Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Anneliese Dørum (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til finansministeren:

Norge går inn for en utfasing av atomkraft generelt på lang sikt. Som medlem i den europeiske utviklingsbanken, EBRD, vil Norge være med på å behandle en søknad om lån til bygging av et nytt atomkraftverk i Mochovce i Slovakia.

Vil Norge handle i samsvar med sin offisielle politikk og stemme mot et slikt lån?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Norges målsettinger når det gjelder atomkraft, er følgende: - arbeide for styrt avvikling av høyrisikoreaktorer

  • fremme en styrket sikkerhet for å redusere risikoen for ulykker
  • virke for at eventuelle nye atomkraftverk bygges i samsvar med internasjonale, anerkjente sikkerhetsstandarder og har tilfredsstillende ordninger for behandling og lagring av brukt brensel og radioaktivt avfall.

Det er et faktum at det fins operative atomkraftverk i våre nærområder. Det er i Norges interesse at disse opererer på et så høyt sikkerhetsnivå som mulig i deres gjenværende levetid. Den norske regjering har derfor aktivt støttet, både på bilateral og multilateral basis, sikkerhetsoppgraderinger av atomkraftverk i Sentral- og Øst-Europa. Denne støtten gis fordi det ennå ikke er realistisk politikk å avskaffe atomkraften i disse land så lenge alternative energiformer medfører kostnader som disse landene ikke har økonomi til å bære.

De norske bilaterale bidrag til Kola-atomkraftverket på 20 millioner kr og et bidrag på til sammen 32 millioner kr til det multilaterale atomsikkerhetsfondet i EBRD er gitt på bakgrunn av disse kryssende interesser.

Når det gjelder spørsmålet om delvis EBRD-finansiering av Mochovce-atomkraftverket i Slovakia, vil jeg understreke at det her ikke er snakk om å bygge et nytt atomkraftverk, men derimot å ferdigstille to av fire reaktorer ved kraftverket. Disse to reaktorene er allerede mer enn 90 pst. ferdigbygd.

Dersom EBRD går inn i prosjektet, vil det bli stilt en lang rekke krav, hvorav det viktigste er at de slovakiske myndigheter forplikter seg til å stenge to eldre og langt mer usikre reaktorer ved et atomkraftverk beliggende ved Bohunice. Dette vil skje når Mochovce kommer i produksjon, og senest innen år 2000. I sum innebærer dette at den totale energiproduksjonen ved landets atomkraftverk ikke vil øke.

Det vil eventuelt være første gang at en multilateral finansieringsinstitusjon deltar i en slik finansiering. Ved vurderingen av eventuell EBRD-finansiering av prosjektet vil Regjeringen måtte ta hensyn til hvilke presedensskapende virkninger dette vil ha.

Dersom EBRD ikke deltar i finansieringen, vil trolig andre interesser tilby sin finansiering. I tillegg til at sikkerhetsstandarden ved verket da høyst sannsynlig blir lavere, vil det heller ikke finnes noen garanti for stenging av de to reaktorene ved Bohunice.

Grunnlaget for eventuell deltakelse fra EBRD i Mochovce-prosjektet må vurderes nøye før man tar standpunkt til Norges stemmegivning i denne saken. EBRDs styre skal behandle prosjektet den 21. mars i år. Regjeringen vil ta stilling til dette prosjektet i god tid før denne dato, og vil da måtte foreta en avveining mellom ulike hensyn, herunder om EBRD overhodet skal delta i en slik finansiering.

Anneliese Dørum (A): Jeg takker statsråden for svaret.

På den paneuropeiske miljøvernministerkonferansen i Luzern i Sveits i mai 1993 gikk Norge sammen med Østerrike, Luxemburg, Island, Irland og Sverige inn for en formulering som innebærer at man går inn for utfasing av atomkraft generelt på lang sikt, så det er vel også vår offisielle politikk på dette området.

Det er klart det er viktig at man får lagt ned de eldste atomkraftverkene, men da rimer det dårlig at Norge skal bidra til bygging av et nytt og meget risikabelt atomkraftverk i Øst-Europa, for det hersker ikke tvil om at Mochovce-kraftverket ikke vil tilfredsstille vestlige sikkerhetsstandarder. Å oppgradere lignende reaktorer i det østtyske atomkraftverket i Greifswald til vestlig standard ville ha krevd 2 milliarder tyske mark pr. reaktor. Her skal man altså bruke litt over 1,7 milliarder på disse reaktorene, og det er altfor lite.

Jeg vil da spørre om ikke også finansministeren er enig i at Norge ikke bør medvirke til et slikt atomkraftverk.

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Det vil ikke være riktig av meg nå å forskuttere en behandling av dette spørsmålet som skal opp i Regjeringen i aller nærmeste framtid, men jeg kan love at de hensyn som representanten Dørum her refererer til, vil bli tatt med i den vurderingen som Regjeringen da skal undergi dette spørsmålet.

Som sagt, vi vil i god tid før den 21. mars komme med vårt standpunkt til dette konkrete prosjektet og til hvilken holdning Norge skal innta ved den aktuelle stemmegivning i saken i EBRDs styre.

Anneliese Dørum (A): Jeg takker for svaret, og jeg er glad for at statsråden vil ta med mine synspunkter i den videre vurdering.

Men jeg vil også gjøre oppmerksom på at valget her ikke står mellom ny eller gammel atomkraft. Slovakia har i dag en betydelig overkapasitet i kraftforsyningen, og uavhengige konsulenter har påvist et potensial for energisparing og gasskraft med fjernvarme som langt overstiger hva Mochovce-kraftverket vil kunne yte - og til en billigere penge. Østerrike planlegger nå en bistandspakke for å hjelpe Slovakia til å legge ned all atomkraft. Danmark har klart varslet at de vil si nei til dette lånet.

Jeg vil da igjen spørre om ikke Regjeringen vil yte et viktig bidrag til Europas miljø ved å gå mot disse planene og slutte opp om Østerrikes initiativ?

Statsråd Sigbjørn Johnsen: Spørsmålet om energiøkonomisering, utvikling av alternativ energiteknikk m.v. er av de forhold som må vurderes opp mot spørsmålet om en eventuell finansiering gjennom EBRD av det nevnte atomkraftverket. Men som sagt, jeg finner det ikke riktig nå i dag å forhåndsannonsere hvilket syn Regjeringen vil falle ned på når vi nå om kort tid skal behandle dette spørsmålet.

Presidenten: Vi går då vidare til spørsmål 24.

: