Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 29. november 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Dag C Weberg (H): Jeg skal få stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

I B.innst.S.nr.12 (1994-1995) bad komiteens flertall departementet legge frem en vurdering av om OLs pressesenter på Lillehammer kunne tas i bruk til utdanningsformål.

Hvilke konklusjoner har departementet så langt trukket, og når vil vurderingen bli meddelt Stortinget?

Statsråd Gudmund Hernes: Høgskolen i Lillehammer kunne i høst ta i bruk helt nye lokaler i det tidligere RTV-senteret på Lillehammer. Det er også blitt et særs vakkert og velegnet bygg. Høgskolen har i dag et samlet rammetall på ca. 1.650 studenter. Det foreligger ikke planer om å opprette nye studieplasser ved Høgskolen i Lillehammer eller øke aktiviteten utover det aktivitetsnivå som ble fastsatt da det ble besluttet at høgskolen skulle overta RTV-bygget.

Etter avslutningen av OL har det tidligere pressesenteret stått tomt. Fra lokalt hold har en ønsket at staten skulle overta ansvaret for bruk av hele pressesenteret. Dette ble avvist fra statens side høsten 1994. Senere har det vært tatt kontakt fra eierens side med sikte på at staten skulle leie deler av bygget.

Departementet har vurdert spørsmålet om det kunne være aktuelt å leie deler av bygget til høyskoleformål. Med den aktivitet og det studenttall høgskolen i dag har, er det ombygde RTV-senteret tilstrekkelig stort til høgskolens formål. Bruk av pressesenteret vil kunne være aktuelt dersom det blir bestemt at aktivitet og studenttal skal øke utover den fastsatte ramme for høgskolen.

Utfra eksisterende og planlagt aktivitet for Høgskolen i Lillehammer kan ikke departementet se at det er behov for å tilføre høgskolen ytterligere arealer i det tidligere pressesenteret. Det foreligger ikke noe forslag om økning av studenttallet på landsbasis som ville innebære at en kunne øke studenttallet på Lillehammer i et omfang det her ville kreve. En økning i studenttall på landsbasis ville også først og fremst måtte gå til studier som man ikke har på Lillehammer. På denne bakgrunn finner departementet at det ikke er aktuelt å bruke det tidligere pressesenteret til utdanningsformål.

Dag C Weberg (H): Det er riktig som statsråden understreker, at nettopp RTV-senteret har gitt grunnlag for en betydelig forbedring og oppjustering av standarden ved Oppland distriktshøgskole, og at denne nå gir rom for 1.650 elever.

Bakgrunnen for mitt spørsmål er om de vurderinger som er gjort med hensyn til bl.a. kapasiteten og situasjonen for dem som i dag har sine studier ved Universitet i Oslo, hvor vi har oppfattet at det er plassmangel og problemer for dem som skal gjennomføre sine studier, kunne gjøre det aktuelt å vurdere om noe av det som i dag skjer ved Universitetet i Oslo, kunne avlastes nettopp ved at man gav større kapasitet til distriktshøgskolen på Lillehammer. Dette ville kanskje være en like rimelig løsning som eventuelt å måtte gå til investeringer i Oslo for å etterkomme behovet for mer plass ved Oslo Universitet.

Dette er bakgrunnen for ønsket om en vurdering fra departementets side, men jeg mener nå å kunne konstatere at dette altså ikke er en aktuell vurdering fra departementets side.

Statsråd Gudmund Hernes: Hvis man skulle etablere et leieforhold i pressesenteret på Lillehammer, måtte det minst inkludere en økning i studenttallet på 200, som en også så det hensiktsmessig å legge dit. En så sterk økning i studenttallet på Lillehammer ligger det nå ikke an til. Grunnen til det er selvsagt at Regjeringen for 1996 ikke foreslo noen økning i studenttallet. Det er kommet en viss økning gjennom budsjettbehandlingen i Stortinget, men den er rettet spesielt mot hovedfagsplasser ved universitetene, hvor det er en økende trengsel.

Så vidt jeg kan se, er det heller ikke kommet til uttrykk noe ønske fra Universitet i Oslo om en avlastning som skulle innebære en nedskjæring av deres budsjetter. Det ligger også inne i budsjettforslaget et stort bygg ved Universitetet i Oslo, nemlig for Universitetsbiblioteket, som vi i flere år har ventet på å komme i gang med, så det ser ikke ut til å være noe akutt behov fra Universitetet i Oslos side om en overføring til den type studium som det her er tale om.

Dag C Weberg (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg oppfatter at de vurderinger han nå gir til kjenne, er grunnet på den budsjettbehandling som vi nettopp har gjennomført her i huset. Mitt spørsmål var i noen grad rettet mot fremtiden, og jeg håper fortsatt at statsråden vil ha in mente at vi her har en mulighet for en utmerket utvidelse av det undervisningstilbud som Oppland distriktshøgskole er ment å ha i tiårene som kommer. Jeg håper for så vidt at departementet fortsatt vil være i stand til å vurdere et slikt tilbud opp mot de tiltak som er nødvendig å gjennomføre ved Universitetet i Oslo, hvor det fortsatt er plassmangel.

Statsråd Gudmund Hernes: Den vurderingen jeg gav uttrykk for, var ikke bare grunnet på de premisser som lå inne i budsjettforslaget fra Regjeringens side, men også på henvendelser etter at budsjettet ble fremlagt. Vi er klar over at dette er en mulighet når det gjelder tilgang på lokaler, men departementet får en rekke tilsvarende henvendelser fra andre høgskoler om tilgjengelige lokaler i deres respektive nærmiljøer og tilsvarende ønsker om utvidelser fra flere andre høyere læresteder. Dette er selvsagt noe som er gjenstand for en løpende vurdering fra departementets side, og da inngår også en vurdering av situasjonen i Lillehammer på samme måte som for de øvrige høgskoler.

: