Stortinget - Møte onsdag den 11. oktober 1995
Spørsmål 16
Peter Angelsen (Sp): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren:
Ifølge avisoppslag har Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) gått inn med 50 mill. kr i aksjekapital i Norway Seafoods, et konsern som bl.a. driver et internasjonalt fiske og eier en flåte på 21 havgående fiskefartøy.
Er dette i tråd med Regjeringens fiskeripolitikk?
Statsråd Jan Henry T. Olsen: Ved Stortingets vedtak om opprettelse av SND ble det bl.a. nedfelt som et sentralt prinsipp at SND skulle gis stor selvstendighet. Det ble bestemt at verken Regjeringen eller departementet skal ha noe instruksjonsmyndighet i enkeltsaker, og det er heller ingen klageadgang til departementene eller Regjeringen på beslutninger fattet av SND.
Ved etablering av SND ble det også opprettet en egenkapitalordning gjennom en engangsbevilgning på 2 milliarder kr til kjøp av aksjer i fortrinnsvis små og mellomstore bedrifter. De investeringer som gjennomføres under ordningen, skal gjøres på rent forretningsmessig grunnlag, hvor lønnsomhetspotensialet skal vektlegges.
I 1994 utarbeidet SND rapporten « En markedsorientert strategi for fiskerinæringen » på oppdrag fra Nærings- og energidepartementet og Fiskeridepartementet. I rapporten viser SND til at fiskerinæringen generelt har lav egenkapital og svak lønnsomhet og derfor ikke i tilstrekkelig grad klarer å tiltrekke seg annen privat egenkapital. Behovet for ekstern kapital vurderes som en viktig forutsetning for å utnytte det vekstpotensialet som ligger i næringen. Jeg deler SNDs oppfatning av egenkapitalsituasjonen i fiskerinæringen.
SND har i løpet av 1994-95 utvidet sitt samlede engasjement i norsk fiskerinæring, bl.a. ved bruk av flere virkemidler. Fra egenkapitalordningen er det investert om lag 170 mill. kr fordelt på om lag ti bedrifter. En av disse investeringene er gjort i Norway Seafoods, hvor SND har gått inn med 49,1 mill. kr. Den samlede emisjonen var på om lag 690 mill. kr.
Norway Seafoods driver en omfattende internasjonal virksomhet, og en vesentlig del av inntjeningen kommer fra trål- og linefiske. Meg bekjent fisker flåten på lisenser og kvoter tildelt av fiskerimyndighetene for de aktuelle havområder, hovedsakelig i USA, Sør-Amerika og Russland. Så langt jeg kjenner saken, utøves selskapets fiskerivirksomhet i tråd med nasjonalt og internasjonalt regelverk. For øvrig har Fiskeridepartementet ingen direkte styringsmuligheter i forhold til slik virksomhet.
Jeg har ikke til hensikt å gå inn i en diskusjon om Røkke-konsernet som sådant eller Norway Seafoods på bakgrunn av SNDs bruk av egenkapitaldivisjonen. Jeg har ingen opplysninger som tyder på at SNDs bruk av egenkapitaldivisjonens virkemidler er i strid med de vide fullmakter som er gitt av Stortinget. Debatten omkring denne saken har imidlertid reist problemstillinger som det er behov for å gå igjennom, heri bl.a. spørsmålet om behovet for klarere retningslinjer for bruk av SNDs egenkapitaldivisjon i forhold til norsk fiskerinæring.
Peter Angelsen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret.
Ja, det er nok riktig at Stortingets flertall har bestemt at verken Regjeringen eller Stortinget skal gå inn i SNDs enkeltsaker, men statsråden er tross alt gitt styringsmuligheter gjennom retningslinjer for hvorledes SND skal opptre i næringsspørsmål, også for egenkapitaldivisjonen. Det er riktig at det er mangel på egenkapital i næringen, men det synes helt meningsløst å påstå at den kapitalgruppe som står bak Norway Seafoods, mangler egenkapital når de er i stand til å reise over 600 mill. kr. Men det er mange andre bedrifter og grupperinger i fiskernæringen som mangler egenkapital. I mange år har den manglende egenkapitalen i fiskeflåten gjort det umulig å få til en fornuftig fornying av den. Under budsjettbehandlingen i fjor høst foreslo faktisk Senterpartiet å bevilge 50 mill. kr, akkurat det samme beløpet, til egenkapitaldekningen som investeringstilskudd for å fornye kystfiskeflåten, men det gikk regjeringspartiet og Høyre imot. Så her er det spørsmål om hvorledes staten skal inn og styre næringen gjennom å gi tilskudd til kapitalen.
Statsråd Jan Henry T. Olsen: Nå tror jeg representanten Angelsen kom i skade for å blande sammen flere typer virkemidler som er av helt forskjellig karakter. Han tok opp ting som hadde skjedd under en tidligere budsjettdebatt, nemlig at man fra Senterpartiets side var interessert i å bevilge 50 mill. kr som skulle brukes til tilskudd til investering i fiskeflåten. Den type tilskudd til investering i fiskeflåten i Norge bruker vi i dag - det er en subsidieordning - men det er noe helt annet enn en egenkapitaldivisjon, som er en egenkapital som skal forrentes og gis utbytte på. Men dette forandrer ikke på det som var mitt budskap i dag, nemlig at jeg føler det er behov for å gå igjennom en rekke problemstillinger, heriblant spørsmålet om behovet for klarere retningslinjer for bruk av SNDs egenkapitaldivisjon i forhold til norsk fiskerinæring. Måten departementene og Regjeringen styrer virkemiddelbruken i SND på, er ikke gjennom enkeltsaker, men det er gjennom bruk av retningslinjer i brevs form.
Peter Angelsen (Sp): Nei, jeg blander så visst ikke sammen spørsmålene når det gjelder på hvilken måte staten går inn i næringen med kapital, for det er ikke et viktig spørsmål om den gis som nytegning av aksjer eller som investeringstilskudd. Det som er politisk viktig her, er hvilke virkninger det vil ha på den videre strukturutviklingen i næringen når staten går inn med kapital. Ønsker man en politisk innflytelse på hvorledes næringen bør utvikle seg strukturmessig, ja så må kapitalen settes inn der man ønsker en virkning. Her ser det ut som Regjeringen ønsker at næringen i framtida skal få en struktur med store konsern, og at den hevdvunne kystkulturen med mange små enheter skal settes til side. Dette er et stort politisk og fiskeripolitisk spørsmål som vi vil komme tilbake til ved en senere anledning, i budsjettbehandlingen og videre framover. Jeg håper at statsråden tar opp dette spørsmålet i Regjeringen og med sin kollega næringsministeren, slik at man får klarhet i hva som er Regjeringens politikk framover.
Statsråd Jan Henry T. Olsen: Jeg må først minne representanten Angelsen om at det første resultatet vi har sett av dette nye samspillet mellom bl.a. fiskerimyndighetene og SND-systemet, er at vi på inneværende års statsbudsjett har 90 mill. kr som vi skal kunne bruke overfor fiskeindustrien, og som i stor grad går på å fremme nettverkssamarbeidet mellom små og mellomstore bedrifter, inklusive et 50 mill. kroners nettverksprogram som skal gå over tre år, nettopp for å bygge opp under de små. Når Angelsen da forsøker å framstille det som om vi egentlig vil ha en helt annen struktur i norsk fiskerinæring, tar han munnen for full.
La meg samtidig si: Det er min oppfatning at SND gjennom egenkapitaldivisjonen bør gå inn i små og mellomstore bedrifter der mangel på egenkapital er et reelt hinder for videre utvikling og ekspansjon. Det er imidlertid viktig at en styrking av egenkapitalsituasjonen i enkeltbedrifter gjennom offentlige virkemidler ikke virker til å forrykke den naturlige konkurransen mellom privateide fiskeindustribedrifter.
Presidenten:Spørsmål 17 er svara på tidlegare.