Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995
Spørsmål 6
Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg har følgende spørsmål til utenriksministeren:
NATO har gjort vedtak om utvidelse østover med land som var med i den oppløste Warszawapakten. Norge har vært med på dette vedtaket uten reservasjoner.
Mener statsråden at en slik utvidelse som fører til at NATO får felles grense med Russland, bidrar til å sikre fred, sikkerhet og stabilitet i Europa?
Utenriksminister Bjørn Tore Godal: Helt siden opprettelsen i 1949 har NATO hatt ett medlemsland, nemlig Norge, med grense mot Sovjetunionen og nå Russland. Utvidelse representerer dermed ikke noe nytt slik sett.
Under NATOs utenriksministermøte i fjor ble det vedtatt å foreta en intern studie av utvidelsesspørsmålet. Vi vil vurdere hvilke konkrete politiske, militære og økonomiske konsekvenser en utvidelse vil ha for det etablerte samarbeid i NATO. En foreløpig rapport vil bli utarbeidet til utenriksministermøtet i slutten av mai. Studien skal avsluttes innen ministermøtet i slutten av november.
Det er ikke fattet noe vedtak om når eller med hvilke land NATO skal utvides, men ingen europeiske land er i utgangspunktet utelukket fra NATO-medlemskap.
Utvidelse inngår i en bred strategi for å styrke europeisk stabilitet og forebygge konflikt i hele Europa. Alle europeiske samarbeidsinstitusjoner har bidrag å yte til dette arbeidet på sine respektive områder.
Forholdet til Russland vil bli viktig. For å unngå ubegrunnede motforestillinger i Moskva, er det viktig at NATO etablerer et omfattende samarbeidsforhold med Russland, parallelt med utvidelsesprosessen.
Det grunnlaget er allerede lagt. Med utgangspunkt i Det nordatlantiske samarbeidsrådet, NACC, og Partnerskap for fred vil det bli etablert konsultasjons- og samarbeidsordninger. NATO er åpen for en kontinuerlig utvidelse av dialogen for å gjøre det klart at NATO ikke har offensive hensikter mot noe land.
Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg vil takke for svaret.
Planene om å utvide NATO østover til også å innbefatte tidligere warszawapaktland har vakt stor motstand i Russland. Den viktigste faktoren for å sikre stabilitet, sikkerhet og fred i Europa er et stabilt og demokratisk Russland. Dette bør Norge og Vesten for øvrig bidra maksimalt til, blant annet gjennom å bygge ut tillitskapende tiltak og økonomiske samarbeidstiltak. Da må ikke Vesten bruke Russlands svakhet nå til å gjennomføre tiltak som legger en kime til ny spenning og opprustning. Å utvide NATO østover vil være et slikt negativt signal. Russland frykter en slik utvidelse av NATO østover. Jeg frykter at en slik utvidelse vil være en gavepakke til Sjirinovskij og de nasjonalistene i Russland som ikke ønsker noe godt og tillitsfullt samarbeid vestover, men derimot ønsker å opprettholde en spenning mot utenverdenen.
Det pekes på PFP og NACC som alternativer også, men det er jo organisasjoner som er åpne for Russland på lik linje med andre, slik at det skiller seg vesentlig ut fra et NATO-medlemskap, som det ikke vil være åpent for for Russland, og som Russland ser rettet mot seg.