Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 33

Morten Lund (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

De fleste nye arbeidsplasser i privat sektor skapes i svært små bedrifter.

Er det tatt særlig hensyn til dette ved oppnevning og utforming av mandat for det nye utvalg om næringspolitikk?

Statsråd Jens Stoltenberg: Svaret på spørsmålet er ja. Regjeringen oppnevnte den 19. mai et offentlig utvalg som skal vurdere næringspolitikken. Utvalget, som ledes av Arent M. Henriksen, har fått et omfattende mandat. En sentral problemstilling er å identifisere viktige utfordringer for norsk næringsliv og å vurdere hvordan myndighetenes politikk bør innrettes for å styrke næringslivets muligheter og evne til å møte utfordringene i framtiden.

Flere av de problemstillingene som utvalget skal utrede, er vel så aktuelle for små som for store bedrifter. Spesielt vil en vurdering av næringspolitiske virkemidler i lys av de raske endringer vi opplever, være viktig for småbedriftene. Disse bedriftene er avhengige av at virkemidler på områder som etablering, forskning og utvikling, eksport og tilgang på kompetanse og kapital kontinuerlig vurderes og tilpasses slik at de gir best mulig effekt innenfor de aktuelle økonomiske rammer.

Utvalget har en bred sammensetning. Denne sammensetningen gjør at utvalget har den nødvendige kompetanse til å gå i dybden på enkelte områder, og bredde nok til å vurdere problemstillingene i et helhetsperspektiv. Sammensetningen gir også grunnlag for å analysere de viktige relasjonene mellom små og store bedrifter, og mellom industri og tjenesteytende sektor.

Småbedriftene er godt representert i utvalget, både gjennom viktige organisasjoner og gjennom direkte representasjon. Representasjonen gjennom organisasjoner dekker nærmere 16.000 småbedrifter. Dette gir disse representantene god anledning til å bringe småbedriftslederes synspunkt inn for diskusjon i utvalget.

Småbedriftene er i tillegg direkte representert i utvalget. Utvalget har ett medlem fra en småbedrift og ett fra en mellomstor bedrift. Det har også et medlem med erfaring fra småbedriftsproblemstillinger i Næringslovutvalget.

Mandat og sammensetning av utvalget er utformet også med tanke på å finne ut hvordan også små bedrifters utfordringer bør møtes.

Morten Lund (Sp): Jeg takker for svaret.

Statsråden er i dag fornøyd med at det som skal utredes, angår småbedriftene, og han mener at de bør være fornøyd med at de indirekte er representert og representert med en person som muligens kommer fra en mindre bedrift. Jeg er ikke fornøyd med det, og de små bedriftene er heller ikke fornøyd med det.

Et av hovedspørsmålene som skal besvares her, er: Hvor kommer de nye arbeidsplassene - og hvorfor kommer de? Noen av de svarene kjenner vi: De små bedriftene gjør det rasende godt, de lykkes når det gjelder å skape nye arbeidsplasser, mens de største ikke er i nærheten av å lykkes, hvis vi skal tro på den statistikken som vi har. Dagens Næringsliv har undersøkt for 1994 og har funnet ut at det ble 11.000 nye arbeidsplasser i industrien det året, til tross for at de 25 største bedriftene som ble spurt, hadde en nedgang på nesten 4.000. Hensynet til dem som lykkes, slik at de fortsatt skal kunne ha det bra, bør være sentralt i en slik framtidsrettet næringspolitikk som vi ønsker å få. Derfor er det overraskende og trist at de ikke er med. De som i praksis har ansettelsesstopp, er veldig godt representert.

Det er mange som har reagert på sammensetningen av utvalget, også her på Stortinget, og jeg vil stille følgende spørsmål: Er det bevisst handling at de små ikke er med? Vil denne mangelen bli rettet opp etter de klagene som nå har kommet?

Statsråd Jens Stoltenberg: Utgangspunktet for spørsmålet er feil. Det er ikke slik at småbedriftene ikke er representert i dette utvalget. Vi har en representant fra noe som heter Uniprawns, som har 6 ansatte, og vi har en annen representant fra en bedrift som har i underkant av 30 ansatte. Det kaller jeg små bedrifter, eller i høyden en mellomstor bedrift. I tillegg er Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, HSH, representert, og er det en organisasjon som organiserer småbedrifter, så er det den. Og så kan man jo da mene hva man vil om i hvilken grad NHO og LO er i stand til å ivareta småbedriftenes interesser når vi vet at et stort antall av LOs medlemmer jobber i små bedrifter, og at et stort antall av NHOs medlemsbedrifter er småbedrifter. Så de er representert indirekte/direkte og gjennom organisasjonene de er medlem av. Derfor er det helt feil å si at småbedriftene ikke er representert.

Dessuten synes jeg at det er noe typisk norsk at det eneste man diskuterer når man har nedsatt et utvalg for å se på perspektivene for næringsutviklingen fram mot år 2000 og i det neste århundre, er hvilke personer som burde vært der, men som ikke sitter der.

Morten Lund (Sp): Det er sånn at næringslivet av og til er misfornøyd med ting som myndighetene mener de ikke burde vært misfornøyd med, og dette er én ting som er påpekt. Det er mange eksempler på det samme, f.eks. forslaget til ny aksjelov - der var det hensynet til de børsnoterte selskaper som skulle tas. Når det gjaldt evaluering av skattereformen, var det ikke tatt nok hensyn til de små. Yrkesskadeforsikringen er et nytt eksempel. Evalueringen av den viser at de små betaler altfor mye i forhold til de store. Så har vi samme registreringsavgift i Brønnøysund for de små som for de store, og det blir overskudd for staten av dette. Så tviholder man på permitteringsloven, og også der er problemet størst for de små. Det er mange sånne eksempler, og kompetansen som de små bedriftene som plages av dette, sitter med, burde trekkes inn i et sånt utvalg direkte. De burde være mye tyngre representert i et utvalg som dette. Det ville være viktig for den framtidige politikken vår. Det bør bli lettere for de små å drive, og de som lykkes med å sysselsette flere, burde belønnes. Jeg tror det ville bli lagt vekt på det hvis de var med der direkte.

Jeg vil stille et siste spørsmål: Vil en del av den næringspolitiske strategien som nå skal legges, være en typisk småbedriftsstrategi, som passer her i Norge?

Statsråd Jens Stoltenberg: Svaret på spørsmålet er ja.

Vi vil legge opp en strategi som tar hensyn til småbedriftene ut fra erkjennelsen av at det er der det er store sysselsettingsmuligheter, og at norsk næringsliv preges av mange små bedrifter. Derfor er også småbedriftene representert i utvalget, og det vil selvfølgelig bli tatt hensyn til i den politikken som utformes.

Nå vet jo ikke jeg hva utvalget vil komme til å foreslå. Hadde jeg visst det, hadde jeg ikke behøvd å nedsette det. Utvalget skal jobbe med forslag og problemstillinger, det er helt sikkert noen som er ukjente og uvante for oss. Vi skal lese utvalgets innstilling, og så skal vi lage politikken. Men jeg tror debatten og arbeidet i utvalget ville tjene på noe mer visjoner og noe mindre smålighet. Jeg tror norsk næringspolitikk ville kommet langt lenger med det enn det norsk debatt om norsk næringspolitikk til tider bærer preg av.

: