Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995

Dato:
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Per Olaf Lundteigen (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I nesten 20 år har støyproblemer fra E18 vært til ulempe for mange innbyggere i Lier kommune. Gjennom bompenger fra bomstasjonen på Kjellstad har Motorvegfinans A/L opparbeidet seg en beholdning på 330 millioner kroner. Nye veganlegg i dag har krav om støyskjerming.

Vil statsråden ta initiativ til at det blir iverksatt støyskjermingstiltak langs E18 gjennom Lier med finansiering for eksempel fra Motorvegfinans A/L sin beholdning av bompengemidler?

Statsråd Kjell Opseth: Inntektene frå bomstasjonen på Kjellstad skal disponerast i samsvar med Stortinget sitt vedtak i innstillinga til St.prp.nr.119 (1987-1988) og seinare budsjetthandsamingar i Stortinget. Desse vedtaka medfører at bompengeinntekter skal nyttast til konkrete prosjekt i Drammen og Lier, og blant desse er ikkje støytiltak langs E18 i Lier. Tiltak som skal utførast langs E18, må finansierast med ordinære løyvingar over statsbudsjettet.

I Norsk veg- og vegtrafikkplan for 1994-97 er det avsett 14 millioner kr til støytiltak i Buskerud. I tida framover er det Rv 11 - Rosenkrantzgata i Drammen - som er høgast prioritert for generelle tiltak mot støy. Denne gata peikar seg ut som den mest utsette, både før og etter at nytt hovudvegsystem i Drammen er ferdig.

I 1995 vil det bli utarbeidd ein plan for støy- og miljøtiltak langs E18 i Lier. Grove utrekningar viser ein kostnad for desse tiltaka på 20-30 millioner kr. Mindre tiltak langs E18 vil kunne bli gjennomførte i inneverande planperiode. Slik situasjonen er i dag, vil likevel dei meir omfattande tiltaka langs E18 først kunne bli prioriterte i neste vegplanperiode.

Per Olaf Lundteigen (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, som var lite tilfredsstillende for Liers vedkommende.

Veikontoret har kartlagt veistøyen langs E18. Med en gjennomsnittstrafikk på 30000-38000 kjøretøyer hver dag er en nå oppe i et støynivå på hele 55 desibel inntil 350 meter fra veien. Støyen er stadig mer problematisk, og i 1994 passerte hele 9,2 millioner biler Kjellstadbommen. Det er en enorm trafikk!

Det har vært et krav fra Liers befolkning om støyskjerming fra dag 1 - og nå har motorveien delt bygda i 20 år. Det skjer et betydelig arbeid med støyskjerming i Akershus, uten at det skjer noe i Buskerud og Lier. Jeg har lyst til å utfordre statsråden og spørre om han ikke gjennom samferdselsmyndighetene kan ta kontakt med Lier kommune for å få satt i gang en plan for støyskjerming langs E18, slik at dette kan komme noe raskere i gang.

Statsråd Kjell Opseth: Som eg sa i mitt hovudsvar, vil det i dette året bli utarbeidd ein plan for støy- og miljøtiltak langs E18 i Lier, og eg reknar med at Lier kommune på ein eller annan måte er involvert i dette arbeidet. I alle tilfelle vil dei med tida måtte bli det.

Så til spørsmålet om å kome raskare i gang: Det er innanfor bompengeprosjektet avsett midlar til kompensasjonstiltak i Lier, og dersom Lier kommune er innstilt på at nokre av desse midlane skal gå til støy- og miljøtiltak, er det nok mogleg å kome raskare i gang. Men det må i tilfelle vere ei prioritering som Lier kommune sjølv tek initiativet til.

Per Olaf Lundteigen (Sp): De kompensasjonstiltakene som statsråden nevnte, har jo blitt brukt for å løse de problemene som Lierbommen har skapt ved at det har blitt større trafikk på andre veier innenfor kommunen. Når statsråden nå sier at det i stor grad er et økonomisk spørsmål, har jeg bare lyst til å spørre helt til slutt om statsråden eventuelt vil stille seg positiv til at bommen kan stå der noe lenger, for derigjennom å finansiere helt nødvendige støyskjermingstiltak i Lier og også over mot Drammen kommune.

Statsråd Kjell Opseth: Eg vil gjerne få gje uttrykk for at det først og fremst er Stortinget som har vore pådrivar for å avvikle bompengeinnkrevjinga og -prosjektet i Drammensområdet og rive bommane på Kjellstad. Dersom Stortinget skulle ha endra synet på dette, får vi heller sjå på det, men eg vil understreke at det har skjedd forlenging ved fleire høve. Vi har no sagt at bommen skal vere vekk i 2001, dersom eg ikkje hugsar heilt feil - det er mogleg det var 2002 - med bakgrunn i at det har vore nærmast eit krav frå Stortinget at bompengeinnkrevjinga da må vere avvikla.

: