Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 31. mai 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Lisbeth Holand (SV): Jeg skal få stille følgende spørsmål til justisministeren:

Folkereisning Mot Krig har fått avslag på sin søknad om å få avgitt sivilarbeider. Dette begrunnes med at FMK ikke har et formål som godkjennes.

Finner ikke justisministeren det rimelig at den som på grunn av sin overbevisning er fritatt for å gjøre militær verneplikt, kan avtjene sin sivile verneplikt i fredsrelevant tjeneste i for eksempel Folkereisning Mot Krig?

Statsråd Grete Faremo: Siviltjenesteadministrasjonen - Dillingøy avslo den 21. april i år søknad fra Folkereisning Mot Krig om å få bli oppdragsgiver for sivile tjenestepliktige. Begrunnelsen for avslaget var at de tiltenkte arbeidsoppgavene ikke omfattes av de retningslinjer som gjelder for tjenesteoppdrag for sivile tjenestepliktige.

Folkereisning Mot Krig har også flere ganger tidligere søkt siviltjenesteadministrasjonen om å få avgitt sivile tjenestepliktige - sist i 1990 - og fått avslag. Departementet har etter klager fra organisasjonen opprettholdt administrasjonens vedtak, fordi de tiltenkte arbeidsoppgavene ikke faller inn under de retningslinjer som også i dag gjelder for tjenesten. Departementet har i det aktuelle tilfellet ikke mottatt klage fra Folkereisning Mot Krig over administrasjonens vedtak, og jeg ønsker derfor ikke å gå nærmere inn på den siste søknaden.

På generelt grunnlag vil jeg imidlertid vise til at militærnekterloven § 10 slår fast at siviltjenesten skal ha sivil karakter og være uten forbindelse med militære innretninger eller foretakender. Utover dette definerer ikke loven noe spesielt mål for tjenesten og gir heller ingen konkret angivelse av hvilke arbeidsoppgaver de sivile tjenestepliktige kan avgis til.

I innstillingen til St.meld.nr.70 (1983-1984), Innst.S.nr.111 (1984-1985), ble det bl.a uttalt følgende av det borgerlige flertallet:

Flertallet mener likevel som departementet at man av prinsipielle grunner bør være tilbakeholdne med å utplassere sivile tjenestepliktige i oppdrag til organisasjoner som har kontroversielle politiske målsettinger, som f.eks. organisasjoner som har som målsetting å svekke det militære forsvar.

Justisdepartementet godkjenner i dag etter fast praksis ikke søknader om avgivelse av tjenestepliktige til direkte eller indirekte arbeid med å fremme en organisasjons samfunnspolitiske målsettinger. Avgivelse til slike arbeidsoppgaver omfattes ikke av de någjeldende retningslinjer for tjenesten og vil ikke være i overensstemmelse med Stortingets uttalte forutsetninger.

Lisbeth Holand (SV): Jeg takker for svaret. Statsråden viste i sitt svar til innstillingen til St.meld.nr.70 der det borgerlige flertall uttrykte at en burde være « tilbakeholdne » - de sa ikke at det ikke skulle gjøres, men at man skulle være « tilbakeholdne » - « med å utplassere tjenestepliktige i oppdrag til organisasjoner som har kontroversielle politiske målsettinger, som f.eks. organisasjoner som har som målsetting å svekke det militære forsvar ».

Mitt spørsmål til statsråden vil da være: Deler statsråden oppfatningen til det borgerlige flertallet i innstillingen fra den gangen? Det var det ene spørsmålet. Det andre - det tror jeg at jeg skal ta i neste runde. Jeg har ikke tid til mer.

Statsråd Grete Faremo: Jeg viste til Innst.S.nr.111 (1984-1985) og siterte flertallsuttalelsen, som rett nok da var en borgerlig flertallsuttalelse. Der kommer det imidlertid sterkt til uttrykk avvikende synspunkter fra komiteens mindretall, som da bestod av Arbeiderpartiets fraksjon. Det vil være et naturlig utgangspunkt for justisministeren når jeg nå inviterer til en ny diskusjon om dette spørsmålet i den kommende meldingen om sivile tjenestepliktige.

Lisbeth Holand (SV): Jeg takker for svaret, som jeg oppfatter som langt på vei positivt.

Når det gjelder de konkrete forholdene her og oppgavene som en sivilarbeider var tiltenkt, var det delvis oppgaver som Justisdepartementet selv henviste til FMK for å få dekt. I sin brosjyre om retten til å nekte militærtjeneste, som er utgitt av Justisdepartementet, henviser de til Folkereisning Mot Krig som et sted der folk kan få informasjon om retten til å nekte militærtjeneste. Det er en av de oppgavene en eventuell sivilarbeider var tiltenkt. Andre oppgaver han var tiltenkt, var å ha hovedansvar for FMKs arbeid mot krigsleketøy for barn, delta i kampanjer for redusert bruk av vold mellom mennesker i vårt samfunn og å drive støttearbeid overfor militærnektere i andre deler av verden. Oppfatter ikke justisministeren at de oppgavene vil være oppgaver som er i pakt med nektingsgrunnlaget for de fleste militærnektere?

Statsråd Grete Faremo: Jeg har så langt avstått fra å gå inn i de konkrete enkeltsaker vi har hatt på dette området, men syns det er, som jeg nevnte i stad, naturlig at vi tar opp igjen den generelle diskusjonen om hva som kan være mulig tjenestested. I den sammenheng har jeg merket meg komitelederens synspunkter.

: