Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Kjellbjørg Lunde (SV): « Situasjonen i Chiapas-regionen i Mexico er de siste dager blitt mer alvorlig. Det ser nå ut som Mexicos regjering har bestemt seg for å slå ned det indianske opprøret i området med militære midler.

Har norske myndigheter tatt opp den forverrede situasjonen i Chiapas med meksikanske myndigheter, og hva vil Norge gjøre for å bidra til at partene løser konflikten gjennom forhandlinger? »

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Allerede i første halvdel av januar i fjor tok vi kontakt med den meksikanske regjering og gav uttrykk for vår bekymring over situasjonen i Chiapas. Vi oppfordret regjeringen til å løse konflikten gjennom fredelige forhandlinger. Seinest i går bekreftet den meksikanske ambassadør i Oslo overfor meg at den meksikanske regjeringen legger stor vekt på fortsatt dialog med zapatistene.

I forrige uke besøkte Norges ambassadør i Mexico Chiapas. Han rapporterte at de militære har tatt kontroll over en del tidligere zapatist-kontrollerte områder, men at offensiven nå er avsluttet, og at situasjonen ellers er rolig. Jeg ser det som et oppmuntrende tegn at så vel myndighetene som zapatistene har gitt uttrykk for vilje til fortsatt dialog. Det er maktpåliggende at begge parter viser tilbakeholdenhet. Meksikanske myndigheter må fortsette arbeidet med å gjennomføre nødvendige politiske, sosiale og økonomiske reformer i Chiapas.

Regjeringen vil følge situasjonen i Chiapas nøye. Vi gjentar vår oppfordring til begge parter i konflikten om å vise ansvar og moderasjon, avstå fra videre militære aksjoner og sørge for en reell dialog.

Kjellbjørg Lunde (SV): Eg vil takke utanriksministeren for eit positivt svar.

Denne konflikten i Chiapas er ein konflikt som rører ved både fattigdomsproblematikken og forholdet til urbefolkninga. Opprøret blei som kjent utløyst då den svært så upopulære NAFTA-avtalen trådde i kraft den 1. januar 1994. Dette er først og fremst eit økonomisk opprør. Det dreier seg om rettferd både når det gjeld levevilkår og når det gjeld ressurssituasjonen og utnytting av ressursane - dette er eit svært rikt område.

Mexico tar imot bistand både gjennom IMF og Verdsbanken. Derfor vil eg spørje utanriksministeren om det kan vere aktuelt å ta opp dette gjennom desse og eventuelt andre internasjonale kanalar, og syte for at styresmaktene handterer situasjonen på ein måte som kan skape fred i området dersom utviklinga igjen viser seg å bli valdeleg.

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Vi har et så positivt inntrykk av muligheten for å få i gang denne prosessen at det å begynne å snakke om å aktivisere multilaterale økonomiske organisasjoner, som for eksempel Verdensbanken, sannsynligvis vil ha den helt motsatte effekt. Så jeg vil ikke gi meg inn på den problemstillingen nå.

Jeg tror det aller viktigste er at vi og andre som følger utviklingen nøye, bidrar til å legge press på partene - selvsagt inkludert meksikanske myndigheter - om nå å komme inn i en reell og fullført dialog. Her er det absolutt positive trekk i bildet. Blant annet har guvernøren i området tatt permisjon ut året, og sentrale representanter for opposisjonen har erklært seg godt tilfreds med den nå innsatte interimsguvernør, som sannsynligvis vil være med på å legge forholdene til rette for den dialog som representanten og vi er ute etter.

Kjellbjørg Lunde (SV): Når det gjeld det siste som utanriksministeren seier, er det berre å håpe at dette skal vere tilstrekkeleg og føre til vidare dialog og forhandlingsløysing, slik at det ikkje blir ei ny opptrapping av konflikten i valdeleg retning. Det har blitt stilt eit krav om at soldatane skal trekkje seg tilbake frå dette området. Det er blant annet støtta av den katolske biskopen i San Christòbal de las Casas, Samuel Ruiz. Han har òg tidlegare vore fredsmeklar mellom zapatistane og styresmaktene etter at opprøret starta. No støttar han kravet om fullstendig tilbaketrekking frå dei militære si side i dette sårbare området. Har utanriksministeren ein kommentar til eit slikt krav?

Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Nei, foreløpig ikke på annen måte enn at ethvert utspill som kan legge grunnlaget for en fredelig forhandlingsløsning, må mottas med takk. Det innspillet som er kommet fra biskopen, er i denne vanskelige saken absolutt interessant, sammen med, heldigvis, innspill fra ganske mange hold etter hvert.

Presidenten: Spørsmål 8 vil bli tatt opp foran spørsmål 24.

: