Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Morten Lund (Sp): Jeg skal få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

NSBs sparepolitikk har ført til at godsekspederingen i Hommelvik er lagt ned, og stasjonen er betjent bare 3-4 timer midt på dagen. Det fryktes at den siste betjente stasjonen mellom Trondheim og Stjørdal snart blir ubetjent som følge av en bevisst politikk fra NSB.

Vil statsråden medvirke til at NSBs spareplaner blir mer samfunnsøkonomisk basert, slik at NSB søker et nærmere samarbeid med næringsliv og kommune for å opprettholde kundeservicen?

Statsråd Kjell Opseth: Når det gjeld godsekspederinga i Hommelvik, opplyser NSB at trafikken dei siste åra har variert mellom 300 og 500 vognlaster pr. år. Hommelvik har godsekspedering tre gonger i veka, ei ordning som er avtalt mellom dei enkelte kundane i området. NSB har ikkje planar om å ta bort dette tilbodet.

Med omsyn til persontrafikken, har styret i NSB gått inn for å gjere stasjonen ubemanna. Bakgrunnen for styret sitt forslag er at det er for få som nyttar seg av ekspedisjonstilbodet. Omsettinga dei siste åra har vore på om lag 200000 kr i året. NSB forhandlar, som ei alternativ løysing, med Postverket om å flytte postkontoret til stasjonsbygget, og at det tek over billettsalet.

Det er fastsett eigne retningsliner for handsaming av slike saker. Mellom anna skal fylkeskommunen gje si tilråding til NSB. Eg er kjend med at kommunen og Sør-Trøndelag fylkeskommune har gått mot NSB sitt forslag. Når alle naudsynte opplysningar og resultatet av forhandlingane med Postverket ligg føre, vil Samferdselsdepartementet ta endeleg avgjerd i saka.

Eg gjer for ordens skuld merksam på at stoppmønsteret ikkje blir endra om stasjonen eventuelt blir ubemanna.

Morten Lund (Sp): Jeg skal få takke for svaret. Jeg er klar over at det fortsatt blir ekspedert gods i Hommelvik, men den lokale betjeningen er endret.

Hommelvik er et eksempel på at folk bryr seg om NSB, for jernbanen har vært svært viktig, og jernbanen oppfattes fortsatt som noe positivt, men den kunne ha vært mer positiv når det gjelder godsekspedering. Folk bryr seg også fordi NSB disponerer så stort område i sentrum, og folk forventer at NSB tilbyr noe mer enn et uværsskur samt av- og påstigning. Publikumsservicen synes å ha blitt mer redusert enn NSBs kostnader, men jeg tror at det går an å snu. Det har vist at det har blitt gjort andre steder. Det ble egentlig tatt beslutning om å legge ned en stasjon i nærheten, men nå er det to fast ansatte der fordi NSB begynte å tenke litt annerledes.

Et av de spørsmålene som folk stiller seg lokalt i Hommelvik, er om ikke samme person på stasjonen kan ta seg av både pakker og folk, og det er et spørsmål som jeg gjerne vil høre statsrådens synspunkt på. Kan ikke NSB samordne tjenestene sine slik?

Statsråd Kjell Opseth: Det er ikkje særleg tvil om at det innanfor NSB som i andre verksemder er mogleg å få til ordningar som gjer at same person kan betene ulike avdelingar eller divisjonar innanfor same verksemd. Eg reknar med at NSB har vurdert dette som ei mogleg løysing, men så langt har forkasta den. Så får vi sjå korleis det går med bemanninga av stasjonen når dette er endeleg handsama i Samferdselsdepartementet.

Morten Lund (Sp): Det er jo på et vis forståelig at statsråden nøyer seg med å vise til at NSB har fått beskjed og vet hva dette dreier seg om, og vil avvente videre behandling. Jeg frykter at den kan bli negativ. På den andre siden har vi som politikere plikt til å se til at investeringene i jernbanen gir et tilbud som er godt nok til at folk reiser kollektivt, og da er det ikke nok å redusere kostnadene og sette opp et og annet uværsskur, sånn som det synes å utvikle seg til i dag.

Det er planer om å utbedre Trønderbanen for å redusere reisetiden mellom Steinkjer og Trondheim til under to timer. Dette kommer til å kreve store investeringer, og jeg synes det er veldig positivt at det foreligger sånne planer, og at de synes å utvikle seg rette veien. I forbindelse med det vil jeg peke på at det er særdeles viktig å knytte dagens kunder nærmere til NSB for å kunne forsvare de store investeringene i framtiden. Er ikke også statsråden enig i akkurat det?

Statsråd Kjell Opseth: Ein skal vere merksam på at NSB driv i konkurranse. Anten det no gjeld persontransport eller godstransport, har dei konkurranse. Difor kan ein gjerne ynskje seg andre tiltak og meir samordning enn det som NSB finn rom for og føremålstenleg. Men eg er aldeles overtydd om at hadde det ikkje vore for at NSB er nøydd til å gjere dette for å kunne møte konkurransen, hadde dei heller ikkje gjort det. Eg vil ein gong til få lov å streke under at det er ein del område der ein har gitt andre instansar fullmakt til å ta avgjerder, og det er vi nøydde til å leve etter til dess ein eventuelt får andre signal. Det tyder ikkje at eg ikkje set pris på, i ein fase der ting blir utgreidd, at ulike sider ved saka blir klårgjorde. Men ein må innstille seg på at avgjerdene blir tatt der det er gitt fullmakt til at dei skal takast.

: