Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 1995
Spørsmål 7
Gunnar Breimo (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Fra flere hold i Nord-Norge hevdes det at Telenor AS, etter at det ble fristilt som aksjeselskap, gjennomfører en storstilt sentralisering av arbeidsoppgavene.
Hva er statsrådens syn på disse påstandene, og er en slik utvikling i tilfelle i tråd med Stortingets forutsetninger?
Statsråd Kjell Opseth: Etableringa av statsaksjeselskapet Telenor AS endrar ikkje formål og retningsliner for det effektiviseringsarbeidet som Stortinget handsama for Televerket sitt vedkomande i Innst.S.nr.25 (1992-1993), jf. St.meld.nr.67 (1991-1992), Om omorganisering av Televerket. Desse retningslinene skal vidareførast innanfor ramma av det styringsopplegget som gjeld for aksjeselskapet.
Ny teknologi, skjerpa konkurranse og marknadskrav gjer det likevel nødvendig for Telenor å tilpasse organisasjons- og driftsform med sikte på å betre den framtidige marknadssituasjon, slik at krava til konkurranseevne og lønnsemd blir ivaretekne. Eg kan ikkje så langt sjå at Telenor har gjennomført ei storstilt sentralisering av arbeidsoppgåver. Eg vil likevel sjå nærare på dei påstandane som er komne fram, og om det er noko som ikkje er i samsvar med Stortinget sine føresetnader, men så langt kan vi ikkje seie at det er tilfellet.
Gunnar Breimo (A): Jeg takker for svaret, som jeg må si at jeg alt i alt er godt fornøyd med.
Bakgrunnen for spørsmålet mitt er de henvendelsene som jeg har mottatt fra flere hold i Nord-Norge, og signalene her er entydige. Samtidig som man omorganiserer det meste, skjer det en omfattende sentralisering av arbeidsoppgavene. Jeg syntes dette stemte så dårlig med de hovedkrav som er stilt for omdanningen fra forvaltningsbedrift til aksjeselskap, at jeg fant grunn til å ta saken opp her i spørretimen.
Som kjent var noen av intensjonene fra myndighetenes side at de mulighetene teknologien gir til etablering i distriktene, skulle utnyttes. Et annet forhold, som også var en forutsetning, var at omstillingen skulle skje under trygghet. Heller ikke på dette området synes det som om Telenor tar tilstrekkelig hensyn. Ansatte føler seg ofte overkjørt og får lite informasjon om det som foregår. Som en fagforeningsleder sa det: Folk har det trasig. Kan statsråden tenke seg å se nærmere også på disse forholdene?
Statsråd Kjell Opseth: Eg har registrert tidlegare at det blir sett fram påstandar om at det går føre seg ei sentralisering. Eg vil gjerne få understreke at Telenor, eller det tidlegare Televerket, var etablert på utruleg mange stader rundt om i Noreg. Det er ein del stader som no får redusert bemanning eller avdelingar blir flytta derifrå, men å seie at det er ei sentralisering, er å trekkje det for langt. Det som skjer, er at Telenor blir lokalisert færre stader, men i aller høgste grad i Distrikts-Noreg. Den omstillinga som skjer, skjer under full tryggleik. Det er ingen som til dags dato er sagt opp i samband med den effektiviseringa som har gått føre seg, og som går føre seg i Telenor.
Gunnar Breimo (A): Jeg er spesielt glad for at statsråden viser til Innst.S.nr.25 og behandlingen av den. Jeg har bare lyst til å minne om hva flertallet her sa:
Fleirtalet ber om at Televerket i det vidare arbeidet med omorganiseringa prøver å finne ein rimeleg balanse mellom bedriftsøkonomiske og personellmessige omsyn og lokalpolitiske interesser.
Det er litt vanskelig ut fra de signaler jeg har fått, iallfall, å se at man foretar en sånn avveining. Flertallet understreker også betydningen av å opprettholde arbeidsplasser med høy kompetanse i lokalområdene.
Jeg har også lyst til å minne om at departementet i meldingen forutsatte utflytting av en rekke konkrete arbeidsfunksjoner fra Oslo-området til Finnmark, Helgeland, Sogn og Fjordane og Vest-Telemark. Det skulle sikre at disse områdene ikke fikk en sterkere bemanningsreduksjon enn landsgjennomsnittet.
Jeg takker nok en gang for svaret, som jeg, som sagt, er fornøyd med.
Statsråd Kjell Opseth: Det er ikkje urimeleg at det vil bli uro når Telenor, det tidlegare Televerket, blir avvikla enkelte stader der det har vore lokalisert, men eg kan ikkje seie at det er ei sentralisering. Balansen i reduksjonen i talet på tilsette i dei ulike fylke og landsdelar er i samsvar med det som var føresetnaden, men også det kan vere vanskeleg å skjøne når enkelte blir råka, og det er vel difor ein får såpass mykje støy rundt det som no skjer. Men at vi skulle gå inn i ei såpass stor effektivisering og relokalisering som det Telenor har vore gjennom, og framleis vil oppleve, utan at det vart uro, trur eg ikkje nokon innarst inne trudde.