Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 1995
Spørsmål 6
Johanne Gaup (Sp): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:
Når vil forurensningsloven tre i kraft for samferdselssektoren?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Som spørsmålsstilleren sikkert er klar over, har arbeidet med å gjøre forurensningsloven gjeldende for samferdselssektoren vært en lang prosess. At arbeidet har dratt ut i tid, er selvsagt lite tilfredsstillende, men skyldes at vi under marsjen har støtt på en rekke til dels sterke interessemotsetninger, og alle involverte har krav på å bli hørt på en skikkelig måte. Arbeidet står nå foran sin avsluttende fase. Forurensningsloven vil bli gjort gjeldende for samferdselssektoren gjennom en forskrift med bindende grenseverdier. Etter at Regjeringen har vurdert hvilket nivå grenseverdiene bør ligge på, skal forskriftsutkastet ut på en ordinær høringsrunde. Deretter vil Regjeringen fatte en endelig beslutning om hvordan forskriften skal se ut. Jeg antar at forskriften vil kunne tre i kraft innen utgangen av første halvår i år.
Johanne Gaup (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, foreløpig. Denne saken har tatt veldig lang tid. Stortinget vedtok våren 1989 å gjøre forurensningsloven gjeldende også for samferdselssektoren. I et svar i Stortingets spørretime 17. april 1991 sa samferdselsminister Kjell Opseth at det ikke skulle stå på innsats og initiativ fra Samferdselsdepartementets side for om mulig å få det til inneværende år.
I den miljøvernpolitiske redegjørelse den 4. mai 1993 uttalte statsråd Berntsen at arbeidet var inne i en sluttfase. I statsbudsjettet for 1994 snakker man om ikrafttredelse i løpet av 1994. Og i statsbudsjettet for 1995 snakker man om at loven skal tre i kraft fra 1. januar 1995. Hva synes miljøvernministeren om fremdriften i denne saken?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg må vedgå at dette ikke spesielt er noe å skryte av, det må nok sies. Og det var jo et nokså langt synderegister som ble referert her. Forklaringen er at dette er en utrolig vanskelig sak. Vi arbeider selvfølgelig med sikte på å komme fram til et resultat som alle involverte interesser kan akseptere. Så får vi se - vi vil nok nå få fram denne saken innen utgangen av første halvår, og da blir det opp til Stortinget for så vidt å vurdere det. Selv om dette er en forskrift, antar jeg at det vil bli mange som kommer til å ha meninger om forskriftens innhold, for alt ettersom hvor man legger seg i forhold til disse grenseverdiene, dreier det seg om til dels kolossale samfunnsmessige investeringer. Det er en av de tingene som har ført til at denne saken har dratt ut i tid.
Johanne Gaup (Sp): Det er vel litt uvanlig, men man kan vel kanskje takke statsråden for at han innrømmet at saksbehandlingen ikke har vært helt bra i denne saken.
I sitt første svar sier statsråden at han « antar » at saken vil komme til behandling ved utgangen av første halvår i år. Kan han kanskje bekrefte det her - er det bare en antakelse, eller skal man ta det som et løfte?
Statsråd Thorbjørn Berntsen: Man må ikke stille så vanskelige spørsmål!
Det er Miljøverndepartementet som til syvende og sist skal fastsette og vedta forskriften og grenseverdiene. Det er selvfølgelig ikke noe Miljøverndepartementet gjør uten at de mest berørte tunge sektorområdene har gjort opp sitt eget bestikk. Det er inne i avsluttende fase, og jeg mener jeg nå kan love at den saken skal bli avgjort i Regjeringen før ferien. Med det håper jeg selvfølgelig også at det skal bli en forskrift som det står noe i som får betydning for det vi faktisk er ute etter.