Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Solveig Sollie (KrF): Jeg skal få stille følgende spørsmål til administrasjonsministeren:

Jeg har fått opplyst at Administrasjonsdepartementet arbeider med forslag til nye retningslinjer for statlig annonsering.

Vil Stortinget bli orientert om dette arbeidet, og når vil eventuelt de nye retningslinjene bli satt ut i livet?

Statsråd Nils Olav Totland: Statlig annonsepolitikk er en del av den statlige informasjonspolitikken. Utvalget for å utrede statlig informasjon mot år 2000 leverte derfor en hovedutredning om statlig informasjonspolitikk, NOU 1992:21, og en delutredning om statlig annonsepolitikk, NOU 1992:37. På bakgrunn av hovedutredningen er det utarbeidet mål og prinsipper for den statlige informasjonspolitikken. Disse ble forelagt Stortinget i Administrasjonsdepartementets budsjettproposisjon for 1994.

Utredningen om statlig annonsepolitikk konkluderer med at det er behov for nye retningslinjer for statens annonsering. Utredningen inneholder en grovskisse til et nytt regelverk som gir statlige virksomheter større frihet ved annonsering enn dagens regelverk tillater.

Statlig annonsering er i dag regulert av retningslinjer vedtatt av Regjeringen i 1979 - dvs. en kgl.res. av 18. mai 1979.

Administrasjonsdepartementet arbeider med oppfølgingen av annonseutredningen. Dette er et omfattende arbeid, bl.a. fordi det har vært nødvendig å få gjennomført en del tilleggsundersøkelser for å få en bedre oversikt over sakens omfang og mulige konsekvenser for publikumbrukere, presse og statlige virksomheter.

Jeg ønsker at saken skal få en tilfredsstillende behandling. Det er derfor ikke mulig for meg på det nåværende tidspunkt å angi når et eventuelt nytt annonseregelverk vil kunne foreligge.

Dersom det skulle vise seg at saken får budsjettmessige konsekvenser, vil den selvsagt bli forelagt Stortinget som budsjettsak. Med nødvendig forbehold om framdriften antar jeg at det i alle tilfelle kan være aktuelt med en omtale av saken i budsjettproposisjonen for 1996.

Solveig Sollie (KrF): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg ble noe beroliget, men ikke helt. Dersom staten nedprioriterer dagspressen som annonsekanal, vil det forsterke monopoltendenser i pressen. Statens annonsering er et virkemiddel for å informere innbyggerne og derigjennom bidra til å realisere de mål som er satt for statlig virksomhet. Etter mitt skjønn kan ikke staten se på seg selv som hvilken som helst annen annonsør. Det kan føre til at statens annonseinformasjon innskrenkes til noen få aviser og fagblader i tillegg til radio og TV. Det vil i sin ytterste konsekvens undergrave befolkningens frie avisvalg. I tillegg vil det også selvfølgelig bety til dels store økonomiske tap, spesielt for de svakt stilte avisene.

Jeg vil stille et tilleggsspørsmål: Har statsråden og andre i departementet vurdert disse aspekter?

Statsråd Nils Olav Totland: Jeg vet ikke om representanten Sollie blir mer beroliget nå, men det hun peker på, er nettopp de spørsmål som departementet og statsråden har til vurdering. Jeg er helt sikker på at representanten med sin lange erfaring - også som statsråd - vet at slike ting må ta litt tid. Hvis jeg skal åpne litt mer på sekken for om mulig å berolige representanten, ser jeg ikke de største problemene for distriktspressen. Men da får heller ikke representanten statsråden til å gå lenger i å åpne i forhold til en prosess som er på gang i departementet.

Solveig Sollie (KrF): Jeg respekterer at statsråden ikke kan gå lenger i dag når en er inne i en prosess. Men jeg vil si noen få setninger i tillegg.

Dagens regelverk ivaretar en bred rekruttering både med hensyn til distriktstilknytning og kulturell bakgrunn, fordi rekrutteringsarbeidet kanaliseres gjennom en differensiert presse. Og er det noe vi i Stortinget er opptatt av, er det nettopp dette med å ha en differensiert presse. Jeg er selvsagt enig i at staten skal være en mest mulig profesjonell annonsør, men fordi staten ikke er en hvilken som helst annonsør, bør annonseringen skje innenfor et klart regelverk som ivaretar de viktige hensyn som jeg har påpekt. Jeg vil anmode statsråden om at dersom det blir aktuelt med nye retningslinjer for statlig annonsering, bør disse legges fram for Stortinget, ikke bare som referat i en budsjettproposisjon, men slik at Stortinget kan få mulighet til å gi signaler til departementet.

Statsråd Nils Olav Totland: Jeg tar med meg anmodningen uten å love noe mer. Jeg tror også det er riktig å ha med seg at vi lever i en medietid, som også krever god omtanke på flere områder.

: