Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Paul Chaffey (SV): Jeg har følgende spørsmål til nærings- og energiministeren:

Nærings- og energiministeren hevder at mesteparten av Norges økte CO2-utslipp i årene framover skyldes økt gassproduksjon, og at eksport av gass fører til store reduksjoner i andre lands utslipp. En forskningsrapport fra Erik Lindeberg på oppdrag fra Natur og Ungdom påviser at det ikke er økt gassproduksjon, men økt oljeproduksjon som vil øke CO2-utslippene.

Hvordan vil dette påvirke Regjeringens bruk av virkemidler for å få ned CO2-utslippene?

Statsråd Jens Stoltenberg: CO2-utslippene fra petroleumssektoren forventes å øke fra 7,2 mill. tonn i 1989 til 11,1 mill. tonn i år 2000. Dette er en økning på 3,9 mill. tonn. Basert på Oljedirektoratets prognoser skyldes om lag 75 % av økningen større gassproduksjon. Fra 1989 og fram til i dag har CO2-utslippene fra petroleumssektoren økt med vel 2 mill. tonn. Denne økningen skyldes i hovedsak større oljeproduksjon.

Oljeproduksjonen vil i henhold til dagens prognoser fortsette å øke noe de nærmeste årene, for så gradvis å avta. I år 2000 ventes oljeproduksjonen å være omtrent like stor som i dag. Fra 1989 og fram til i dag har det ikke vært noen økning av betydning i gassproduksjonen. I år 2000 vil gasseksporten fra norsk sokkel komme opp i nærmere 60 milliarder kubikkmeter, som er mer enn en fordobling fra 1989. Det vi opplever, er at oljeproduksjonen er i ferd med å flate ut, mens gassproduksjonen vokser kraftig.

For å innfri våre gassalgsforpliktelser må nye gassfelt bygges ut i tillegg til dem som allerede er besluttet utbygd. Gassfelt både i Nordsjøen og på Haltenbanken vil være aktuelle i en slik diskusjon, samt en videre utbygging av Troll. Mesteparten av den forventede økningen i CO2-utslippene skyldes nettopp utbygging av nye gassfelt.

På dette punktet avviker rapporten til Natur og Ungdom fra Oljedirektoratets prognoser. I rapporten forutsettes det at hele økningen i gassproduksjonen skal komme fra Troll. Behandlingsanlegget for gassen fra Troll er lokalisert på land og får sitt kraftbehov dekket med elkraft. Gassproduksjonen fra Troll forårsaker derfor svært lave CO2-utslipp. Det kan nok være teknisk mulig å basere økt gassproduksjon i år 2000 og deretter på en videre utbygging av Trollfeltet, men en gjennomgang av de tekniske og økonomiske sidene viser at det både av hensyn til en forsvarlig ressursforvaltning og økonomisk sett vil være bedre å bygge ut nye felt i tillegg til Trollfeltet. Årsaken er bl.a. at en for rask uttømming av gassreservene på Trollfeltet vil gå på bekostning av de totale utvinnbare reservene fra feltet, og at andre gassforsyningsløsninger vil kunne medføre større verdiskaping. Det vil derfor være en kortsiktig og dårlig strategi å basere økningen i gasseksporten på Trollfeltet alene. Selv om dette isolert sett kunne bidra til lavere CO2-utslipp i enkelte år, vil det lett føre til større utslipp senere.

Rapporten gir derfor ikke grunnlag for å endre våre prognoser for utslipp av CO2 fra petroleumsvirksomheten. Derfor er heller ikke premissene for virkemiddelbruken endret.

Paul Chaffey (SV): Jeg takker statsråden for svaret, men dette henger ikke sammen.

Det som ble sagt nå, var at det fra 1989 til år 2000 er en økning på 3,9 mill.tonn i CO2-utslipp, og at vi allerede har økt med 2 mill.tonn av det, som i all hovedsak skyldes olje. Da kan det ikke stemme at 75 % av økningen mellom 1989 og år 2000 vil skyldes økt gassproduksjon. Dessuten har Stortinget til behandling og har nylig vedtatt oljefelt som vil komme i produksjon rett før århundreskiftet, og som vil øke CO2-utslippene ganske betydelig.

I tillegg til det legger statsråden til grunn en forutsetning om at ny gassproduksjon skal skje fra Haltenbanken. Det er det ikke gjort vedtak om i Stortinget, og det ville være litt rart å basere CO2-politikken på at man forskutterer den type vedtak i Stortinget. Jeg skjønner at det er vanskelig for statsråden å innrømme dette, men det kunne kanskje være et poeng å innrømme at dette regnestykket som ble presentert nå, ikke holder mål.

Statsråd Jens Stoltenberg: Det regnestykket jeg presenterte, holder mål på alle måter. Det som er situasjonen, er at vi fra 1989 og til i dag har hatt en økning i CO2-utslippene som i stor grad skyldes økt oljeproduksjon, slik jeg redegjorde for i svaret mitt.

Men det som er poenget, er at fra i dag og fram til år 2000 vil gassproduksjonen være det aller viktigste. Ja, faktisk mer enn 100 % av økningen kommer fra gassproduksjonen, og dermed blir totaliteten fra 1989 og fram til år 2000 at 75 % av økningen skyldes større gassproduksjon. Det er ikke noe tall som jeg finner på, men det er basert på Oljedirektoratets beste skjønn og vurdering.

Dessuten tror jeg ikke man behøver være ingeniør eller forsker for å forstå følgende: Når oljeproduksjonen blir omtrent uendret i år 2000 sammenliknet med i dag, mens gassproduksjonen skal mer enn fordobles og kanskje øke enda mer, sier det seg selv at økningen i utslippene har sannsynligvis mer med økningen i gassproduksjonen enn med den flate oljeproduksjonen å gjøre.

Paul Chaffey (SV): Denne argumentasjonen er svært tvilsom, og i beste fall er det å tilbakeholde vesentlige opplysninger i forhold til Stortinget.

Det som har vært Regjeringens målsetting og som Stortinget har sluttet seg til, er en stabilisering av CO2-utslippene på 1989-nivå og ikke på dagens nivå, som ligger ganske mye høyere enn 1989-nivå. Sammenlikner man 1989-nivå med de prognosene Regjeringen har for år 2000, viser tallene ut fra det som er sagt nå, og også innrømmet fra statsråden, at det først og fremst er økt oljeproduksjon som er ansvarlig for utslippene. Det er ikke overraskende, i og med at det er vannkraft som er energikilde for prosessering av Troll-gass, og i og med at Stortinget har besluttet utbyggingen av en rekke nye oljefelt.

Som sagt skjønner jeg at det er vanskelig for statsråden å innrømme dette, for hele den argumentasjonen som går på at vi kan øke våre utslipp fordi andre reduserer dem mer, som et resultat av norsk gasseksport, ramler sammen som et korthus når man ser på hva disse tallene faktisk inneholder av konkrete økninger i norske CO2-utslipp.

Statsråd Jens Stoltenberg: Jeg tror det er litt forvirring nå. Jeg fastholder det jeg har sagt hele tiden, at hovedtyngden av de økte CO2-utslippene fra petroleumssektoren skyldes økt gasseksport. Så forsøkte jeg å sannsynliggjøre det gjennom et litt folkelig resonnement om at det er gassproduksjonen som mer enn fordobles, mens oljeproduksjonen er omtrent uendret fra dagens nivå.

Men kanskje noe mer komplisert er følgende resonnement, nemlig at den miljøeffekten man får på petroleumssektoren ved å bruke elektrisitet på Troll-feltet, det er ikke sikkert at den har en netto miljøeffekt for Norges totale utslipp, fordi den elektrisiteten kunne vært brukt alternativt til å erstatte olje i vårt eget energiforsyningssystem. Det kan til og med også hende at vi i årene som kommer, kan bli nettoimportør av energi fordi vi har for lite elkraft, og da er det faktisk kullkraft vi importerer. Selv om vi bruker elektrisitet, er ikke den forurensningsfri i betydningen av at den kunne erstattet noe som inneholdt forurensninger.

: