Stortinget - Møte onsdag den 22. februar 1995
Spørsmål 17
Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Telenor AS har som oppgave å ivareta brede samfunnsmessige interesser. Bedriften går meget godt med overskudd i milliardklassen.
Kan statsråden på denne bakgrunn akseptere at datterselskapet Telenor Media AS skal legge ned opplysningssentralen på Finnsnes, slik at over 30 årsverk forsvinner fra stedet?
Statsråd Kjell Opseth: Telenor AS si hovudoppgåve er å yte gode teletenester til lågast mogleg pris og like vilkår i heile landet. Dersom bedrifta skal halde oppe sin plass som hovudaktør i Noreg i åra som kjem, må bedrifta m.a. gjere det som er mogleg for å effektivisere drifta, og så sant råd er, vere i forkant av utviklinga og aukande konkurranse. Brukarane av tenestene nyt godt av konkurransen ved lågare prisar, nye teletenester og betre kvalitet på tenestene.
Eg har i dei to siste spørjetimane gjeve opplysningar om handsaminga i Telenor vedkomande opplysningssentralane. Eg kan igjen berre seie at ved omorganiseringa av opplysningstenesta blir ingen sagt opp, og Telenor AS har fullt ansvar for dei som no må skaffast nytt arbeid eller overførast til TNM. Sidan saka er under handsaming i Telenor, finn eg det ikkje naturleg å kommentere situasjonen for ein av opplysningssentralane spesielt.
Rolf Ketil Bjørn (SV): Telenor AS er en bedrift som går svært godt økonomisk, med milliardoverskudd. Dette gir bedriften mulighet til også å ta samfunnsmessige hensyn i sine beslutninger. Og jeg vil gjerne spørre: Er statsråden enig i at den også bør ta samfunnsmessige hensyn i tillegg til de bedriftsøkonomiske?
Opplysningssentralen på Finnsnes ble opprettet i 1978 og omfatter over 30 årsverk med sine 16 terminaler. Nå foreslås arbeidsplassene overflyttet til Sortland, hvor antallet terminaler vil øke fra 16 til 30. Antallet terminaler på Sortland vil da bli omtrent det samme som det tidligere var på Finnsnes og Sortland til sammen. Dermed må besparelsen bli minimal, i og med at man opprettholder omtrent de samme arbeidsplassene på ett sted istedenfor to. Jeg vil jo tro det er en dårlig samfunnsmessig investering å gjøre 30 mennesker på Finnsnes arbeidsløse for å opprette de samme arbeidsplassene på nytt på Sortland. Jeg vil gjerne spørre om ikke det er et logisk resonnement.
Statsråd Kjell Opseth: Lat meg igjen få slå fast at ingen av dei som måtte bli råka av eventuelle nedleggingar av opplysningstenesta, blir arbeidslause. Telenor AS vil sørgje for dei, anten i eiga bedrift eller ved å skaffe dei nytt arbeid.
Så til spørsmålet om det er god samfunnsøkonomi å flytte arbeidsplassar frå Finnsnes til Sortland. No er det faktisk slik at den optimale drifta er den mest lønsame. Og Telenor har dokumentert at opplysningssentralar med 30 terminalar er det mest optimale.
Så skal vi vere glade for at Telenor AS går godt. Vi skal sørgje for at den går godt i framtida òg. Det er det dette dreiar seg om. Det er greitt nok å slå seg til ro med at den går godt i dag. Men eg er opptatt av at den skal gå godt i morgon også, og då må Telenor effektivisere drifta.
Rolf Ketil Bjørn (SV): Jeg er også glad for at Telenor går godt. Og jeg mener at når en bedrift går godt bedriftsøkonomisk, har den også en forpliktelse til å ta samfunnsmessige hensyn i sine disposisjoner. Det syns jeg må være helt selvklart.
Ellers opplyste statsråden i spørretimen den 15. februar at planene skal gjennomføres « i samsvar med målet om geografisk spreiing av bedrifta sine aktivitetar og med ein distriktsmessig profil ». I Nord-Norge har det til nå vært tre sentraler - Finnsnes, Sortland og Hammerfest - av totalt 18 sentraler. Nå er to av de tre sentralene i Nord-Norge foreslått lagt ned. To av sju sentraler som foreslås nedlagt, ligger i Nord-Norge. Derved får landsdelen med sine store avstander kun én sentral av totalt elleve. Dette kan umulig være i tråd med statsrådens eget utsagn om en distriktsmessig profil og en spredning over hele landet. På denne bakgrunn vil jeg spørre om ikke statsråden finner det rimelig at man med landsdelens geografi og den andelen Nord-Norge utgjør av Norges areal, beholder sentralene også der ut fra de forutsetningene som ble gitt.
Statsråd Kjell Opseth: Lat det ikkje herske tvil om at Telenor AS yter samfunnstenester, og det skal dei gjere i framtida også. Men vi er nøydde til å sørgje for at dei samfunnstenestene vi yter, blir utførte på ein optimal måte.
Så kan eg gjerne synast det er ille at eventuelt to sentralar blir lagde ned i nord. Men den som blir igjen, blir i tilfellet vesentleg større enn nokon av dei som er der i dag. Og så er det ikkje landarealet som er avgjerande for kor mykje opplysningstenesta blir brukt. Det er busetjinga, og sentralar med til saman 30 terminalar vil godt dekkje behovet for opplysningsteneste i den nordlege landsdelen.