Stortinget - Møte onsdag den 15. mars 1995
Spørsmål 25
Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille statsråden følgende spørsmål:
Under budsjettbehandlingen i oktober 1994 bad Stortinget Regjeringen om å utrede spørsmålet om en egen politiutdanning i Nord-Norge. Argumentene for å be om en utredning var hvilken betydning et slikt utdanningstilbud kunne få for rekrutteringen til politi- og lensmannsetaten i landsdelen.
Kan justisministeren gi en orientering om fremdriften og status når det gjelder arbeidet med utredningen om egen politiutdanning i Nord-Norge?
Statsråd Grete Faremo: Et utvalg er nedsatt av Justisdepartementet for å utrede spørsmålet om politiutdanning i Nord-Norge.
Utvalget er sammensatt av representanter fra tjenestemannsorganisasjonene, Politihøgskolen og Justisdepartementet. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet vil også delta i utvalget. Utvalget ledes av landsdelspolitimesteren i Nord-Norge, politimester Truls Fyhn i Tromsø.
Justisdepartementet har utarbeidet mandat for utvalget. Det sentrale i mandatet er at utvalget skal vurdere om det bør etableres et tilbud om hel eller delvis politiutdanning i Nord-Norge, herunder særlig vurdere hvilken betydning et slikt tilbud antas å ville få for rekrutteringen til politi- og lensmannsetaten i landsdelen.
Utvalget er også bedt om å vurdere de administrative og økonomiske konsekvenser ved å etablere et helt eller delvis politiutdanningstilbud i Nord-Norge. Mandatet forutsetter at utredningen skal være ferdig inneværende høst.
Tor Nymo (Sp): Jeg takker for svaret, men jeg vil ikke la være å gi uttrykk for at å bruke nesten et halvt år på å få oppnevnt denne styringsgruppen som justisministeren refererte til, som skal utrede spørsmålet om en egen politiutdanning i Nord-Norge, er svært lite imponerende. Man har faktisk holdt på i nesten et halvt år, og jeg viser i den forbindelse til et intervju i Harstad Tidende 17. februar i år, der byråsjef Sverre Lagerløv i Justisdepartementet gav uttrykk for at man nå snart var ferdig med sammensetningen av styringsgruppen.
Jeg hadde kanskje trodd at når en vurderer hvilken betydning et slikt utdanningstilbud kan få for rekrutteringen til politi- og lensmannsetaten i landsdelen, ville det være av største betydning at en ikke mistet tid og fremdrift. Den til dels kritiske bemanningssituasjonen i politi- og lensmannsetaten en har opplevd i Nord-Norge, kanskje spesielt i Finnmark, gjennom flere år, kan ikke fortsette.
Departementet har forsøkt å avhjelpe problemet ved å sette inn virkemidler, som alle sammen har vært svært kortsiktige og lite tilfredsstillende. Det er derfor av største betydning av styringsgruppen blir ferdig med sitt arbeid, slik at saken kan behandles i Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 1996. Det betyr at innstillingen må foreligge før sommerferien.
Statsråd Grete Faremo: Fra november til februar er det i høyden fire måneder, bare for å understreke at det i mine ører ikke er det samme som et halvt år. Når det er sagt, tar vi sikte på den framdriften, med resultat opp mot budsjettproposisjonen, som representanten Nymo var opptatt av. Jeg er selvsagt også opptatt av at vi får en så rask framdrift i dette uvalgssamarbeidet som mulig.
Jeg har også lyst til å understreke at spørsmål om eventuelle tiltak i Finnmark etter vår oppfatning ikke nødvendigvis må kobles bare til dette spørsmålet, men at vi også holder åpent for å komme tilbake med særskilte tiltak i dette fylket før budsjettproposisjonen foreligger.