Stortinget - Møte onsdag den 15. november 1995
Spørsmål 24
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Mitt spørsmål til barne- og familieministeren lyder slik:
Forbrukarrådet sine fylkeskontor utfører i dag verdifulle tenester for det lokale publikum.
Vil statsråden føreta seg noko for å styrkja dette arbeidet?
Statsråd Grete Berget: I 1994 mottok Forbrukerrådet gjennom fylkeskontorene over 133.000 henvendelser fra enkeltforbrukere og husholdninger. Rundt 30.000 av henvendelsene gjaldt behov for informasjon, råd og veiledning før et kjøp, mens over 103.000 henvendelser dreide seg om spørsmål om bistand eller klager etter kjøp. I tillegg kommer henvendelser fra skoler, organisasjoner og myndigheter, fra media og fra bransjehold.
Praktisk talt alle publikumshenvendelser til Forbrukerrådet - med unntak av bestillinger av informasjonsmateriell - skjer i dag til kontorene i fylkene. Dette betyr at Forbrukerrådets kontakt ut til forbrukerne skjer via fylkeskontorene. Gjennom den direkte kontakten med forbrukerne får Forbrukerrådet inngående kjennskap til forbrukernes reelle problemer. Denne kunnskapen danner i neste omgang grunnlaget for Forbrukerrådets valg av innsatsområder, samt for oppfølging av konkrete saker overfor produsenter, importører, bransjer og myndigheter.
Den innsatsen som fylkeskontorene yter lokalt overfor forbrukere som enten har behov for råd og veiledning, eller trenger bistand i klagesaker, er etter min mening svært viktig. Informasjons- og bistandsarbeidet som drives lokalt, er viktig ikke bare for dem det angår direkte, men også for Forbrukerrådet som interesseorganisasjon. Forankringen på fylkesnivå er med på å gi kontorene identitet og et lokalt engasjement.
Jeg har merket meg den entydige konklusjonen om fylkeskontorenes rolle som Rimberg-utvalget kom fram til i den utredningen - NOU 1995:21 Organisering av forbrukerapparatet - som ble lagt fram den 18. august i år, og som nå er ute på høring. Her heter det bl.a.:
Utvalget ser det som svært viktig at et lokalt tilbud om rådgivning og tvisteløsning opprettholdes.
Selv om jeg her og nå - før utfallet av høringsrunden foreligger - verken kan eller vil forskuttere det endelige utfallet i spørsmålene om organiseringen av forbrukerapparatet, ser jeg det som helt avgjørende for et godt resultat at det lokale forbrukerapparatet fortsatt sikres en viktig rolle i det framtidige forbrukerarbeidet i Norge.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg vil takka for svaret. Eg tykkjer statsråden på ein veldig fin måte synleggjer verdien av fylkeskontora og den rettleiinga og rådgjevinga som der blir gitt. Eg kan òg lova støtte frå Senterpartiet til eit fortsatt engasjement for vidare utbygging på fylkesnivå.
Det blir stadig meir komplisert å vera forbrukar, ut frå både marknadssituasjonen, spekulative marknadstiltak, auka varetilbod og meir konkurranse. For oss er det viktig å leggja til rette for enkeltmennesket sitt høve til å få råd og rettleiing. Eg forstår at klagesakene og korleis dei skal handterast i framtida, blir eit viktig spørsmål. Kunne statsråden ymta noko om dei framleis vil bli plasserte lokalt?
Statsråd Grete Berget: Som jeg sa i mitt første svar, er Rimberg-rapporten ute på høring fram til 15. januar, og jeg vil ikke si noe om mine tanker og konklusjoner når det gjelder det framtidige forbrukerapparatet og organiseringen av det.
Jeg synes det er veldig spennende å få en så bred støtte fra Senterpartiet på dette området, og jeg håper at vi i den prosessen som vi skal inn i, også kan være åpne for både nye tanker og nye måter å organisere forbrukerapparatet på hvis det kommer innspill som gjør at vi må tenke litt andre tanker enn vi gjør i dag. Men det lokale forbrukerapparatet skal ha en god stilling i det framtidige apparatet vårt.
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Både spørsmål om pris og kvalitet, økonomiforvalting og miljøspørsmål, som var nemnt som tema tidlegare i dag, tilseier at lokal rettleiing, lokal rådgjeving blir styrkt. Når det gjeld klagesakene, trur eg det er viktig at dei blir behaldne lokalt, fordi lokale media då vil vera meir interesserte i å omtala dei, både med det høvet til informasjon som der er, og med den preventive verknad som desse vil ha. Trur ikkje statsråden òg at det å ha nær kontakt med næringslivet og media lokalt ytterlegare styrkjer forbrukarane sin situasjon?
Statsråd Grete Berget: Jeg kan ha mye tro i denne saken, men foreløpig har jeg ikke konkludert. Jeg vil heller ikke stenge for viktige innspill fra høringsrunden som vi er midt inne i. Det gjelder også klagesakene. Jeg vil ha ørene åpne for å høre på forskjellige argumenter før jeg konkluderer. Men som jeg også sa i de forrige svarene, er det viktig å ha lokal forankring når det gjelder forbrukerapparatet eller deler av forbrukerapparatet, uten at jeg konkret har gått inn på klagemulighetene og hvordan vi skal behandle dem.