Stortinget - Møte onsdag den 22. mars 1995
Spørsmål 21
Selv om Arendal politidistrikt prioriterer forsterkninger til sitt ordenspoliti, ble nye stillinger gitt innen Utrykningspolitiet.
Vil justisministeren vurdere å imøtekomme politidistriktets ønske ved å omgjøre stillingene til ordenspoliti, slik at distriktets bekjempelse av vold og kriminalitet kan trappes opp?
Statsråd Grete Faremo: I 1994 og 1995 er Arendal politidistrikt tilført 15 tjenestemannsstillinger, fire kontoransatte og én jurist. Fire av de 15 tjenestemannsstillingene er øremerket Utrykningspolitiet, men skal avgis til politimesteren i Arendal i sommerhalvåret, bl.a. for alminnelig ordenstjeneste.
Ved stillingsfordelingen for 1995 ble det på landsbasis øremerket 20 nye stillinger ved Utrykningspolitiet som en toårig prøveordning. Stillingene er fordelt på politidistrikter som i sommerhalvåret har en betydelig økning av innbyggertallet ved at feriegjester oppholder seg i distriktet. Denne ordningen er ment som en forsterking av innsatsen for å sikre en betryggende polititjeneste også i denne perioden. Resten av året er stillingene øremerket til trafikktjeneste, og de disponeres av Utrykningspolitiet. Bakgrunnen for ordningen er at ved overgangen fra toårig politiskole til treårig politihøyskole er det ikke lenger adgang til å beordre studenter til slik sommertjeneste.
Jeg ser det som lite formålstjenlig å sette to viktige politioppgaver opp mot hverandre - i denne sammenheng bekjempelse av voldskriminalitet og bekjempelse av trafikkriminalitet. Trafikkulykker er et betydelig samfunnsproblem, noe som de siste ukers mange tragiske trafikkulykker igjen har minnet oss om. Trafikksikkerhet er et prioritert arbeidsområde, og høy kontrollaktivitet fra politiets side er et viktig tiltak for å oppnå målsettingen om reduksjon av antall trafikkulykker. Utrykningspolitiet utfører et meget viktig arbeid i denne sammenheng.
Ordningen med de 20 øremerkede stillingene er altså en toårig prøveordning. Jeg vil vente og se hvordan ordningen fungerer, før jeg tar noen endelig beslutning om den skal fortsette utover prøveperioden.
Kommunale myndigheter i Arendal har vist vilje til å gripe tak i den volds- og rusproblematikken som finnes i byen. Dette er svært positivt. Skal denne kampen lykkes, er det nødvendig at ulike offentlige organer og etater samarbeider, og at frivillige krefter engasjeres for å skape en tryggere by til befolkningens beste. Denne uken skal bl.a. kommunenes representanter ha et møte med politisk ledelse i Justisdepartementet.
Tore A Liltved (H): Jeg takker justisministeren for svaret og forstår da at hun ikke kan love å revurdere disse stillingene. Arendal Høyre har interpellert om denne saken i Arendal bystyre. Der er det full enighet partiene imellom om følgende: Arendal politidistrikt trenger en større politistyrke enn dagens dersom kampen mot den økende volden og kriminaliteten skal vinnes. Justisministeren berømmer de kommunale myndighetene i Arendal fordi disse viser vilje til å gripe tak i den volds- og rusproblematikken som finnes i byen. Det er vel og bra.
Men vil justisministeren kunne love å bidra med å etterkomme et samlet kommunestyre og politiets anmodning om et styrket ordenspoliti? Et ja vil motivere og gi større håp til alle dem som arbeider med å bekjempe volden, rusen og kriminaliteten. Er ikke dette arbeidet også prioritert av justisministeren? Dersom justisministeren og Regjeringen i realiteten nedprioriterer dette arbeidet, vil det få svært alvorlige følger både for folk og land.
Statsråd Grete Faremo: Det må ikke være tvil om at justisministeren ønsker økt innsats både mot voldskriminaliteten og annen kriminalitet. Og når det gjelder Arendal politidistrikt, er det styrket betydelig både når det gjelder mannskap og penger gjennom den siste treårsperioden. Arendal politidistrikt hadde 152 ansatte i 1993, og i 1994 fikk distriktet tilført åtte stillinger og i 1995 ytterligere tolv. De to siste årene er altså stillingsveksten 15 tjenestemenn, fire kontoransatte og én jurist, som jeg nevnte i mitt svar. Budsjettmessig er Arendal styrket med 5,5 % mot et landsgjennomsnitt på 2,8 %, og det er vel verdt å legge merke til når man skal beskrive hvordan Justisdepartementet også har økt innsatsen mot bl.a voldskriminaliteten i Arendal politidistrikt.
Tore A Liltved (H): Det er ikke tvil om at en kan være glad for den økningen som har vært, men samtidig har kriminaliteten og volden i distriktet hatt en urovekkende utvikling. Det betyr at selv om styrken er økt, er den i underkant av det den bør være for at de skal få tak og vinne kampen mot den volden og kriminaliteten som folk nå er meget engstelige for skal fortsette å øke. Jeg tror at det ville være lurt av Regjeringen og justisministeren å innse dette, og at de da også følger partier som ønsker å bevilge noe mer penger til politiet og lensmenn når de årlige budsjetter blir vedtatt. Men jeg håper da at justisministeren vil lytte godt til de kommunale myndigheter som kommer inn denne uken, og at hun kan gi dem et bedre løfte enn hun her gir meg.
Statsråd Grete Faremo: Innsatsen mot voldskriminalitet har aldri vært tyngre enn hva den er i år. Både når det gjelder antall personer som er ute i gatene, og pengene, er det lagt opp til betydelig innsats. Akkurat når det gjelder Arendal, synes jeg det er svært viktig å få fram de faktiske tall. For hva er det vi har sett her i byen, når det faktisk har vært toppoppslag om voldssituasjonen i Oslo? Jo, en dramatisk nedgang i antall anmeldte voldsforhold bare sett fra januar til februar. Og den gledelige nedadgående tendensen synes å fortsette i mars, bl.a. takket være økt innsats av politiet i gatene, noe som jeg også går ut fra er tilfellet i Arendal, ikke minst nå i lys av at overtidsnekten er avlyst fra tjenestemannsorganisasjonenes side.