Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 1995
Spørsmål 11
Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne få lov til å stille følgende spørsmål til justisministeren:
Lotteriloven skulle føre til en forenkling for lokale små og mellomstore lotterier. Ifølge avisen Glåmdalen hevder imidlertid revmatikerforeninger og Kongsvinger politikammer at nettopp de små lag og foreninger blir hardt rammet av loven.
Hva vil justisministeren gjøre med dette misforholdet mellom lovens hensikt og dens konsekvenser?
Statsråd Grete Faremo: Etter den tidligere lotteriloven § 5 kunne det uten politiets tillatelse avholdes lotterier til inntekt for et godkjent formål under forutsetning av at gevinstenes samlede verdi ikke oversteg et beløp fastsatt av departementet, at loddsalget foregikk på et avgrenset område rent geografisk der gevinstene også var plassert, og at trekningen foregikk i nærvær av loddkjøperne ved avslutning av loddsalget. Det var videre en forutsetning at det på forhånd var sendt melding til politiet om arrangementet.
Disse bestemmelsene er videreført i den nye lotteriloven. Det er imidlertid ikke lenger noe krav om at det skal sendes melding til politiet på forhånd.
Jeg kan derfor vanskelig forstå at den nye lotteriloven har medført en vanskeligere situasjon for små lag og foreninger. I tillegg åpner den nye lotteriloven for ytterligere forenkling ved avholdelse av smålotterier, også slike som ikke kan karakteriseres som basarer. Lotteriloven § 7 fastsetter at også lokale smålotterier kan avholdes uten politiets tillatelse etter forskrifter gitt av departementet.
Slike forskrifter er under utarbeidelse i Justisdepartementet. Departementet tar sikte på å gjennomføre forenklinger for de lokale loddsalgslotterier og vil om kort tid sende forslag til nye forskrifter ut på høring.
Arbeidet med oppfølging av ny lotterilov vil bli prioritert slik at de nye forskriftene kommer på plass så fort som mulig.
Bjørn Hernæs (H): Jeg takker statsråden for svaret.
Dette er en interessant måte å se hvordan lokale folk opplever en lov hvis hensikt er den aller beste. Ifølge avisen Glåmdalen, som jeg har med her, står det: « Lag og foreninger kan ikke lenger kjøpe ei basarbok, få stempel av den lokale lensmann og deretter starte loddsalget. »
Kassereren i en lokal revmatikerforening sier at « den nye prosessen fordyrer lotteriene fem-seks ganger, og at man nå har en utgift på nærmere 1500 kroner før lotteriet har startet ».
Og sekretæren ved forvaltningsavdelingen ved Kongsvinger politikammer « skjønner godt de små lagene og foreningene som dette går utover. De større organisasjonene kjører likevel de store lotteriene, og vil ikke merke noe til de nye bestemmelsene ».
Jeg har også studert det som var intensjonen ved loven, og jeg hører hva justisministeren sier nå, og så får vi disse meldingene ute fra grasrota, som det så vakkert heter, som sier det stikk motsatte. Da må vi vel i fellesskap finne en løsning på dette?
Statsråd Grete Faremo: La meg bare gi et kort tilsvar på den siste oppfordringen. Det burde absolutt være mulig å finne en løsning på dette, siden vi faktisk har et opplegg etter den nye loven som gjør det enda enklere å avvikle mindre lotterier enn hva det har vært hittil, et opplegg hvor vi altså gir de samme mulighetene, men gjør det ytterligere forenklet gjennom at det ikke skal være nødvendig engang å sende melding til politiet om arrangementet.
Bjørn Hernæs (H): Jeg takker statsråden for svaret igjen.
Dette vil glede revmatikerforeninger og andre lag rundt omkring. Jeg gleder meg på min side til å sende meldingen ut og håper på vegne av oss begge to at vi da kan få rapport tilbake om at dette fungerer etter lovens intensjon og hensikt og ikke slik den oppleves ute.