Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995
Spørsmål 7
John-Arne Balto (Sp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:
Aftenposten meldte den 1. februar 1995 at beboerne langs jernbanetraséen i Gamlebyen i Oslo er utsatt for svært mye støy fra jernbanen, og at belastningen kommer til å øke. Bydelsoverlegen i Gamle Oslo er bekymret for at bomiljøet vil bli forverret.
Mener statsråden at de støyskjermingstiltak NSB vil sette i verk i forbindelse med byggingen av Gardermobanen, er tilstrekkelig for å sikre et godt bomiljø for innbyggerne i Gamlebyen?
Statsråd Kjell Opseth: I dag går det fire spor ut frå Oslo S gjennom det aktuelle området i Gamlebyen for å avvikle trafikken på Hovudbanen og Gjøvikbanen. Toga på Gardermobanen skal nytte desse spora, det er ingen nyanlegg for Gardermobanen før Etterstad.
Det er stilt strenge støykrav til flyplasstoga på Gardermobanen, og bidraget til det totale støynivået i Gamlebyen frå desse toga vil såleis bli lågt.
I samband med handsaminga av reguleringsplanen for daganlegget på Etterstad stilte likevel fylkesmannen krav om tiltak mot støy også i Gamlebyen. Ettersom det ikkje skal byggjast nye anlegg gjennom Gamlebyen, gjeld ikkje plan- og bygningslova for dette området.
Etter ei totalvurdering har NSB og NSB Gardermobanen AS likevel forplikta seg til å gjennomføre tiltak mot støy som sikrar eit tilfredsstillande innandørs støynivå. Tiltaka mot støy skal vere gjennomførte før trafikken kjem i gang på Gardermobanen. Kva konkrete tiltak som skal gjennomførast, vil gå fram av ein gjennomføringsplan som blir utarbeidd i NSB. Planen vil bli oversend fylkesmannen for godkjenning.
Eg meiner såleis at føresetnaden for eit minst like godt bumiljø i Gamlebyen som no vil vere til stades etter at Gardermobanen er sett i drift.
John-Arne Balto (Sp): Jeg vil takke statsråden for svaret.
Bakgrunnen for at jeg stilte dette spørsmålet er selvsagt bekymringen folk i Gamlebyen føler i forhold til den voldsomme økningen i støy som de vil bli utsatt for. I dag går det 320 tog i døgnet gjennom Gamlebyen. Med den utbyggingen som vi vil oppleve av Gardermobanen, vil en i år 2010 oppleve at det går 720 tog i døgnet gjennom Gamlebyen. Representanter for Gamlebyen beboerforening hadde i Aftenposten i går et innlegg hvor de oppsummerte sin skepsis til utbyggingen slik:
Alle skjønner at det er fysisk og økonomisk umulig å skjerme en befolkning som bor kloss inntil en jernbane hvor det dundrer tog i 100 kilometers fart hvert halvannet minutt døgnet igjennom. Unntaket er NSBs ledelse, som febrilsk klamrer seg til det umulige regnestykket om at flere tog gir mindre støy.
De påpeker videre at de i fremtiden må leve med hva de karakteriserer som « jordskjelv i stuene 720 ganger i døgnet » og et støynivå utendørs « på linje med jetfly og pressluftbor ». Beboerforeningen føyer til at dette kommer til å føre til forslumming av Gamlebyen.
Det kunne være interessant å spørre samferdselsministeren om hvordan han tror at det vil være å bo i Gamlebyen når det i år 2010 skal gå 720 tog i døgnet gjennom bydelen.
Statsråd Kjell Opseth: Eg må vedgå at eg er imponert over at enkelte greier å sjå så langt inn i framtida og spå nesten eksakt kva som kjem til å skje. Mi vurdering er at rettnok vil det gå fleire tog, men det vil gå tog som har eit heilt anna støynivå, og då eit langt lågare støynivå enn dei toga som dei som bur i Gamlebyen, har vore kjende med gjennom lang, lang tid. Eg ser ikkje grunn til at ein skal dramatisere dette. Skal ein ha tog i dette landet, må vi finne oss i at nokon ser dei og nokon høyrer dei, elles blir det ikkje mogleg.
John-Arne Balto (Sp): Statsråden understreker at dersom vi skal satse på tog, må vi akseptere at noen ser dem og noen hører dem. Det kan jeg for så vidt være enig i, men jeg klarer ikke å se at det skal være nødvendig at noen nær sagt skal være utsatt for å få disse togene tvers gjennom stuene sine fordi en skal iverksette de gigantprosjektene som har blitt vedtatt her i salen.
Vi er alle kjent med at det har konsekvenser å gjennomføre denne typen store prosjekter. Men det må allikevel bringe statsråden i en viss forlegenhet at snart alle berørte lokalmiljøer har gitt utbyggerne strykkarakter for deres mangelfulle innsats når det gjelder å ta hensyn til miljøet i Lillestrøm, oppover på Romerike og i Gamlebyen.
Min avsluttende oppfordring er at statsråden i det minste tar initiativet til å gå inn i en konstruktiv dialog med for eksempel beboerforeningen i Gamlebyen med sikte på å gjøre situasjonen så brukbar som mulig.
Statsråd Kjell Opseth: Ja, det manglar ikkje på krav om tiltak mot støy langs traseen for Gardermobanen. Skulle vi etterkome alle dei krava, ville det ikkje bli noko av Gardermobanen, med dei konsekvensar det ville ha.
Eg vil gjerne få lov å understreke at det ikkje er eit einaste nytt anlegg mellom Oslo og Etterstad, toga skal gå på eksisterande anlegg. Dei toga som skal gå der, er langt meir støysvake enn dei ein kjenner frå i dag. I tillegg til det har altså NSB tatt initiativ til at ein skal setje i verk støydempingstiltak. Dei som bur der, bør vende seg til dei som er ansvarlege for desse tiltaka i samband med den gjennomføringsplanen som eg nemnde i mitt hovudsvar.
Presidenten: Spørsmål 8 blir det svara på seinare.