Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Morten Lund (Sp): Jeg har følgende spørsmål til kommunal- og arbeidsministeren:

Noen svakheter og skjevheter i dagens inntektssystem for kommunesektoren kunne vært unngått om beslutningsprosessen hadde vært annerledes.

Hvordan har statsråden tenkt seg at den enkelte kommune og fylkeskommune skal få medvirke i den igangsatte gjennomgang av inntektssystemet og systemet for finansiering av kommunesektoren?

Statsråd Gunnar Berge: Regjeringen nedsatte den 24. februar i år et utvalg for å vurdere inntektssystemet, bestående av medlemmer fra forskningsmiljøer, sentrale departementer og - selvfølgelig - kommunesektoren. To av medlemmene i utvalget er foreslått av Kommunenes Sentralforbund.

En sentral oppgave for utvalget blir å gjennomgå kriteriene for inntektsutjevningen og utgiftsutjevningen i inntektssystemet. Dette er et omfattende arbeid, og Regjeringen hadde i utgangspunktet lagt opp til en mer grundig gjennomgang enn det som har vært gjort tidligere, herunder en omfattende høringsrunde med kommunesektoren med sikte på iverksetting fra og med 1998.

I forbindelse med salderingsdebatten i fjor vedtok imidlertid Stortinget at et nytt system skal tas i bruk i 1997. Stortingets vedtak lød som følger:

Stortinget ber Regjeringen gjennomføre den varslede bredere gjennomgangen av inntektssystemet for kommuner og fylkeskommuner med sikte på at forslag til endringer kan fremmes allerede våren 1996 i forbindelse med kommuneøkonomiproposisjonen for 1997.

Arbeidet med gjennomgangen av inntektssystemet er derfor forsert i forhold til hva Regjeringen hadde lagt opp til. Samtidig ønsker Stortinget en bred gjennomgang av systemet. En slik bred gjennomgang innenfor en svært knapp tidsfrist lar seg vanskelig forene med representanten Lunds ønske om at den enkelte kommune og fylkeskommune skal få medvirke. Etter min vurdering er det ikke mulig å gjennomføre en ordinær tre måneders høringsrunde med kommunesektoren med de premisser som Stortingets flertall, inklusiv Senterpartiet, nå har gitt for dette arbeidet. Jeg er likevel innstilt på å gjennomføre en begrenset høring med kortere tidsfrist etter at utvalgets innstilling foreligger, omkring årsskiftet. I tillegg forutsetter jeg selvfølgelig at kommunesektorens synspunkter blir ivaretatt i utvalgets generelle arbeid og gjennom de synspunkter som framkommer fra medlemmene foreslått oppnevnt av KS.

Morten Lund (Sp): Jeg takker for statsrådens svar og særlig for det han sier om at han tillegger det stor betydning at kommunene får medvirke. Det han sier om at Stortingets vedtak begrenser tiden og muligheten for medvirkning, skjønner jeg.

Jeg vil understreke betydningen av at vi nå legger stor vekt på å få til et mer rettferdig system og på et annet nivå enn i dag. Det er ikke rettferdig nok at grupper og kommuner kommer godt nok ut. Jeg mener at en god medvirkning fra kommunene først og fremst er viktig for å påpeke skjevhetene i dag og så vurdere om det oppstår nye skjevheter ved en endring. Men det er også viktig med medvirkning for å skape interesse for og spre kunnskap om inntektssystemet ute i kommunene og så arbeide her med den politiske delen av systemet. Det trengs forståelse og aksept for de regionalpolitiske virkningene. Det er i første rekke det som en ville kunne fått fram med en slik medvirkning fra kommunene.

Mitt tilleggsspørsmål til statsråden er om han har tenkt på om det er aktuelt å be Stortinget om en forlenget frist for å få en medvirkning fra kommunene.

Statsråd Gunnar Berge: Når det gjelder selve tidsfristen, er den gitt eksplisitt av Stortinget gjennom et vedtak, så det er jeg i grunnen nødt til å basere meg på. Jeg hadde ikke forestilt meg at det var et aktuelt alternativ å gå tilbake til Stortinget og be om en forlengelse av denne fristen. Men arbeidet er nå lagt opp slik at utvalget i virkeligheten skal avgi to innstillinger, først en utredning med en grundig gjennomgang av selve inntektssystemet og deretter en mer grunnleggende utredning om selve finansieringen av kommunesektoren, som også er en del av mandatet. Men jeg håper likevel at vi innenfor disse rammene, i og med at vi har nær og god kontakt med Kommunenes Sentralforbund, skal få en tilfredsstillende dialog også med Kommune-Norge.

Jeg er helt enig med representanten Lund i at hvis dette ikke blir forstått og akseptert av kommunesektoren sjøl, har ikke systemet den nødvendige legitimitet, og det i seg selv er i så fall et problem.

Morten Lund (Sp): Det er ikke ukjent for oss her i Stortinget at en når det har vært tungtveiende grunner for det, har vært nødt til å fravike både de tidsfristene som har vært satt av Stortinget og de tidsfristene Regjeringen har satt for sitt eget arbeid.

Senterpartiet har ved flere anledninger understreket at kommunene nå må få lov til å medvirke på forhånd istedenfor å måtte komme med sine klager etterpå. Det som nå blir gjort, vil føre til at en i hovedsak får kjennskap til sitt lønnssystem etter at innholdet i lønnssystemet for året 1997 er kjent, og det systemet skal da gjelde for tre-fire år framover.

Jeg vil på nytt si det jeg sa i stad, at hvis det trengs, synes jeg departementet skulle komme tilbake til Stortinget med denne saken for å understreke betydningen av en grundig behandling.

Senterpartiet har ved flere anledninger, bl.a. ved behandlingen av kommuneøkonomiproposisjonen forrige år, understreket nettopp dette at vi nå må få gjort så grundig arbeid at vi slipper å komme tilbake med en lang liste over klager fra enkeltkommuner på det Stortinget har vedtatt.

Statsråd Gunnar Berge: Jeg skal nå avstå fra fristelsen til å drive lettvint polemikk i denne saken. Det kunne vært fristende, fordi jeg jo innstendig bad om lengre tidsfrist, men altså ikke fikk det av Stortinget. Det er realiteten i denne saken. Og da må jeg si at jeg finner det litt vanskelig å komme tilbake til Stortinget med et forslag om lengre tidsfrist. Men jeg vil peke på den muligheten som foreligger, at Stortinget sjøl kan ta opp det spørsmålet. Den komite representanten Morten Lund er medlem av, kommunalkomiteen, skal jo behandle kommuneøkonomiproposisjonen for 1996 i løpet av denne vårsesjonen, og det går sjølsagt an å komme tilbake til det spørsmålet da. Men mine instrukser til utvalget blir at de skal starte opp sitt arbeid og drive det etter den opprinnelige timeplan, og så får vi da se om det er aktuelt for Stortinget å komme tilbake til det vedtaket de sjøl i sin tid fattet.

: