Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995
Spørsmål 29
Paul Chaffey (SV): Jeg vil be handelsministeren besvare følgende spørsmål:
Ifølge opplysninger i Arbeiderbladet 3. mars 1995 har Norge solgt deler til avstandsmåleren LP7, som kan brukes i felt, til Tyrkia. Videre kommer det fram at slike avstandsmålere er produsert på lisens i Tyrkia.
Når ble lisens for produksjon av avstandsmåleren LP7 gitt til Tyrkia, og foregår det handel med deler til avstandsmålere av typen LP7 i dag?
Statsråd Grete Knudsen: Et norsk firma inngikk i 1986 avtale med et tyrkisk firma om overføring av rettigheter til produksjon av LP7, som er en håndholdt avstandsmåler med innebygd kikkert for måling av avstander til forskjellige objekter. Dette produktet kan nyttes både til militære og sivile formål.
På det tidspunktet avtalen ble inngått, krevde ikke overføring av produksjonsrettigheter til et annet land tillatelse fra norske myndigheter. Eksportkontrollen i 1986 var regulert i henhold til mellombels lov om utførsleforbod av 13. desember 1946 nr. 30, som utelukkende gjelder varer. Overføring av produksjonsrettigheter til andre land ble først underlagt eksportkontroll i lov av 18. desember 1987 nr. 93 om kontroll med eksport av strategiske varer, tjenester og teknologi m.v. og tilhørende forskrifter.
Som jeg opplyste i mitt innlegg i Stortinget den 21. oktober 1994, har Utenriksdepartementet siden 1992 innvilget utførselslisens til Tyrkia for bl.a. reservedeler til avstandsmålere. Den siste lisensen ble innvilget 11. juli 1994.
Paul Chaffey (SV): Jeg takker handelsministeren for svaret, som jo var konkret.
Ifølge bl.a. Arbeiderbladet er denne avstandsmåleren svært lett og anvendelig både i felt og fra kamphelikopter og kan sannsynligvis også brukes i forhold til den aktuelle borgerkrigen mot den kurdiske befolkningen. En avstandsmåler av denne typen gjør det lettere å treffe målet man har, med ulike våpentyper.
Nå er det sagt tidligere, også i redegjørelsen som er nevnt, at situasjonen i Tyrkia gjør at Norge ikke eksporterer såkalt tapspåførende militært materiell. Mitt oppfølgingsspørsmål er: Er ikke en militær avstandsmåler som gjør det lettere å treffe det man sikter på, tapspåførende militært materiell?
Statsråd Grete Knudsen: Som representanten Chaffey, viser jeg også til redegjørelsen som jeg holdt i Stortinget, og som peker på hvilke regler vi har både for eksport og for kontroll, men også de begrensninger som selvfølgelig gjelder i forhold til et annet lands integritet. Men i likhet med det øvrige militære materiell som Norge har eksportert til Tyrkia de senere år, dreier ikke avstandsmålere seg om det som vi ville kalle tapspåførende materiell. Da vil jeg i denne forbindelse presisere at den håndholdte avstandsmåleren er et hjelpemiddel til å måle avstanden til en gjenstand.
Paul Chaffey (SV): Noe av problemet her er jo at Regjeringen på det generelle planet gir inntrykk av at man har noen regler som man forholder seg til, og de skal da når man setter dem ut i livet, føre til at vi har en restriktiv holdning i forhold til Tyrkia - man har en såkalt delvis våpenembargo, og man eksporterer ikke tapspåførende materiell. Men det er bare å konstatere at hele den diskusjonen blir totalt meningsløs i det øyeblikket man går gjennom de kategoriene av våpen som faktisk er blitt eksportert, og de delene som faktisk er blitt eksportert til Tyrkia de siste årene, for jeg tror ikke det er et menneske i Norge, i hvert fall ikke andre enn de som sitter i den norske regjeringen, som i fullt alvor kan si at en avstandsmåler som måler avstanden til en gjenstand sånn at man lettere skal kunne treffe den med artilleri eller en rakett, ikke er tapspåførende materiell.
Statsråd Grete Knudsen: Det er riktig som representanten Chaffey viser til, at det også senere vil bli god anledning til å få drøftet dette i Stortinget. Regjeringen forholder seg til et regelverk som er i samsvar med Stortingets vedtak 11. mars 1959. Vi har en streng kontroll i Norge, og jeg har også sagt at jeg vil følge opp dette på statistikksiden med å få en tilbakemelding fra bedriftene, slik at vi til enhver tid kan se hva og hvor mange lisenser som er brukt. Dessuten er det Norge som nå ivaretar formannskapet for å få en generell våpenkontroll og reduksjon på verdensbasis, og det får vi faktisk også gjøre fordi vi har en restriktiv linje selv.