Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 25. oktober 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Eva R Finstad (H): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

For å begrense bruken av ozonreduserende stoffer bad flertallet i energi- og miljøkomiteen i juni 1994 Miljøverndepartementet - i samarbeid med bransjen - vurdere å innføre omsetningskontroll av KFK (klorfluorkarboner).

Hvordan har Miljøverndepartementet prioritert å få innført en slik kontroll?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: I Innst.S.nr.201 (1993-1994) bad flertallet i energi- og miljøkomiteen Miljøverndepartementet, i samarbeid med bransjen, å vurdere innføring av en omsetningskontroll for ozonreduserende stoffer. Som mønster for en slik ordning ble det henvist til en frivillig ordning i kuldebransjen i Danmark, hvor det er omsetningskontroll med alle typer kuldemedier, også ikke-ozonreduserende stoffer.

En eventuell innføring av en omsetningskontroll tilsvarende den danske ordningen vil kunne medføre økonomiske, juridiske og administrative konsekvenser som bør ses i sammenheng med den eventuelle miljømessige nytten en slik ordning vil kunne medføre. Miljøverndepartementet så derfor behov for å foreta en grundig og omfattende vurdering for å framskaffe best mulig grunnlagsmateriale for beslutning i saken.

Miljøverndepartementet avholdt i desember 1994 et møte med Statens forurensningstilsyn og bransjen, representert ved Kuldeentreprenørenes Landsforening og Returprosjektet, om forslaget til omsetningskontroll for ozonreduserende stoffer, herunder KFK. Som oppfølging av dette møtet ble SFT bedt av Miljøverndepartementet om å utarbeide en vurdering av en eventuell opprettelse av en ordning med omsetningskontroll. På møtet ble også bransjen bedt om å utarbeide innspill i denne forbindelse. En første vurdering fra SFT ble oversendt departementet den 10. mars 1995. Bransjen oversendte sitt innspill den 22. juni 1995. Miljøverndepartementet har oversendt dette forslaget fra bransjen til SFT for nærmere vurdering.

En beslutning om en eventuell innføring av omsetningskontroll for ozonreduserende stoffer vil bli tatt når endelig vurdering angående saken er oversendt til Miljøverndepartementet fra SFT. Det vil skje i forholdsvis nær framtid.

Eva R Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Når jeg nå tar opp dette spørsmålet, er det fordi vi i komiteen var opptatt av å få til en ordning. Det er en frivillig ordning i Danmark, som fungerer bra. Statsråden nevnte økonomiske, juridiske og samfunnsmessige virkninger. I Danmark belaster ikke dette statsbudsjettet. Det er en liten avgift for dem som bruker dette stoffet, og det er på forhånd et forholdsvis rimelig stoff, som gjør at de som bruker det, kanskje ikke er nøye nok med å tette igjen alle steder der det blir brukt. Det er derfor behov for å få fagfolk til å gå igjennom dette, slik at etterfylling og bruk skjer på en forsvarlig måte.

Ifølge Montreal-protokollen er det reist et ønske om at det skal gå litt fortere i Norge. Derfor har jeg tatt opp dette. Jeg håper nå at statsråden vil komme med et snarlig forslag som kan ta hånd om dette problemet.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Vi har som kjent en ordning i Norge som er basert på en forskrift, og bruk, import, eksport og produksjon av KFK er i dag regulert gjennom denne forskriften. Importen av KFK til Norge er stanset ved beslutninger som er gjort på et tidligere tidspunkt. Den mengden KFK som er på tilbudssiden i dag i Norge, er i all hovedsak gjenvunnet, dvs. at det er KFK fra eventuelt kuldemøbler som blir samlet inn og solgt ut igjen så lenge den prosessen går. SFT er litt engstelig for å involvere seg på myndighetssiden i oppbyggingen av en kontrollordning for KFK som om ikke så fælt lenge faktisk ikke vil ha noe særlig miljømessig effekt, fordi KFK skal fases ut og er i ferd med å bli faset ut av bruk i Norge. Men vi kommer tilbake med dette etter at vi har fått de endelige anbefalinger fra SFT. Vi vil vurdere det, og det vil Stortinget bli gjort kjent med.

Eva R Finstad (H): Jeg takker statsråden for svaret igjen.

Jeg stoler på at et forslag vil komme ganske snart, men jeg har en liten merknad. Dette gjelder jo ikke bare KFK. Statsråden nevnte selv at ordningen i Danmark gjelder alle kuldemedier. Man vet ikke hvilke typer kuldemedier som vil komme, men behovet for kontroll av disse er også sikkert til stede. Dette er ikke noe som er på vei ut i det hele tatt. KFK er på vei ut, men hva vil komme videre? Derfor er det et behov for kontroll.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Alle slike effekter vurderer vi fortløpende, og jeg gjentar bare, som jeg har sagt i Stortinget mange ganger, at KFK-problemet er i ferd med å bli et ikke-problem i Norge. Vi har et restproblem som vi må håndtere på en forsvarlig og skikkelig måte. Det er riktig at den ordningen de har i Danmark, fungerer godt der. Vi mener at det opplegget som vi har, fungerer rimelig godt i Norge, men det er basert på lov og forskrift og ikke på et frivillig samarbeid mellom ulike parter, som de har i Danmark, noe som vi på andre områder i Norge har veldig gode erfaringer med. Det er i og for seg ingenting som tilsier at ikke dette opplegget kunne fungert like bra i Norge, men vi mener at det vi faktisk har, gjør det. Men vi kommer tilbake til Stortinget med dette.

Det jeg er redd for nå når det gjelder hele ozonproblematikken og særlig KFK og erstatningsstoffer, er at det vil bli et tilbakefall på den nye konferansen i desember i Wien om Montreal-protokollen, for det ser ut til at svære og viktige nasjoner er i ferd med å vurdere å trekke seg ut av hele greia. Det vil være et stort tilbakeskritt, så vi får håpe det beste.

: