, der svenske tolltenestemenn påstod at på grunn av den reduserte kontrollen frå svenske tollstyresmakter kan vi frykte at Sverige blir gjennomfartsåre for narkotika- og spritsmugling til Noreg.

Eg merka meg at det i svaret frå statsråden vart nemnt at ein har halde oppe kontrollverksemda t.d. i Helsingborg. Men det er stikk motsett av det som konkret vart sagt i innslaget på Dagsrevyen, der m.a. Helsingborg vart nemnt spesielt som ein innfallsport der det var sterkt redusert kontroll.

Eg har difor lyst til å spørje statsråden: Deler ikkje statsråden dei vurderingane og den uroa som svenske tollstyresmakter har gjeve uttrykk for, og har statsråden dokumentasjon som viser at det som kom fram frå dei svenske tollarane, ikkje er korrekt?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Nå så ikke jeg det aktuelle innslaget i Dagsrevyen, slik at jeg har vanskelig for å kommentere det konkret. Men det svaret som jeg har utarbeidet, har selvsagt skjedd i samråd med Toll- og avgiftsdirektoratet. Og som jeg pekte på i mitt svar, har de et veldig godt samarbeid med svenske tollmyndigheter.

Jeg kan si det på den måten at vi er selvsagt opptatt av at tollsamarbeidet ikke bare med svenske tollere, men også tollere ellers i Norden og Europa skal fungere så godt som mulig, spesielt rettet inn mot narkotikasmugling og problemene knyttet til det. Ett resultat ser vi bl.a. ved at norsk tollvesen nå gjør større beslag. Selvsagt er én årsak det jeg nevnte i mitt svar. En annen årsak er det gode samarbeidet vi har med tollmyndighetene i andre land.

Jeg kan forsikre representanten Ringstad om at vi skal følge dette nøye opp og sørge for at vi selvsagt har en tilstrekkelig kontroll - og en stadig sterkere kontroll - fra norsk side så langt ressursene tillater det, samtidig som vi følger opp samarbeidet med de svenske myndigheter på dette området.

Jorunn Ringstad (Sp): Eg takkar statsråden for det siste svaret. Eg forstår at det er vanskeleg å kommentere eit program som ein ikkje har sett.

Det vart også påstått i det same programmet at Sverige etter kvart har teke over den rolla som Danmark og Vest-Tyskland tidlegare har hatt som ein slags lagerplass for varer, narkotika og sprit, som seinare vart sende bl.a. til Noreg. Dette vart det uttrykt uro over. Litt av det same kom fram i eit innslag på Dagsrevyen i går kveld, der det vart sagt at Noreg var det land i Skandinavia som i dag hadde dei største beslaga av narkotika. Det som har vore trekt fram, er den auka grensekontrollen. Det vart gjort i innslaget i går kveld, og det vart også poengtert frå tollstyresmaktene i Sverige i det innslaget som eg refererte til fyrst. Eg forstår at statsråden har nær kontakt med svenske styresmakter, men etter den siste utviklinga når det gjeld Schengen osv., kan det vere fare for at grensekontrollen blir nedbygd.

Eg har då lyst til å stille eit konkret spørsmål til: Har statsråden andre framlegg til korleis ein kan løyse dei problema som er påpeika bl.a. frå representantar frå svensk tolletat?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Jeg håper det er forståelse for at jeg ikke kan uttale meg om svenske forhold. Men det jeg kan love, er å bringe de problemstillinger som representanten tar opp, via min etat over til svenske myndigheter. Jeg tror vi har en felles interesse av å ha et så godt samarbeid som mulig, slik at en så langt råd er, kan ta hånd om det problemet som bl.a. narkotikatransport og narkotikasmugling medfører. Fra norsk side har det vært en bevisst linje fra bl.a. Finansdepartementet å styrke de muligheter som norsk tollvesen skal ha for å kontrollere, og å sette inn større ressurser, særlig på narkotika- og spritområdet. Det vil bli fulgt opp i tiden framover.

: